Μπορέλ: Οι ΗΠΑ δε μετέχουν πλέον στην JCPOA για τα πυρηνικά του Ιράν

Τι δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ

Μπορέλ

Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον συμμετέχον κράτος στη JCPOA για τα πυρηνικά του Ιράν και ως εκ τούτου δε μετέχουν στη λήψη ενδεχόμενης απόφασης για επαναφορά κυρώσεων του ΟΗΕ στο πλαίσιο της JCPOA, διευκρίνισε σήμερα με γραπτή του δήλωση ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος είναι και ο συντονιστής της Μεικτής Επιτροπής του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης (JCPOA).

ΗΠΑ: Ζητούν επαναφορά των διεθνών κυρώσεων στο Ιράν από τον ΟΗΕ

«Σημειώνω τη σημερινή ανακοίνωση των ΗΠΑ σχετικά με τον λεγόμενο `μηχανισμό snapback` των κυρώσεων  (γρήγορη επαναφορά παλαιών κυρώσεων) του ΟΗΕ σύμφωνα με το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφέρει συγκεκριμένα ο Μπορρέλ.

«Όπως υπενθύμισα επανειλημμένα, οι ΗΠΑ έπαψαν μονομερώς τη συμμετοχή τους στο προεδρικό μνημόνιο της JCPOA στις 8 Μαΐου 2018 και αρχικά δεν συμμετείχαν σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την JCPOA. Δε μπορούν, ως εκ τούτου, να θεωρηθούν ως συμμετέχον κράτος στη JCPOA για τους σκοπούς επαναφοράς των πιθανών κυρώσεων που προβλέπονται από το ψήφισμα», διευκρινίζει ο Ζ.Μπορρέλ.

Μπορέλ: «Η Τουρκία θα πρέπει να αποφεύγει τις απειλές»

«Ως συντονιστής της κοινής επιτροπής JCPOA θα συνεχίσω να κάνω ό, τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσω τη διατήρηση και την πλήρη εφαρμογή της JCPOA από όλους. Η JCPOA παραμένει βασικός πυλώνας της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής μη διάδοσης, συμβάλλοντας στην περιφερειακή ασφάλεια», καταλήγει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Την ίδια στιγμή, Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο με κοινή δήλωση που εξέδωσαν υπενθυμίζουν ότι οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία JCPOA για τα πυρηνικά του Ιραν και ως εκ τούτου η έκλησή τους για επαναφορά κυρώσεων είναι  άκυρη και δεν πρέπει να ακολουθηθεί από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αναλυτικά η δήλωσή τους: 
 
«Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (οι E3) σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ έπαψαν να συμμετέχουν στο JCPoA μετά την αποχώρησή τους από τη συμφωνία στις 8 Μαΐου 2018. Η θέση μας σχετικά με την αποτελεσματικότητα της κοινοποίησης των ΗΠΑ σύμφωνα με το ψήφισμα 2231 Κατά συνέπεια έχει εκφραστεί σαφώς στην Προεδρία και σε όλα τα μέλη του ΣΑΗΕ. Επομένως, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτήν την ενέργεια που δεν είναι συμβατή με τις τρέχουσες προσπάθειές μας να υποστηρίξουμε τη JCPΟA», αναφέρουν.
 
«Οι Ε3 δεσμεύονται να διατηρήσουν τις διαδικασίες και τους θεσμούς που αποτελούν το θεμέλιο της πολυμέρειας. Παραμένουμε καθοδηγουμένοι από τον στόχο της υπεράσπισης της εξουσίας και της ακεραιότητας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Καλούμε όλα τα μέλη του ΣΑΗΕ να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που θα εμβαθύνει μόνο τις διχασμούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή που θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στο έργο του», τονίζουν.
 
«Παραμένουμε δεσμευμένοι στη JCPΟA παρά τις σημαντικές προκλήσεις που προκλήθηκαν από την απόσυρση των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το τρέχον ζήτημα της συστηματικής μη συμμόρφωσης του Ιράν με τις υποχρεώσεις της JCPΟΑ μέσω διαλόγου μεταξύ των συμμετεχόντων στη JCPΟA, συμπεριλαμβανομένης της Μικτής Επιτροπής και της χρήσης του Μηχανισμού Επίλυσης Διαφορών. Προκειμένου να διατηρηθεί η συμφωνία, καλούμε το Ιράν να αντιστρέψει όλα τα μέτρα που δεν συνάδουν με τις πυρηνικές του δεσμεύσεις και να επιστρέψει στην πλήρη συμμόρφωση χωρίς καθυστέρηση», σημειώνουν.
 
«Όπως έχουμε ήδη υπογραμμίσει, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης της 19ης Ιουνίου, έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες για την περιφερειακή ασφάλεια της προγραμματισμένης λήξης του συμβατικού εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, ιδίως λόγω των αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων του Ιράν, οι οποίες συνεχίζονται αμετάβλητα. Οι E3 είναι αποφασισμένοι να φέρουν επαρκείς απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με όλα τα μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να αναζητήσουν μια πορεία προς τα εμπρός που διατηρεί χώρο για περαιτέρω διπλωματία. Οι προσπάθειές μας θα καθοδηγούνται από την ανάγκη να διατηρηθεί η εξουσία και η ακεραιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να προωθηθεί η περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», καταλήγουν.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top