Γερμανία: Διαλογή ασθενών στις ΜΕΘ της Σαξονίας; - Διάψευση από αρμόδιους

Η δήλωση διευθυντή κλινικής που προκάλεσε σύγχυση

Ανησυχία προκάλεσαν οι δηλώσεις του διευθυντή κλινικής της Σαξονίας στη Γερμανία περί διαλογής των ασθενών με κορωνοϊό που θα διασωληνωθούν, λόγω της πληρότητας των κλινών στα νοσοκομεία του κρατιδίου. Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία μπήκε από χθες σε σκληρό lockdown έως τις 10 Ιανουαρίου.

Γερμανία: Σκληρό lockdown από Τετάρτη ανακοίνωσε η Μέρκελ

Ωστόσο λίγο αργότερα, η εκπρόσωπος του νοσοκομείου έκανε λόγο για  «παρανόηση», ενώ την πληροφορία διέψευσαν ο πρωθυπουργός της Σαξονίας, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, όπως και οι υγειονομικές αρχές του κρατιδίου. Σημειώνεται ότι η Σαξονία είναι η πιο σφοδρά πληττόμενη από την πανδημία περιοχή της Γερμανίας.

Τι δήλωσε ο διευθυντής της κλινικής στη Σαξονία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου t-online, ο Ιατρικός Διευθυντής της Κλινικής του Ομπερλαουζίτσερ της Σαξονίας Ματίας Μένγκελ, δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με πολίτες ότι οι γιατροί του νοσοκομείου του αναγκάστηκαν ήδη πολλές φορές να «επιλέξουν» ποιοι ασθενείς θα διασωληνωθούν, καθώς δεν επαρκούσαν οι κλίνες. Ο ίδιος ο κ. Μένγκελ επιβεβαίωσε αργότερα τις πληροφορίες του t-online: «Τις τελευταίες ημέρες βρισκόμαστε αρκετές φορές στην κατάσταση να πρέπει να αποφασίσουμε ποιος θα πάρει οξυγόνο και ποιος όχι», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι καταβάλλεται πάντα προσπάθεια να μεταφερθούν ασθενείς σε άλλες κλινικές, «αλλά αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο επίκεντρο, ολόκληρη η δυτική Σαξονία είναι γεμάτη και κάποια νοσοκομεία δε δέχονται πλέον ασθενείς».

Διέψευσε τον διευθυντή η εκπρόσωπος της κλινικής

Η εκπρόσωπος της κλινικής, Γιάνα-Κορντέλια Πέτσολντ, διέψευσε τον διευθυντή λέγοντας πως δεν υπήρξε περίπτωση μη διασωλήνωσης ασθενούς που τη χρειαζόταν. Επιβεβαίωσε πάντως ότι ομάδα γιατρών είναι επιφορτισμένη με την ευθύνη της απόφασης διακομιδής ασθενών σε άλλα νοσοκομεία, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο. «Ασφαλώς έχουν ήδη πεθάνει στην κλινική μας ασθενείς από κορωνοϊό, γεγονός ιδιαίτερα επιβαρυντικό για γιατρούς και νοσηλευτές», παραδέχθηκε η Πέτσολντ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «όλοι δέχθηκαν θεραπεία ή παροχή οξυγόνου μέχρι το τέλος».
Κατηγορηματικές ήταν στο κοινό ανακοινωθέν τους η Γερμανική Διεπιστημονική Ένωση Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσας Ιατρικής και η Ομάδα COVRIIN του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ: «Το γερμανικό σύστημα υγείας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Δεν βρισκόμαστε όμως αυτή τη στιγμή στο σημείο να πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα σε κάποιους ασθενείς», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του συντονιστή για την κατανομή των ασθενών με τoν Covid-19 στη Σαξονία, του Κρίστιαν Κλέμπερ: «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κατηγορηματικά ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ στη Σαξονία και ότι οι ασθενείς κατανέμονται αναλόγως μέσω των κέντρων ελέγχου των νοσοκομείων. Μέχρι σήμερα όλα τα αιτήματα για κλίνη ΜΕΘ που έχουν υποβληθεί στα κέντρα ελέγχου των νοσοκομείων, έχουν διεκπεραιωθεί επιτυχώς», τόνισε, προσθέτοντας ότι, σε περίπτωση υπερφόρτωσης, προβλέπεται η μεταφορά ασθενούς σε νοσοκομείο οπουδήποτε στη χώρα. Χάρη σε αυτό το σύστημα, διευκρίνισε, όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε ΜΕΘ, καθώς υπάρχουν περιοχές που δεν υφίστανται μεγάλη επιβάρυνση.

Πώς σχολίασε το περιστατικό ο πρωθυπουργός της Σαξονίας

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ (CDU), ο οποίος, σε συνέντευξή του στην Bild, δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί «επιλογής» ασθενών, ενώ έκανε λόγο για «κραυγή για βοήθεια» εκ μέρους του διευθυντή της κλινικής, η οποία ερμηνεύθηκε υπερβολικά και υποστήριξε ότι ο γιατρός, σε μια συζήτηση «με ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν και δε θέλουν να δεχτούν την κατάσταση, έκανε αυτό που συμβαίνει αρκετά συχνά – φώναξε πιο δυνατά, έγινε πιο δραστικός».
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top