Ένα 8χρονο αγοράκι το πρώτο θύμα του τυφώνα Dorian

Ζημιές δισεκατομμυρίων σε 13.000 κατοικίες στις Μπαχάμες

Ένα 8χρονο αγοράκι είναι το πρώτο θύμα του καταστροφικού τυφώνα Dorian , μετά το  πέρασμα του από τις Μπαχάμες. 

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης  μια ηλικιωμένη γυναίκα ανέφερε στις αρχές ότι ο εγγονός της πνίγηκε, ενώ αγνοείται  η τύχη της αδελφής του. Και τα δύο παιδιά ζούσαν με τους γονείς του στα νησια Abacos.

Λίγη ώρα αργότερα οι τοπικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το όνομα του αγοριού. Το έλεγαν Lachino Mcintosh και πνίγηκε την ώρα που οι γονείς του προσπαθούσαν να τους απομακρύνουν μαζί με τη μικρότερη αδελφή του από το σπίτι τους, 

O Dorian o οποίος έχει αναβαθμιστεί στην κατηγορία 5, θεωρείται ο πιο ισχυρός τυφώνα που έχει κτυπήσει το σύμπλεγμα νησιών στις Μπαχάμες  στη σύγχρονη εποχή.

Μέχρι στιγμής οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι περισσότερα από 13.000 έχουν καταστραφεί, ενώ το κόστος των ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας στο πέρασμά του υπολογίζεταιι σε ένα ποσό άνω των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Επιπλέον, το δημοφιλέστερο νησί του συμπλέγματος το New Providence βυθίστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο σκοτάδι, εξαιτίας μπλακ άουτ.

Η ισχύς και ταχύτητα των ανέμων έχει αγγίξει τα 335 χιλιόμετρα  ανά ώρα, ενώ το πέρασμα του από κατοικημένη περιοχή χαρακτηρίζεται «καταστροφικό»   από τους επιστήμονες.

Ο τυφώνας Dorian έπληξε τις Bahames με ανέμους που κινούνταν με ταχύτητα 335 χλμ ανά ώρα

Οι εικόνες που έχουν ανέβει στα social media από τα νησιά Abacos αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Κατασροφικοί χείμαρροι έχουν παρασύρει τα πάντα στο πέρασμα τους. Τα ξύλινα σπίτια που ήταν κατασκευασμένα για να αντέχουν σε ριπές ανέμων έως και 220 χιλιομέτρων ανά ώρα έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια και όσα άντεξαν, βούλιαξαν μέσα στο νερό και τη λάσπη.

 Ο πρωθυπουργός της χώρας Hubert Minnis   δήλωσε ότι  οι Μπαχάμες και ο λάός της  δέχθηκαν ένα «αδυσώπητο κτύπημα από μια τερατώδη καταιγίδα» !

«Αυτή είναι η πιο δύσκολη μέρα της ζωής μου. Σαν φυσικός έχω προετοιμαστεί ώστε να μπορώ να αντιμετωπίσω και να αντέξω τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, όμως αυτό που συμβαίνει είναι πέρα από τις αντοχές του καθενός από εμάς»,  είπε ο Minnis  στο διάγγελμά του προς το λαό της χώρας.

Ο Dorian πλέον κινείται με κατεύθυνση προς τις νοτιοδυτικές ακτές των ΗΠΑ, με τους επιστήμονες να μην είναι ακόμα σε θέση να προσβέπουν τις τις Πολιτείες που πρόκειται να πληγούν από το καταστροφικό του πέρασμα.

Σύμφωνα με τα νεώτερη πρόγνωση στο «μάτι του κυκλώνα» παραμένουν η Florida, τη  Georgia  και η South Carolina.

Οι τοπικές αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και τις ακτές.

Κάτοικος της Florida τοποθετεί σακιά με άμμο στην είσοδο του σπιτιού της/ Associated Press

ΧΙλιάδες είναι αυτοί που έχουν καταφύγει σε σχολεία, δημόσια γυμναστήρια και στις εκκλησίες. 

Το αεροδρόμιο έκλεισε ενώ τα περισσότερα  σκάφη στη Φλόριδα απομακρύνονται από τους λιμένες.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ο Ντόριαν πρόκειται να κτυπήσει μέσα στιςε επομενες ώρες τη South Carolina και τη Georgia  με ανέμους εντάσεων 250 χιλιομέτρων ανά ώτα συνοδευόμενα από γιγαντιαία κύματα που θα φθάνουν ακόμα και τα επτά μέτρα ύψος.

Όσο για τον Πρόεδρο Τραμπ . Από το εξοχικό του θέρετρο,  όπου πέρασε το Σαββατοκύριακο  με ανάρτηση του στο Τwitter, αφού αρχικά εξέφρασε τη σύμπαράσταση του στις Μπαχάμες και τον λαό της, στη συνέχεια κατάφερε να σκορπίσει τον πανικό  λέγοντας επανειλλημένα ότι ο Dorian πρόκειται να κτυπήσει την... Αλαμπάμα!

Λίγη ώρα αργότερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ αναγκάστηκε να διαψεύσει τη λανθασμένη πρόβλεψη του Προέδρου Τραμπ, που αποδόθηκε σε... παρανόηση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top