Λίβανος: Πρωτοφανής λαϊκή εξέγερση- Ξεκίνησε από φόρο κλήσης στο Whatsapp!

Κατηγορούν την πολιτική τάξη για διαφθορά και νεοποτισμό

Εδώ και μία εβδομάδα, λαϊκή εξέγερση συγκλονίζει τον Λίβανο και σήμερα κατά την έβδομη συνεχόμενη μέρα κινητοποιήσεων, το κίνημα διαμαρτυρίας αντί να αποδυναμώνεται, δείχνει σημάδια αναζωπύρωσης στη Βηρυτό!

Μετά την ανακοίνωση μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση αναμενόταν να υποχωρήσουν οι διαδηλωτές. Όμως τα οδοφράγματα που έχουν στήσει διαδηλωτές στον δρόμο που οδηγεί στο κέντρο της πόλης, έχουν αυξηθεί από τα ξημερώματα και ο στρατός με τεθωρακισμένα έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους.

«Έχει ληφθεί απόφαση να ανοίξουν οι βασικοί δρόμοι για να διευκολυνθεί η μετακίνηση των πολιτών», δήλωσε ανώτερη στρατιωτική πηγή. Οι δυνάμεις ασφαλείας σήκωσαν ένα οδόφραγμα προκειμένου να ανοίξουν τη βόρεια είσοδο της Βηρυτού και ο στρατός, η παρουσία του οποίου μέχρι στιγμής ήταν διακριτική, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται για να επιδείξει την ισχύ του.

Ωστόσο πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας τόνισε ότι ο στρατός επιμένει να αποφεύγει να κάνει χρήση βίας. Αντίθετα, θα προσπαθήσει να πείσει τους διαδηλωτές ειρηνικά να ανοίξουν κάποιους δρόμους.

Τράπεζες, σχολεία και πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά εδώ και πέντε ημέρες και μέχρι νεοτέρας.

Το πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας στον Λίβανο αποτελείται από άνδρες, γυναίκες και οικογένειες ολόκληρες. Συγκεντρώθηκαν μαζικά στο κέντρο της Βηρυτού ζητώντας την απομάκρυνση της πολιτικής τάξης που κατηγορείται για διαφθορά και νεποτισμό. Το κίνημα διαμαρτυρίας, που επεκτάθηκε σε πολλές πόλεις της χώρας, ξέσπασε αυθόρμητα την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση ενός φόρου για τις κλήσεις που γίνονται μέσω WhatsApp σε μια χώρα με αναιμική οικονομία. 

Η απόφαση για την επιβολή του φόρου ακυρώθηκε αμέσως υπό την πίεση των διαδηλώσεων. Όμως, έκτοτε, οι διαδηλώσεις δε σταμάτησαν, μέρα και νύχτα.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top