Γερμανία: Σκληρό lockdown από Τετάρτη ανακοίνωσε η Μέρκελ

Κλείνουν καταστήματα και σχολεία

Αυτό που όλοι περίμεναν έγινε. Η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε σκληρότερο lockdown σε όλη τη Γερμανία από την Τετάρτη έως και τις 10 Ιανουαρίου.  

Όπως είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, από την Τετάρτη κλείνουν όλα τα καταστήματα και τα σχολεία, σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακοπεί το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στη χώρα. 

Χθες ο αντικαγκελάριος, Όλαφ Σολτς προετοίμασε τους Γερμανούς για τη δύσκολη αυτή απόφαση και τους νέους περιορισμούς. 

Τις τελευταίες μέρες ο ένας μετά τον άλλο οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων τάσσονταν υπέρ της επιβολής αυστηρότερων μέτρων με αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων, επιμήκυνση των χριστουγεννιάτικων διακοπών για τα σχολεία και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 ή 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί. 

Κάποια κρατίδια πάντως, όπως η Σαξονία, θα κλείσουν τα καταστήματα ήδη από αύριο Δευτέρα (14.12.2020), ενώ η κυβέρνηση της Βαυαρίας είχε ζητήσει τα νέα, αυστηρά μέτρα να τεθούν σε ισχύ πριν από την Τετάρτη.

Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε χθες ότι για τα καταστήματα που θα κλείσουν θα προβλεφθούν αποζημιώσεις στο 75% του τζίρου της αντίστοιχης περσινής περιόδου, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα για τις επιχειρήσεις εστίασης και τους χώρους πολιτισμού και αθλητισμού που έκλεισαν τη 2η Νοεμβρίου. Ο τζίρος του Δεκεμβρίου για το λιανεμπόριο ωστόσο είναι συνήθως ιδιαίτερα υψηλός, μπορεί να φθάσει έως ακόμη και το ένα δισεκατομμύριο ευρώ την ημέρα.

Σε ό,τι αφορά στην προοπτική έναρξης των εμβολιασμών, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε χθες ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί επισήμως η σχετική οδηγία. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το εμβόλιο θα προσφερθεί πρώτα στους πολίτες άνω των 80 ετών, σε όσους ζουν ή εργάζονται σε οίκους ευγηρίας και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. 
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top