17χρονος τυφλώθηκε επειδή έτρωγε μόνο junk food

Έχασε και την ακοή του λόγω κακής διατροφής

τηγανιτές πατάτες

Έχασε την ακοή και την όρασή του εξαιτίας της κακής διατροφής του. Ο λόγος για έναν 17χρονο από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος τρεφόταν κυρίως με junk food. Τηγανιτές πατάτες, πατατάκια, λευκό ψωμί και επεξεργασμένο κρέας ήταν στο καθημερινό του μενού για περίπου μια δεκαετία. 

Η κακή διατροφή του, η οποία είχε ως συνέπεια την αβιταμίνωση, οδήγησε τον έφηβο να αναπτύξει μία κατάσταση που ονομάζεται διατροφική οπτική νευροπάθεια (NON).

Αυτή πιο συχνά παρατηρείται στα υποσιτισμένα παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η διατροφική νευρική νευροπάθεια, προκαλεί βλάβη στο οπτικό νεύρο, η οποία οδηγεί σε απώλεια όρασης και τύφλωση.

O 17χρονος από το Μπρίστολ, ανέπτυξε επίσης απώλεια ακοής και αδυναμία των οστών.

Ήδη από το δημοτικό σχολείο υπέφερε από μια σπάνια διατροφική διαταραχή, η οποία ονομάζεται Αποτρεπτική-Περιοριστική Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής (ARFID).

Οι πάσχοντες γίνονται ευαίσθητοι στη γεύση, την υφή, τη μυρωδιά ή την εμφάνιση ορισμένων τροφών. Μάλιστα, ο ίδιος είχε πει στους γιατρούς που τον εξέτασαν ότι δεν του άρεσε η «υφή» των φρούτων και λαχανικών.

Η δρ Ντενίζ Ατάν, η οποία εξέτασε τον 17χρονο στην Οφθαλμολογική Κλινική του Μπρίστολ ανέφερε: «Η καθημερινή διατροφή του συνίστατο ουσιαστικά σε μία μερίδα πατάτες τηγανητές, ενώ ως σνακ κατανάλωνε τσιπς και κάποιες φορές φέτες λευκού ψωμιού και σπανιότερα φέτες ζαμπόν και καθόλου φρούτα και λαχανικά. Ο ίδιος το απέδωσε στην αποστροφή του σε συγκεκριμένες υφές τροφίμων, τις οποίες δεν μπορούσε να ανεχτεί και επομένως οι τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια ήταν τα μοναδικά είδη τροφίμων που επιθυμούσε και που αισθανόταν ότι μπορεί να φάει». 

Ο έφηβος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, είχε επισκεφθεί τον γιατρό του σε ηλικία 14 ετών, επειδή αισθανόταν κόπωση και δεν ένιωθε καλά. Τότε είχε διαγνωστεί με έλλειψη βιταμίνης B12 και του είχαν χορηγηθεί συμπληρώματα, τα οποία ωστόσο δεν πήρε ενώ δεν άλλαξε και διατροφικές συνήθειες.

Τρία χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στην Οφθαλμολογική Κλινική του Μπρίστολ με σταδιακή απώλεια της όρασής του. 

«Είχε τυφλά σημεία ακριβώς στο κέντρο της όρασής του. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να οδηγήσει και πολύ δύσκολα μπορεί να διαβάσει, να παρακολουθήσει τηλεόραση ή να διακρίνει πρόσωπα», εξήγησε η δρ. Ατάν.

Μπορεί να περπατάει μόνος του ωστόσο γιατί έχει περιφερειακή όραση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top