Κορωνοϊός: Η Κομισιόν προτείνει κοινή στρατηγική εμβολιασμού στην ΕΕ

Πώς τα κράτη μέλη θα προετοιμάσουν το έδαφος για την άφιξη του εμβολίου

Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να ακολουθήσουν μία κοινή στρατηγική εμβολιασμού για τον Covid-19, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την άφιξη ενός διαθέσιμου, εγκεκριμένου και ασφαλούς εμβολίου.

Όλα τα κράτη μέλη θα έχουν πρόσβαση στα εμβόλια για τον κορωνοϊό ταυτόχρονα με βάση το μέγεθος του πληθυσμού. Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο συνολικός αριθμός των δόσεων εμβολίου θα είναι περιορισμένος κατά τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης και πριν από την αύξηση της παραγωγής.

Η Κομισιόν έχει προτείνει παραδείγματα ομάδων προτεραιότητας χωρίς κατάταξη που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τις χώρες μόλις γίνουν διαθέσιμα τα εμβόλια COVID-19, όπως:

- εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και μακροχρόνιας περίθαλψης ·
- άτομα άνω των 60 ετών ·
- πρόσωπα των οποίων η κατάσταση της υγείας τους θέτει ιδιαίτερα σε κίνδυνο ·
- απαραίτητοι εργαζόμενοι ·
- άτομα που δεν μπορούν να τηρούν κοινωνικές αποστάσεις κοινωνικά ·
- οι πλέον μειονεκτούσες κοινωνικοοικονομικές ομάδες.

Κορωνοϊός: Ο πρώτος κοινός χάρτης των 27 - Η επικινδυνότητα στην Ευρώπη

Προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την άφιξη του εμβολίου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν:

- την ικανότητα των υπηρεσιών εμβολιασμού να παρέχουν εμβόλια COVID-19, συμπεριλαμβανομένου ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και ιατρικού και προστατευτικού εξοπλισμού ·
- εύκολη και προσιτή πρόσβαση σε εμβόλια για στοχευμένο πληθυσμό ·
- ανάπτυξη εμβολίων με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες αποθήκευσης και μεταφοράς, ιδίως όσον αφορά την ψυκτική αλυσίδα, την ψυκτική μεταφορά και την ικανότητα αποθήκευσης ·
- σαφή ανακοίνωση σχετικά με τα οφέλη, τους κινδύνους και τη σημασία των εμβολίων COVID-19 για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης του κοινού.

Έρευνα διαΝΕΟσις: Μόνο οι μισοί Έλληνες θα έκαναν το εμβόλιο

Μέχρι την άφιξη ενός εγκεκριμένου εμβολίου κατά του Covid-19, η Κομισιόν τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίζει να μετριάζει τη μετάδοση του ιού, με τη χρήση μέτρων όπως φυσική απόσταση, κλείσιμο δημόσιων χώρων και προσαρμογή του εργασιακού περιβάλλοντος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top