Φοιτητές έκαναν μπάρμπεκιου κι έκαψαν 10.000 στρέμματα δάσους στο Κόμο

Πρόστιμο 27 εκατομμυρίων ευρώ για εμπρησμό

ιταλια φοιτητες δασος

Το ποσό των… 27 εκατομμυρίων ευρώ καλούνται να πληρώσουν από κοινού δύο φοιτητές, οι οποίοι ήθελαν να γιορτάσουν το τέλος της χρονιάς κάνοντας μπάρμπεκιου. Το πάρτυ τους κατέληξε σε τραγωδία, όταν η φωτιά τους προκάλεσε μία γιγαντιαία πυρκαγιά σε καρδιά δάσους στην Ιταλία.

Σε βάρος των δύο 22χρονων Ιταλών ασκήθηκαν διώξεις για εμπρησμό. Κατηγορούνται ότι στις 30 Δεκεμβρίου προκάλεσαν, στήνοντας κάρβουνα στο δάσος, μία τεράστια φωτιά, η οποία μετέτρεψε σε στάχτη 10.000 στρέμματα δασικής έκτασης στο βόρειο τμήμα της λίμνης Κόμο (βόρεια Ιταλία).

Χρειάστηκε να περάσουν δύο εβδομάδες και να κινητοποιηθούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, για να καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, με τις φλόγες να εξαπλώνονται σε μεγάλο μέρος του βουνού, να καταστρέφουν πολλές κατοικίες, καθώς κι ένα υπαίθριο καταφύγιο, όπου απανθρακώθηκαν όλα τα ζώα, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. 

Σύμφωνα με το πόρισμα της πυροσβεστικής, η πυρκαγιά ξεκίνησε από σπίθες που ξεπήδησαν από τα κάρβουνα του μπάρμπεκιου. 

Οι δύο σπουδαστές αρνούνται τις κατηγορίες. Τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά βρίσκονταν μαζί με φίλους στο σπίτι του παππού ενός εκ των δύο, για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά. 

Τέσσερις μήνες μετά, οι δασοφύλακες τους γνωστοποίησαν την ποινή τους. 

Σύμφωνα με έναν νόμο του 2008 που εφαρμόζεται σε βάρος «οποιουδήποτε καταστρέφει ή προκαλεί φθορές με φωτιά» σε δασική έκταση, τα πρόστιμα κινούνται σε μία κλίμακα μεταξύ 118 και 593 ευρώ ανά 100 τετραγωνικά μέτρα που καταστρέφονται.

Βάσει αυτού του υπολογισμού, το πρόστιμο εναντίον τους θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα 40 εκατομμύρια ευρώ. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top