State Department σε Άγκυρα: Σταματήστε τις επιχειρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Το Barbaros έδωσε στίγμα πλησίον του τεμαχίου 3

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία κλιμακώνει την ένταση στο Μεσόγειο, έστειλε εκ νέου το State Department. 

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα αφού έκανε πίσω με το Oruc Reis και τη Navtex που είχε εκδώσει για έρευνες νοτιοανατολικά του Καστελόριζου και της Ρόδου, εξέδωσε νέα Navtex για σεισμογραφικές έρευνες κοντά στα οικόπεδα 2,3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ.

Απέπλευσε το Barbaros - Κινείται ανάμεσα σε Κύπρο και Τουρκία

Xθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros απέπλευσε από το λιμάνι Τασούκου και έπλεε βόρεια ανάμεσα σε Τουρκία και Κύπρο. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, λίγο μετά τις 6 το πρωί της Πέμπτης, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έδωσε στίγμα πλησίον του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Αποκλιμάκωση στο Αιγαίο: Επιστρέφουν στους ναυστάθμους οι στόλοι

Το State Department παρότρυνε εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Tο «παιχνίδι» της Άγκυρας στη Μεσόγειο και η αντίδραση της Αθήνας 

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του State Department.

Απαντώντας στην κίνηση αυτή της Τουρκίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε την Τρίτη ότι «σε καμία των περιπτώσεων δεν θα αποδεχθώ τακτικές εκβιασμού και την όποια υπό απειλών διαπραγμάτευση όσον αφορά το Κυπριακό ζήτημα». Έκανε επίσης λόγο για κλιμακούμενες και διεθνώς καταδικαστέες ενέργειες της Τουρκίας, όπως η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, απειλές εναντίον της Ελλάδας και των πλείστων γειτόνων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και νέες εισβολές στη Λιβύη και τη Συρία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top