«Γαλάζιο Κορίτσι»: Ο πατέρας της εξηγεί γιατί αυτοπυρπολήθηκε

Η υπόθεση που συγκλόνισε το Ιράν

Γυναίκα στο Ιράν

«Νευρολογικά προβλήματα» αντιμετώπιζε -σύμφωνα με τον πατέρα της- η Σαχάρ Χονταγιαρί, η Ιρανή φίλαθλος που αυτοπυρπολήθηκε την περασμένη εβδομάδα, επειδή τη συνέλαβαν ενώ προσπαθούσε να μπει σε γήπεδο μεταμφιεσμένη σε άντρα.

Το περιστατικό είχε συμβεί τον περασμένο Μάρτιο, ενώ το δικαστήριο έγινε στην Τεχεράνη στις αρχές του Σεπτέμβρη. Όταν η νεαρή γυναίκα έμαθε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και δύο χρόνια φυλάκιση, επειδή απλά προσπάθησε να παρακολουθήσει την αγαπημένη της ομάδα, αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στο δικαστήριο.

 

 

Το «Γαλάζιο κορίτσι» όπως το αποκαλούν τα ΜΜΕ (από τα χρώματα της αγαπημένης της ομάδας Εστεγλάλ, στην Τεχεράνη) μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα στο 90% του σώματός της και τους πνεύμονές της κατεστραμμένους. Το βράδυ της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου, άφησε την τελευταία της πνοή.

«Η κόρη μου είχε νευρολογικά προβλήματα και εκείνη την ημέρα ήταν πολύ θυμωμένη, έβριζε και χτυπούσε τους αστυνομικούς», είπε ο πατέρας της, Χαϊντάρ Αλί Χονταγιαρί, σύμφωνα με το πρακτορείο Mehr. 

Ο θάνατος της Σαχάρ Χονταγιαρί προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Διασημότητες, ποδοσφαιριστές και ακτιβιστές ζητούν από τη FIFA να εξοβελίσει το Ιράν από τις διεθνείς διοργανώσεις και από τους φιλάθλους να μποϊκοτάρουν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. 

 

 

«Όταν ήταν στο νοσοκομείο, καμία διασημότητα, κανένας ποδοσφαιριστής ούτε υπεύθυνος δεν ήρθε να την επισκεφθεί», είπε ο πατέρας της. Πρόσθεσε ότι η κόρη του «δε θυσιάστηκε» για κάποιον σκοπό και κατηγόρησε τους φίλους της ότι την είχαν επηρεάσει. «Δε θα συγχωρέσω ποτέ εκείνους που καταχρώνται αυτό το γεγονός. Κάνουν τεράστιο λάθος όταν καταγγέλλουν τη χώρα για τον θάνατό της», κατέληξε.

Στον ιστότοπο του υπουργείου Δικαιοσύνης, τον Mizan Online, αναφέρεται ότι δεν της είχε επιβληθεί καμία ποινή και δεν υπήρξε καν δίκη για την υπόθεσή της.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Irna, η αντιπρόεδρος του Ιράν Μασουμέχ Εμπτεκάρ, αρμόδια για γυναικείες και οικογενειακές υποθέσεις, ζήτησε από τις δικαστικές αρχές να ξεκινήσουν έρευνα για το θέμα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top