Η δουλειά κάνει καλό στην ψυχική υγεία- Μόνο το ένα 8ωρο την εβδομάδα!

Τι δείχνει νέα επιστημονική μελέτη η πρώτη του είδους της

χαρούμενοι εργαζόμενοι σε γραφείο

Η δουλειά κάνει καλό… στην ψυχική υγεία και δεν τρώει τον αφέντη! Αυτό δείχνει τουλάχιστον  νέας βρετανική επιστημονική μελέτη, η πρώτη του είδους της, σύμφωνα με την οποία μια μέρα εργασίας την εβδομάδα, για την ακρίβεια ένα 8ωρο την εβδομάδα, έχει ψυχολογικά οφέλη για τον άνθρωπο, καθώς χαρίζει αυτοεκτίμηση στους εργαζόμενους, επιτρέπει την έκφραση της δημιουργικότητάς τους και την κοινωνική ένταξή τους. 

Συνεπώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, για να απολαύσει κανείς τα ψυχικά οφέλη της (αμειβόμενης) δουλειάς, δε χρειάζεται να εργάζεται πάνω από ένα οκτάωρο την εβδομάδα. Άλλο ζήτημα βέβαια, το πώς θα τα βγάζει πέρα από οικονομικής πλευράς.

Η εργασία πέρα από αυτό το 8ωρο δε φάνηκε να παρέχει κάποιο πρόσθετο ψυχολογικό όφελος

Η εργασία όμως πέρα από αυτό το οκτάωρο μέσα στην εβδομάδα δεν φάνηκε να παρέχει κάποιο πρόσθετο ψυχολογικό όφελος. Το να δουλεύει π.χ. κανείς 37 έως 40 ώρες την εβδομάδα, δεν χαρίζει σε κάποιον καλύτερη ψυχική υγεία σε σχέση με κάποιον άλλο που δουλεύει μόνο οκτώ ώρες την εβδομάδα.

Διαπιστώθηκε ότι στους ανθρώπους που μετακινούνταν από την κατάσταση της ανεργίας ή της αεργίας (π.χ. λόγω μακρόχρονης γονικής άδειας) σε πληρωμένη απασχόληση διάρκειας έως οκτώ ωρών την εβδομάδα, ο κίνδυνος ψυχικών προβλημάτων μειωνόταν κατά μέσο όρο κατά 30%.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η εβδομάδα εργασίας μπορεί να συρρικνωθεί και μάλιστα σημαντικά, «χωρίς αρνητική επίπτωση στην ψυχική υγεία των εργαζομένων». Η νέα μελέτη αναμένεται να πυροδοτήσει νέες συζητήσεις για το πώς θα στηριχθούν οι άνθρωποι σε μια μελλοντική εποχή με ολοένα λιγότερη απασχόληση (π.χ. έχει προταθεί ένα βασικό εισόδημα για όλους).

Πενθήμερο… με 1-2 ώρες εργασίας τη μέρα

Οι Βρετανοί ερευνητές δε διστάζουν να προβλέψουν ότι μελλοντικά θα υπάρξουν ακόμη και πενθήμερα «σαββατοκύριακα», ότι μερικοί άνθρωποι θα δουλεύουν πενθήμερο αλλά μόνο μια - δύο ώρες τη μέρα, ενώ οι ετήσιες διακοπές από μερικές εβδομάδες μπορεί να φθάσουν τους μερικούς μήνες ή, εναλλακτικά, να κάνει κανείς διακοπές δύο μηνών για κάθε ένα μήνα που δουλεύει. 

Οραματίζονται επίσης μια καλύτερη εξισορρόπηση ανάμεσα στις απαιτήσεις της δουλειάς και της προσωπικής ζωής, αυξημένη παραγωγικότητα των εργαζομένων, μείωση των εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» λόγω μεγάλης περικοπής των μετακινήσεων από και προς την εργασία κ.α.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Μπρένταν Μπέρτσελ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, εκτίμησε ότι «αν η Βρετανία μετέτρεπε τα κέρδη της ετήσιας παραγωγικότητας σε μειωμένες ώρες εργασίας παρά σε αυξήσεις αποδοχών, η εβδομάδα εργασίας θα μπορούσε να περιορισθεί σε τετραήμερο μέσα σε μια δεκαετία».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top