«Μηχανή του χρόνου» από επιστήμονες στη Ρωσία!

Γύρισαν πίσω το… βέλος του χρόνου με κβαντικό υπολογιστή της IBM

ρολόγια χρόνος

«Μηχανή του χρόνου» ισχυρίζονται ότι δημιούργησαν επιστήμονες στη Ρωσία, στο πλαίσιο πειράματος,  με τη μετακίνηση μικροσκοπικών  σωματιδίων σε κλάσματα  δευτερολέπτου! 

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας (ΜΙΡΤ), μαζί με συναδέλφους τους από  τις ΗΠΑ και την Ελβετία,  ανακοίνωσαν ότι γύρισαν πίσω στον…  χρόνο  την κατάσταση ενός κβαντικού υπολογιστή για κλάσματα του δευτερολέπτου  με τη χρήση αλγόριθμου αναστροφής του! 

Όπως υποστηρίζουν, κατάφεραν με αυτό τον τρόπο να αντιστρέψουν το  «βέλος του χρόνου» το οποίο θεωρείται δεδομένο ότι κινείται σε μία μόνο κατεύθυνση, το μέλλον.

Οι ερευνητές  που με επικεφαλής τον δρα Γκόρντεϊ Λεσόβικ έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports", υπολόγισαν την πιθανότητα που έχει ένα ηλεκτρόνιο στο διαστρικό χώρο να «ταξιδέψει» πίσω στο χρόνο και σε ένα κβαντικό υπολογιστή της ΙΒΜ έδειξαν ότι ήταν δυνατό να αναστραφεί η εξέλιξη μιας κβαντικής κατάστασης, κινούμενη προς το παρελθόν αντί προς το μέλλον.

Move over Doctor Who: 'Time machine' created in Russia moves tiny particles a fraction of a second into the past

Το βέλος του χρόνου και αντιστροφή του στον κβαντικό υπολογιστή της IBM

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον αλγόριθμο σε έναν κβαντικό υπολογιστή της IBM, μπόρεσαν να επιδείξουν πειραματικά μια δυναμική για να πάει πίσω στον χρόνο ένα ηλεκτρόνιο που είναι διάσπαρτο σε μια πρόσμειξη δύο επιπέδων.

Όπως αναφέρει επίσης η επιστημονική ανακοίνωση στο nature.com  η αποκάλυψη της προέλευσης του "βέλους του χρόνου" παραμένει μια θεμελιώδης επιστημονική πρόκληση. Στο πλαίσιο της στατιστικής φυσικής, το πρόβλημα αυτό συνδέεται άρρηκτα με τον Δεύτερο Νόμο της Θερμοδυναμικής 

Αυτό θέτει το ερώτημα κατά πόσο είναι δυνατόν να αναπτυχθούν πρωτόκολλα για την καταστρατήγηση του μη αναστρέψιμου χρόνου και, αν ναι, να εφαρμοστούν πρακτικά αυτά τα πρωτόκολλα.

Οι επιστήμονες έδειξαν ότι  ενώ στη φύση η σύνθετη σύζευξη που απαιτείται για την αναστροφή του χρόνου μπορεί να φαίνεται απίθανη, μπορεί κανείς να σχεδιάσει έναν κβαντικό αλγόριθμο ο οποίος περιλαμβάνει σύνθετη σύζευξη και αναστρέφει έτσι μια δεδομένη κβαντική κατάσταση. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top