Σουηδία: Χάνεται η εμπιστοσύνη στις αρχές για τη διαχείριση της πανδημίας

Επιμένει να λέει «όχι» στις μάσκες ο επιδημιολόγος της χώρας

Σουηδία

Την εμπιστοσύνη τους απέναντι στον τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού από τους ειδικούς άρχισαν να χάνουν οι Σουηδοί, τη στιγμή που η χώρα καταγράφει χιλιάδες κρούσματα. 

Ο Anders Tegnell, κρατικός επιδημιολόγος της Σουηδίας και υποστηρικτής της στρατηγικής κατά του lockdown, είδε την υποστήριξή του να πέφτει κατά 13 βαθμούς σε μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη, στο 59% των ερωτηθέντων.

Σουηδία - Κορωνοϊός: Θετικοί στον ιό εργαζόμενοι στη βιομηχανία βιζόν

Η εμπιστοσύνη στον «εργοδότη» του, δηλαδή τη Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας, έπεσε στο 52% από 68% που ήταν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των Ipsos και Dagens Nyheter. «Η εμπιστοσύνη έχει πτωτική τάση», δήλωσε ο Nicklas Kallebring, αναλυτής της Ipsos.

Η τελευταία δημοσκόπηση αντικατοπτρίζει τις κραυγές για βοήθεια των εργαζομένων στον τομέα της υγείας της Σουηδίας, οι οποίοι κατακλύζονται από μια πανδημία που έχει σκοτώσει εκθετικά περισσότερους συμπατριώτες τους από οποιαδήποτε άλλη σκανδιναβική χώρα.

Το σύστημα υγείας φαίνεται να έχει φτάσει στα όριά του στη Στοκχόλμη, με τις αρχές να προσπαθούν επειγόντως να παρουσιάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Επιμένει να λέει «όχι» στις μάσκες ο Tengell

Την ίδια στιγμή, ο κρατικός επιδημιολόγος συνεχίζει να υπερασπίζεται την τακτική αποφυγής των lockdown. Μάλιστα, τονίζει ότι δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία ότι οι μάσκες λειτουργούν προστατευτικά.

Σε συνέντεξή του στο TV4, υποστήριξε ότι «κανείς δεν μπορεί να πει ότι η σουηδική τακτική έχει αποτύχει».

Σουηδία - Kορωνοϊός: Mετά την ανοσία της αγέλης...παίρνουν μέτρα 

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας σε σύνολο 1.226 συμμετεχόντων, η εμπιστοσύνη στις αρχές της χώρας έχει πέσει στο 34%. «Εάν εξαφανιστεί η εμπιστοσύνη στις αρχές, λιγότερα άτομα θα ακούσουν τις συμβουλές και τις συστάσεις που δίνουν», δήλωσε ο Kallebring του Ipos. «Αυτό μπορεί να έχει πραγματικές συνέπειες για τη ζωή και το θάνατο» συνέχισε.

Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία κρατά ανοιχτά τα καταστήματα, τα εστιατόρια αλλά και τα γυμναστήρια εν μέσω πανδημίας.

Ο αριθμός των θανάτων Covid-19 στη Σουηδία ανέρχεται σε 7.802, το υψηλότερο στην Σκανδιναβία. Η κατάσταση προκάλεσε τόσο μεγάλο σοκ στη χώρα που προκάλεσε τη παρέμβαση από τον Βασιλιά.

«Ο σουηδικός λαός υπέφερε πάρα πολύ σε δύσκολες συνθήκες», δήλωσε ο βασιλιάς Carl XVI Gustaf στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα SVT. Όσον αφορά τη στρατηγική που αναπτύχθηκε στη Σουηδία, είπε: «Νομίζω ότι έχουμε αποτύχει».

Στη συνέντευξή του στο TV4, ο Tegnell είπε ότι έμεινε «έκπληκτος» από την ένταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. «Νομίζω ότι πολλοί, μαζί μου, εκπλήσσονται που μπόρεσε να επιστρέψει τόσο δυνατά», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top