Κορωνοϊός: H ΕΕ συμφώνησε με την Pfizer για 300 εκατ. δόσεις εμβολίου

Θα κατανεμηθούν με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας

Tι είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star o πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Ιατρικής, Θάνος Δημόπουλος, για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Έτοιμο είναι το συμβόλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech για την προμήθεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που παρασκευάζεται σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρία Pfizer. 

Η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου επιβεβαίωσε ότι το συμβόλαιο, που αφορά στην αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους κατά της Covid-19, θα υπογραφεί «τις προσεχείς ημέρες».

Κορωνοϊός: Ποιο είναι το μειονέκτημα του εμβολίου της Pfizer

Yπενθυμίζεται ότι χθες τα εργαστήρια της Pfizer και της Biontech ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο που αναπτύσσουν είναι αποτελεσματικό κατά 90%, μετά την πρώτη ανάλυση στο μέσο της τρίτης φάσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν εμβολιαστούν 10 άτομα, τα οποία στη συνέχεια εκτεθούν στον ιό, υπάρχει πιθανότητα να κολλήσει μόνο το ένα. 

Μύθοι και αλήθειες για το εμβόλιο: 8+1 ερωτήσεις και απαντήσεις

Αρχικά, η Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει την Τετάρτη εάν αποδέχεται ή όχι τη συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι με τις δύο εταιρίες. Στη συνέχεια, η συμφωνία θα σταλεί στα κράτη μέλη, τα οποία θα αποφασίσουν τι ποσότητες θέλουν να αγοράσουν με βάση το συμβόλαιο που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πόσα εμβόλια θα πάρει η κάθε χώρα της ΕΕ

Σύμφωνα με την Στέλλα Κυριακίδου, υπάρχει σχέδιο κατανομής των διαθέσιμων δόσεων με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας. Η διανομή θα εξαρτηθεί από την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ο οποίος δεν έχει ακόμη λάβει τα στοιχεία της κλινικής δοκιμής των de Pfizer/BioNTech. Αφού τα εξετάσει, θα γνωμοδοτήσει προς την Κομισιόν, η οποία θα αποφασίσει για την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη υπογράψει τρία συμβόλαια για την προπαραγγελία εμβολίων που βρίσκονται προς παρασκευή: με τη σουηδοβρετανική AstraZeneca και την αμερικανική Johnson & Johnson (μέχρι 400 εκατομμύρια δόσεις από την καθεμία), καθώς και με τη γαλλοβρετανική Sanofi-GSK (μέχρι 300 εκατομμύρια δόσεις).

Εκτός των BioNTech-Pfizer, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κλείσει προκαταρκτικές συμφωνίες με τη γερμανική CureVac και την αμερικανική Moderna.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top