Τουλάχιστον 21 νεκρούς και άλλους 68 τραυματίες άφησε πίσω της η βομβιστική επίθεση με στόχο τη σχολή αστυνομίας της Κολομβίας.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση αυτοκινήτου-βόμβας και θεωρείται ως η χειρότερη ενέργεια των τελευταίων δύο δεκαετιών στην πρωτεύουσα του Κράτους των Άνδεων.
Κολομβία: Έκρηξη κοντά στη σχολή της αστυνομίας στην Μπογκοτά - 9 νεκροί
Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε κήρηξε τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα, κάνοντας λόγο για μία «άθλια τρομοκρατική ενέργεια».
Το δίκτυο Caracol, επικαλούμενο την αστυνομία, μετέδωσε ότι πίσω από την επίθεση πιστεύεται ότι βρίσκεται η οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN).
Στο τελευταίο στάδιο ασθένειας ο βομβιστής που σκόρπισε τον θάνατο
Ο γενικός εισαγγελέας της Κολομβίας Νέστορ Ουμπέρτο Μαρτίνες δήλωσε ότι ο βομβιστής ονομαζόταν Χοσέ Αλντεμάρ Ρόχας Ροδρίγκες και ήταν 57 ετών.
Ο Ρόχας Ροδρίγκες, που έπασχε από ασθένεια και βρισκόταν στο τελικό στάδιο, δέχθηκε να διαπράξει την επίθεση για λογαριασμό των τρομοκρατών έναντι αμοιβής, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αστυνομία που επικαλέστηκε το Caracol.
Ο βομβιστής, οδηγούσε ένα ημιφορτηγό στο οποίο είχαν τοποθετηθεί 80 κιλά εκρηκτικής ύλης.
Ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης συγκαταλέγονται πολίτες του Ισημερινού (τουλάχιστον μία γυναίκα σκοτώθηκε, άλλος ένας υπήκοος της γειτονικής χώρας τραυματίστηκε) και του Παναμά (δύο τραυματίες), ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών. Ο Ισημερινός και οι ΗΠΑ ήταν ανάμεσα στα πρώτα Κράτη που καταδίκασαν την επίθεση.
Οι τρομοκράτες σχεδίαζαν την επίθεση στη σχολή «Στρατηγός Σαντανδέρ» επί τρεις μήνες και φρόντισαν να συμπέσει με μια τελετή αποφοίτησης πολλών δοκίμων, κατά τις ίδιες πηγές.
Ο Ρόχας Ροδρίγκες πιστεύεται ότι ήταν πρώην αντάρτης.
Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης και την Μπογοτά, που άρχισαν τον Φεβρουάριο του 2017 στο Κίτο πριν μεταφερθούν στην Αβάνα, ανεστάλησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση μερικές ημέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Ντούκε την 7η Αυγούστου 2018.
Δεν έχουν ξαναρχίσει έκτοτε εξαιτίας των νέων, αυστηρότερων όρων που έθεσε ο νέος αρχηγός του Κράτους: απαιτεί η οργάνωση να αφήσει ελεύθερους όλους τους αιχμάλωτους και τους ομήρους που κρατά — οι αρχές υπολογίζουν ότι είναι περίπου 17 — και να βάλει τέλος σε όλες τις «εγκληματικές της δραστηριότητες».