Μία στις τρεις γυναίκες και κορίτσια σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει γνωρίσει τη βία η οποία, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς, έχει επιδεινωθεί λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Διάσημες που έπεσαν θύματα κακοποίησης και μίλησαν ανοιχτά για αυτή
Τα σοκαριστικά στοιχεία αναφέρει σε άρθρο της η Επίτροπος για την Ισότητα Χέλενα Ντάλι, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Ντάλι, η κρίση του κορωνοϊού έχει επιδεινώσει την κατάσταση βίας κατά των γυναικών, καθώς τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας έχουν παγιδεύσει τα θύματα, που είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά, κάτω από την ίδια στέγη με τους δράστες σε καθημερινή βάση 24 ώρες το 24ωρο.
Σοκάρουν τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία εν μέσω καραντίνας
Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα μήνα μετά την εκδήλωση το ξέσπασμα της πανδημίας, ορισμένες χώρες είχαν ήδη καταγράψει αύξηση έως και 60% στις κλήσεις έκτακτης ανάγκης από γυναίκες που υπήρξαν θύματα βίας από συντρόφους τους. Τα αιτήματα βοήθειας στις διαδικτυακές γραμμές υποστήριξης σημείωσαν έως και πενταπλάσια αύξηση. Η παγκόσμια κρίση που βιώνουμε έχει καταστήσει ανάγλυφη την ανάγκη να εξασφαλιστούν επειγόντως υπηρεσίες εικοσιτετράωρης υποστήριξης για όλα τα θύματα βίας, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία ζουν.
Ενδοοικογενειακή βία: Τα περιστατικά αυξήθηκαν 6% λόγω καραντίνας!
Απαραίτητη η συσπείρωση των χωρών για την εξάλειψη του φαινομένου
Δεδομένης της έκτασης του προβλήματος, επεσήμανε η κ. Ντάλι, ο καλύτερος τρόπος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών είναι να συσπειρωθούν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αναλάβουν συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου κάθε γυναίκα και κάθε κορίτσι στην ΕΕ να απολαμβάνει ίση προστασία, ανεξάρτητα από το πού ζει στην Ευρώπη.
Εντός της ΕΕ, 21 από τα 27 κράτη μέλη έχουν υπογράψει και επικυρώσει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, δεδομένου ότι υπεγράφη στην πόλη αυτή.
Η Σύμβαση είναι η πρώτη νομικά δεσμευτική διεθνής πράξη που δημιουργεί ένα πλαίσιο προσαρμοσμένο στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Επικεντρώνεται στην πρόληψη της βίας, στην προστασία των θυμάτων και στη δίωξη των παραβατών. Η κύρωσή της είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί η εφαρμογή μακροπρόθεσμων πολιτικών και μέτρων με στόχο την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.