ΕΕ: Σταδιακή η άρση των των συνοριακών ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν

Τι θα γίνει με το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων

Ευρωπαϊκή Ένωση

Σταδιακή άρση των συνοριακών ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν αποφάσισαν το μεσημέρι της Τρίτης οι 27 Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συνήλθαν με τηλεδιάσκεψη, αναθέτοντας στην Κομισιόν τον συντονισμό μεταξύ των Κρατών Μελών, στη βάση επιδημιολογικών δεδομένων.ά

ΕΕ: Προτεραιότηρα ο τουρισμός στο σχέδιο ανάκαμψης από τον κορωνοϊό

Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο απεσταλμένος του Star, Θάνος Αθανασίου, οι 27 συμφώνησαν παράλληλα πως το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ θα αργήσει και θα αποφασιστεί στο τέλος της εφαρμογής του σχετικού οδικού χάρτη, ταυτόχρονα για όλα τα Κράτη Μέλη και με εξαιρετική προσοχή, ενώ εξέτασαν και το ζήτημα της ανίχνευσης επαφών μέσω εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας, με σεβασμό στο GDPR.

Κομισιόν: Καμία πίεση κατά τη σύνταξη έκθεσης σχετικά με τον Covid-19

Επιπλέον, συζητήθηκε και το θέμα της μεταναστευτικής πίεσης των κρατών μελών πρώτης εισόδου, κυρίως της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Ισπανίας.

295.800 αποφάσεις για καθεστώς προστασίας στην ΕΕ - 18.600 στην Ελλάδα

«Η πίεση αυτή την στιγμή είναι μεγάλη για την Ιταλία και τη Μάλτα, αφού το οργανωμένο έγκλημα έχει προσαρμοστεί στην κρίση του κορωνοϊού και οι λαθρέμποροι εξακολουθούν να δρουν», δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον και διαβεβαίωσε ότι στο επόμενο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών, θα συζητηθεί το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση το οποίο είναι έτοιμο, αλλά γίνονται κάποιες βελτιώσεις, με βάση και την τρέχουσα κατάσταση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Τέλος, η Ελλάδα ευχαρίστησε τις χώρες που έχουν δηλώσει πρόθυμες να δεχθούν ανηλίκους πρόσφυγες. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν γίνει οι μεταφορές σε Λουξεμβούργο και Γερμανία και ακολουθεί ακόμη μία στην Πορτογαλία, ενώ συνολικά 10 Κράτη Μέλη θα δεχθούν 600 ανηλίκους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top