Κρεμλίνο: «Απόρρητες» οι λεπτομέρειες για τους 14 νεκρούς στο υποβρύχιο

Στις ηρωικές τους προσπάθειες αναφέρθηκε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας

Λεπτομερείς πληροφορίες για την πυρκαγιά που προκάλεσε τη Δευτέρα 14 θανάτους σε ένα ερευνητικό βαθυσκάφος του ρωσικού στρατού με έδρα τον ρωσικό βορρά «δεν θα δημοσιοποιηθούν», ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο επικαλούμενο «κρατικό απόρρητο».

«Η πληροφορία αυτή δεν πρέπει να δημοσιοποιηθεί στο σύνολό της. Ανήκει στην κατηγορία του κρατικού απορρήτου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «απολύτως κανονική».

«Ωστόσο, το επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων διαθέτει πλήρη πληροφόρηση» για την τραγωδία, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Δεκατέσσερις ναύτες έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Δευτέρας, από τις αναθυμιάσεις που προκάλεσε πυρκαγιά σε ένα βαθυσκάφος αγνώστων λοιπών στοιχείων, το οποίο, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, είχε σκοπό τη μελέτη του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του βυθού των ωκεανών.

Το δυστύχημα φέρνει στη μνήμη την τραγωδία του πυρηνικού υποβρυχίου Κουρσκ, κοσμήματος του ρωσικού Στόλου του Βορρά, που είχε βυθιστεί στη διάρκεια ελιγμών στη θάλασσα του Μπάρεντς με 118 άνδρες που επέβαιναν σε αυτό στις 12 Αυγούστου 2000, στις αρχές της πρώτης θητείας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε επικριθεί για τη διαχείρισή της.

Ο στρατός έδωσε ελάχιστες λεπτομέρειες για το δυστύχημα, αλλά ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι επρόκειτο για ένα «ασυνήθιστο» βαθυσκάφος. Έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου να μεταβεί στο Σεβερομόρσκ, ένα κλειστό στρατιωτικό λιμάνι στη ρωσική Αρκτική, προκειμένου να «προσδιοριστούν τα αίτια αυτής της τραγωδίας».

Σύμφωνα με τον στρατό, το δυστύχημα σημειώθηκε στα ρωσικά χωρικά ύδατα.

Η Μόσχα διευκρινίζει πως το βαθυσκάφος επέστρεψε στη βάση του, στο Σεβερομόρσκ, στην περιοχή του Μουρμάνσκ (βόρεια).

Ρώσος υπουργός Άμυνας: Ήρωες οι 14 νεκροί στο υποβρύχιο

Από την πλευρά του ο  Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, επεσήμανε ότι τα μέλη του πληρώματος πρωτίστως έσωσαν τη ζωή ενός πολίτη που εκπροσωπούσε τη βιομηχανία και στη συνέχεια «πάλεψαν μέχρι τέλους για να σώσουν το σκάφος».

«Με τίμημα την ίδια τους την ζωή ανέλαβαν ένα δύσκολο έργο, εξάλειψαν την εστία της πυρκαγιάς, έσωσαν τους συντρόφους τους και το βαθυσκάφος», υπογράμμισε ο Σόιγκου στην σύσκεψη που έγινε στο Σεβερομόρσκ στην οποία συμμετείχε η επιτροπή για την διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας κατά την διάρκεια της σύσκεψης είπε ότι «συνέβη μια μεγάλη τραγωδία. Έχασαν τη ζωή τους οι σύντροφοι μας, οι συνάδελφοι μας».

Παράλληλα ανέφερε ότι «η πυρκαγιά σημειώθηκε στο υποβρύσιο κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων ερευνών στα ρωσικά χωρικά ύδατα στην Θάλασσα του Μπάρεντς. Ως αποτέλεσμα έχασαν τη ζωή τους 14 μέλη του πληρώματος, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος διασώθηκαν».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top