Τουρκία: Ζητά την αποστρατικοποίηση της Χίου με νέα αντι-NAVTEX

Η Άγκυρα μιλά για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης

Δείτε τι είπε η Άγκυρα για την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια

Μπορεί το Oruc Reis να επέστρεψε στην Αττάλεια, όμως η Άγκυρα δε δείχνει καμία διάθεση για αποκλιμάκωση της έντασης. Το βράδυ της Δευτέρας εξέδωσε αντι-NAVTEX από τον Σταθμός της Σμύρνης με την οποία ζητά την αποστρατικοποίηση της Χίου. 

Όπως αναφέρεται στην αντι-NAVTEX, παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία ωστόσο στο ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αμφισβητήσει πολλές φορές σε δημόσιες τοποθετήσεις του. 

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τον χάρτη της Σεβίλλης

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ είχε επίσης θέσει θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών. 

Ενοχλημένη η Τουρκία από την επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο

«Υπάρχουν νησιά νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με κάποια συμφωνία. Εδώ είναι το άνοιγμα EGAYDAAK. Εδώ δυστυχώς οι Έλληνες γείτονές μας συμπεριφέρονται εξαιρετικά εγωιστικά ερμηνεύοντας το δίκαιο κατά το δοκούν και πρέπει να συζητήσουμε αυτή την κατάσταση, τη μεταβίβαση της κυριότητας μέσω συνθηκών, ενώ πρέπει να ανακτήσουμε τα δικαιώματά μας και το δικαίωμά μας εδώ. Τα δικαιώματά μας και του δίκαιο μας πρέπει να αναγνωριστούν. Το θέμα αυτό το θέλουμε ξανά και ξανά στην επικαιρότητα και το παρακολουθούμε», είπε και πρόσθεσε:

Παραλήρημα Ερντογάν: «Είμαστε πολύ μεγάλοι για να μας φάτε»

«Για αυτό το λόγο κάποιες δραστηριότητες και εργασίες που γίνονταν μέχρι σήμερα, ζητάμε να γίνονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Ζητάνε να μην παραβιάζεται το δικαίωμά μας και το δίκιο μας και να μην επιτρέπουν εδώ τετελεσμένα. Στο σημείο αυτό θα ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας και σίγουρα στο τέλος θα αποσπάσουμε αποτέλεσμα. Στο θέμα αυτό η τουρκική Δημοκρατία είναι απόλυτα αποφασισμένη. Εμείς υποστηρίζουμε το διάλογο. Αυτό επιθυμώ να το εκφράσω εξαρχής».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top