Τον εμπλουτισμό ουρανίου πάνω από το 3,67% ανακοίνωσε το Ιράν

Νέα σύννεφα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Σημαίες Ιράν

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι υπαναχωρεί περαιτέρω από τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, αυξάνοντας το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου πέρα από τα συμφωνηθέντα επίπεδα, σε μια απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει νέα ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.   

Σε συνέντευξη Τύπου, υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις της κάθε 60 ημέρες, εκτός και οι χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία σπεύσουν να την προστατεύσουν από τις αμερικανικές κυρώσεις, αλλά δεν απέκλεισαν να υπάρξει διπλωματική λύση.    

Πριν τη σύναψη της συμφωνίας, το Ιράν παρήγαγε ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20% που χρειαζόταν για να τροφοδοτεί τον αντιδραστήρα του στην Τεχεράνη και το επίπεδο εμπλουτισμού για τη μονάδα πυρηνικής ενέργειας στο Μπουσέρ, στο νότιο τμήμα της χώρας, ήταν 5%. «Σε μερικές ώρες», το Ιράν θα ξεκινήσει και πάλι τον εμπλουτισμό ουρανίου σε επίπεδα άνω του 3,67%, δήλωσε στον Τύπο, ο Μπεχρούζ Καμαλβαντί, εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. 
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top