Μουεζίνης πέθανε από ανακοπή καρδιάς μέσα στην Αγιά Σοφιά

Υπηρετούσε εκεί μετά την μετατροπή της σε τζαμί και μάλιστα εθελοντικά

Ανακοπή καρδιάς μέσα στην Αγιά Σοφιά υπέστη ο μουεζίνης Οσμάν Ασλάν, αφήνοντας την τελευταία του πνοή την Κυριακή.

Ο μουεζίνης υπηρέτησε εθελοντικά στην Αγιά Σοφιά από την πρώτη ημέρα της μετατροπής της σε τζαμί, προκειμένου να ενημερώνει τους Μουσουλμάνους σχετικά με τα μέτρα του κορωνοϊού μέσα στον ναό και να καλεί τους μουσουλμάνους σε ισλαμική προσευχή από τους μιναρέδες.

Αγιά Σοφιά: «Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναγίνει μουσείο, εκτός αν... »

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες έγινε για πρώτη φορά μετά από 86 χρόνια προσευχή  στην Αγία Σοφία για το Μπαϊράμι, το οποίο αποτελεί μεγάλη γιορτή για τους μουσουλμάνους.

Με απόφαση Ερντογάν ο ιστορικός ναός της Ορθοδοξίας, το κόσμημα της Κωνσταντινούπολης που λειτουργούσε ως μνημείο της UNESCO, μετατράπηκε σε σε τζαμί στις 24 Ιουλίου. 

Αγιά Σοφιά: Η συμβολική κίνηση του Ιμάμη με το οθωμανικό ξίφος

Μετά τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του,  είχε κάνει λόγο για «παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας που απορρέουν από τη Σύμβαση του 1972 της UNESCO», επισημαίνοντας πως «η αλλαγή χρήσης του μνημείου, πέρα από τον συμβολισμό της, συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους και για την ακεραιότητα του κτίσματος, καθώς και των ψηφιδωτών και λοιπών έργων τέχνης στο εσωτερικό του».

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top