Aπαγόρευση εξόδου από τη Βενεζουέλα για τον Γκουαϊδό

Μαδούρο: «Δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης ως τώρα»

βενεζουελα γκουαιδο μαδουρο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την αυτοανακήρυξη του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της χώρας, με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ.

Όπως είναι φυσικό ο Νικολάς Μαδούρο δεν το άφησε να περάσει έτσι, με αποτέλεσμα την Τρίτη, το Ανώτατο Δικαστήριο (TSJ) της Βενεζουέλας, να πάρει  μέτρα εναντίον του 35χρονου Γκουαϊδό.

Σε βάρος του αυτοανακηρυγμένου προέδρου, διενεργείται προκαταρκτική έρευνα, επιβλήθηκε «απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ως το πέρας της έρευνας» και επίσης «το πάγωμα των τραπεζικών του λογαριασμών» και η δέσμευση τυχόν άλλων περιουσιακών του στοιχείων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του TSJ Μάικελ Μορένο.

Μαδούρο για Γκουαϊδό: «Δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης ως τώρα»

«Εξ όσων γνωρίζω, αυτό το μέτρο δεν έχει παρθεί ως τώρα. Ας περιμένουμε (να ολοκληρωθούν) οι εσωτερικές συνταγματικές και δικαστικές διαδικασίες για να δούμε τα αποτελέσματα. Δε θα βιαστούμε, θα περιμένουμε» δήλωσε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε και μεταδόθηκε σήμερα από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Ο Μαδούρο έκανε λόγο για συνταγματικό ζήτημα, το οποίο είναι στα «χέρια» της δικαιοσύνης:

«Ως αρχηγός του κράτους, έχω την άποψη ότι γίνεται απόπειρα πραξικόπημα, κατά παραβίαση του Συντάγματος. Αλλά αυτή είναι απλά η γνώμη του αρχηγού του κράτους. Πρέπει να ενεργήσει ο γενικός εισαγγελέας, και έχει ήδη αρχίσει να ενεργεί, πρέπει να ενεργήσει το Ανώτατο Δικαστήριο, και ήδη ενεργεί. Και ό,τι αποφασίσουν ο εισαγγελέας και τα δικαστήρια θα εφαρμοστεί από το δικαστικό σύστημα της Βενεζουέλας».

Υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών δήλωσε ο Μαδούρο

«Θα ήταν πολύ καλό να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, θα μας προσέφερε μια καλή μορφή πολιτικής συζήτησης, (θα έδινε) μια λύση μέσω της λαϊκής ψήφου. Θα συμφωνούσα και θα το υποστήριζα να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές», διαβεβαίωσε ο Μαδούρο.

Η Βενεζουέλα και οι σχέσεις της με τη Ρωσία

Όταν ρωτήθηκε από το Sputnik αν φοβάται νέα απόπειρα κατά της ζωής του, ο Μαδούρο αποκρίθηκε ότι η φύλαξή του είναι πολύ καλή.

Ωστόσο απέφυγε να απαντήσει αν συμμετέχει προσωπικό ρωσικών ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας στη φρουρά του.

Τόνισε ωστόσο πως η κυβέρνησή του, σκοπεύει να συνεχίσει να αποκτά προηγμένα οπλικά συστήματα από τη Ρωσία. «Πάντα Πάντα έχουμε σχέδια για την προώθηση της συνεργασίας ώστε να βελτιώνουμε την αντιαεροπορική μας άμυνα, την τεχνολογία των πυραύλων μας, το πυροβολικό μας»,
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top