Κομισιόν: «Έπεσαν» οι υπογραφές με τη Pfizer για το εμβόλιο

Εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού ετοιμάζουν τα κράτη μέλη

Το Κολέγιο των Επιτρόπων θα εγκρίνει σήμερα το μεσημέρι, μετά από εισήγηση της Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου, το πρώτο τμήμα από το νομοθετικό πακέτο στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.

Βασικά στοιχεία του πακέτου θα είναι ο συντονισμός της ΕΕ και ο ρόλος των οργανισμών της ΕΕ στη διαχείριση και θα περιλαμβάνει:

  • ένα ισχυρότερο και πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο της ΕΕ για την ετοιμότητα, την επιτήρηση, την αξιολόγηση του κινδύνου και την έγκαιρη προειδοποίηση και αντίδραση,
  • μια πρόταση για την αναθεώρηση των εντολών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων 
  • τα θεμέλια για τη νέα δομή «BARDA ευρωπαϊκού τύπου» για την επίβλεψη της βιοϊατρικής προηγμένης έρευνας και ανάπτυξης.

Η ενίσχυση της άμυνας και η προστασία από διασυνοριακές απειλές για την υγεία στο μέλλον αποτελούν τον κεντρικό στόχο όλων των στοιχείων του πακέτου.

Υπογράφεται το συμβόλαιο για το εμβόλιο της Pfizer

H Koμισιόν ενέκρινε σήμερα σύμβαση με τις φαρμακευτικές εταιρείες BioNTech και Pfizer, η οποία προβλέπει την αρχική αγορά 200 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και την επιλογή να ζητηθούν έως και 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις, όταν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό έναντι του COVID-19.

«Η σημερινή σύμβαση με τη συμμαχία BioNTech-Pfizer βασίζεται στο ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που θα παραχθούν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των ήδη υπογεγραμμένων συμβάσεων με την AstraZeneca, την Sanofi-GSK και την Janssen Pharmaceutica NV και τις ολοκληρωμένες επιτυχημένες διερευνητικές συνομιλίες με την CureVac και τη Moderna. Αυτό το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για εμβολιασμό, αφού τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά», ανέφερε η Κομισιόν.

Η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά ότι «μετά την πολλά υποσχόμενη ανακοίνωση της Δευτέρας από τη BioNTech και την Pfizer σχετικά με τις προοπτικές εμβολίου τους, είμαι πολύ χαρούμενη που ανακοινώνω τη σημερινή συμφωνία με την ευρωπαϊκή εταιρεία BioNTech και τη Pfizer για αγορά 300 εκατομμύρια δόσεων του εμβολίου. Με αυτό το τέταρτο συμβόλαιο ενοποιούμε ένα εξαιρετικά σταθερό χαρτοφυλάκιο υποψήφιων εμβολίων, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε προχωρημένη φάση δοκιμών. Μόλις εγκριθούν, θα αναπτυχθούν γρήγορα και θα μας φέρουν πιο κοντά σε μια βιώσιμη λύση της πανδημίας».

«Όταν το εμβόλιο αυτό καταστεί διαθέσιμο, σχεδιάζουμε να το διανείμουμε γρήγορα παντού στην Ευρώπη. Πρόκειται για την τέταρτη επαφή που κάνουμε με φαρμακευτική εταιρεία για την αγορά εμβολίων. Θα ακολουθήσουν κι άλλες. Διότι πρέπει να διαθέτουμε ένα ευρύ φάσμα εμβολίων που να βασίζονται σε διαφορετικές τεχνολογίες. Έχουμε ήδη αρχίσει να συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη για να ετοιμάσουμε εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού. Είμαστε πολύ κοντά στον στόχο μας. Μέχρι να τον πετύχουμε, φερόμαστε συνετά και μένουμε ασφαλείς», κατέληξε η Πρόεδρος.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι η μόνη διαρκής στρατηγική εξόδου από την πανδημία και βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Εμβόλια. Η σημερινή συμφωνία ακολουθεί τις ενθαρρυντικές πρώτες ενδείξεις από τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών και αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της δέσμευσής μας να "βάλουμε περισσότερη Ευρώπη" στον τομέα της υγείας. Είναι ένα πολύ ξεκάθαρο παράδειγμα για το τι μπορεί να επιτύχει η ΕΕ όταν συνεργάζεται, ως Ένωση και μια υπόθεση για το τι θα μπορεί να προσφέρει μια μελλοντική Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας».

Η Κομισιόν σημειώνει ότι «η BioNTech είναι μια γερμανική εταιρεία που συνεργάζεται με την Pfizer με έδρα τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου που βασίζεται στο messenger RNA (mRNA). Το mRNA παίζει θεμελιώδη ρόλο στη βιολογία, μεταφέροντας οδηγίες από το DNA σε μηχανήματα παραγωγής πρωτεϊνών κυττάρων. Σε ένα εμβόλιο mRNA, αυτές οι οδηγίες δημιουργούν ακίνδυνα θραύσματα του ιού που χρησιμοποιεί το ανθρώπινο σώμα για να χτίσει μια ανοσοαπόκριση για την πρόληψη ή την καταπολέμηση μιας ασθένειας».

«Η Κομισιόν έλαβε απόφαση να υποστηρίξει αυτό το εμβόλιο βάσει μιας ορθής επιστημονικής αξιολόγησης, της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται, της εμπειρίας των εταιρειών στην ανάπτυξη εμβολίων και της ικανότητας παραγωγής τους να προμηθεύει ολόκληρη την ΕΕ», σημειώνεται.

Οι συμφωνίες της Κομισιόν για τα εμβόλια

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει υπογράψει σχετικές συμβάσεις με:

  • τη Janssen Pharmaceutica NV, μία από τις φαρμακευτικές εταιρείες της Johnson & Johnson. Η σύμβαση θα επιτρέψει στα κράτη μέλη, αμέσως μόλις αποδειχθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της COVID-19, να αγοράσουν εμβόλια για 200 εκατομμύρια άτομα. Θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αγοράσουν εμβόλια για επιπλέον 200 εκατομμύρια άτομα,
  • με τη Sanofi-GSK που θα επιτρέψει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν έως 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Sanofi-GSK,
  • την CureVac για την αγορά πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19, για συμβατικό πλαίσιο για την αρχική αγορά 225 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, 
  • προ-σύμβαση με τη Moderna για συμβατικό πλαίσιο αρχικής αγοράς 80 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, συν τη δυνατότητα αγοράς έως 80 επιπλέον εκατομμυρίων δόσεων και
  • προϋποσχετικό με την BioNTech-Pfizer (που σήμερα θα μετατραπεί σε σύμβαση) για  αρχική αγορά 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και τη δυνατότητα αγοράς έως 100 επιπλέον εκατομμυρίων δόσεων
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top