Ο Έντουαρντ Σνόουντεν ζητά πολιτικό άσυλο στη Γαλλία

Στα «σκαριά» τα απομνημονεύματά του

Εντουαρντ Σνόουντεν

Να του δοθεί πολιτικό άσυλο στη Γαλλία ζητά ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν στην αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), τόνισε πως αυτό δεν «αφορά μόνο τη Γαλλία, αφορά την Ευρώπη, αφορά τον κόσμο και το σύστημα που έχουμε. Η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος δε συνιστά εχθρική πράξη. Το να υποδέχεσαι κάποιον όπως εμένα δε συνιστά επίθεση στις ΗΠΑ», σημειώνει στη συνέντευξή του.

Άσυλο σε οικογένεια που είχε κρύψει τον Έντουαρντ Σνόουντεν το 2013

Αφορμή για τα παραπάνω στάθηκε η δήλωση της Γαλλίδας Υπουργού Δικαιοσύνης, Νικόλ Μπελουμπέ, η οποία είπε το Σαββατοκύριακο ότι υποστηρίζει την χορήγηση πολιτικού ασύλου στον πρώην εργαζόμενο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, καθιστώντας ταυτοχρόνως σαφές ότι αυτή είναι η προσωπική της άποψη και ότι δε συνιστά επίσημη πρόταση.

«Έκανα αίτηση για άσυλο στη Γαλλία το 2013 επί (του πρώην προέδρου Φρανσουά) Ολάντ και βεβαίως θα ήθελα να δω τον Μακρόν να μου απευθύνει πρόσκληση», πρόσθεσε ο Σνόουντεν.

Ο Σνόουντεν, τα απομνημονεύματα του οποίου αναμένεται να κυκλοφορήσουν προσεχώς με τον τίτλο «Permanent Record», ζει στη Ρωσία από το 2013, τη χρονιά κατά την οποία αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με μυστικά προγράμματα παρακολούθησης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Θεωρείται ήρωας από πολλούς υπέρμαχους των δικαιωμάτων των πολιτών και καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές προκειμένου να δικαστεί για κατασκοπεία.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top