Βραζιλιάνος ασθενής φαίνεται να «νίκησε» τον ιό HIV μόνο με φάρμακα

Τι αναφέρουν οι επιστήμονες

Βραζιλία

Ένας 36χρονος Βραζιλιάνος που διαγνώστηκε με HIV φαίνεται να είναι ο πρώτος παγκοσμίως που νόσησε και θεραπεύτηκε από τον ιό με τη χορήγηση μόνο ενός δυνατού πειραματικού «κοκτέιλ»  αντι-ικών φαρμάκων, όπως γνωστοποίησαν Βραζιλιάνοι επιστήμονες του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου στο Σάο Πάουλο.

Κορωνοϊός - Χονγκ Κονγκ: Φόβοι για νέο ξέσπασμα από τα «ορφανά» κρούσματα

Για την ιστορία νικητές από το AIDS, έχουν βγει δύο ασθενείς μέχρι τώρα, οι οποίοι όμως χρειάστηκε να υποβληθούν προηγουμένως σε επικίνδυνες μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών στο πλαίσιο αντικαρκινικής θεραπείας. Στον αντίποδα ο «ασθενής του Σάο Πάουλο», όπως αποκαλείται, καθώς δεν έχει βγει στη δημοσιότητα ακόμα το όνομά του, κατάφερε αποκλειστικά με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή να θεραπευτεί.

ΠΟΥ για πανώλη: Η κατάσταση στην Κίνα δεν αντιπροσωπεύει υψηλό κίνδυνο

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από τους «New York Times» και το «Science», οι επιστήμονες με επικεφαλής τον δρα Ρικάρντο Ντίαζ, με αφορμή το γεγονός, δείχνουν συγκρατημένη αισιοδοξία, όπως ανακοίνωσαν στο ετήσιο διεθνές ιατρικό συνέδριο «AIDS 2020», το οποίο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έλαβε χώρα μέσω διαδικτύου. 

Άλλοι ειδικοί πάντως δε δίστασαν να εκφράσουν και τις επιφυλάξεις τους επί του θέματος. Ο δρ. Στιβ Ντικς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο για παράδειγμα, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να πει κανείς εάν ο Βραζιλιάνος ασθενής όντως έχει απαλλαχθεί από τον ιό HIV, ενώ τόνισε πως άλλα ανεξάρτητα εργαστήρια θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα των Βραζιλιάνων ερευνητών. Αλλά ακόμη κι αν υπάρξει επιβεβαίωση συμπλήρωσε ο Ντικς είναι ασαφές κατά πόσο πράγματι η «θεραπεία» είναι αποτέλεσμα του αντι-ικού φαρμακευτικού σχήματος.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top