Τουρκία: Γιατί απέλασαν Ολλανδή δημοσιογράφο

Την συνέλαβαν ενώ ανανέωνε τη βίζα της

τουρκια ολλανδη δημοσιογραφος

Για διασυνδέσεις με την τρομοκρατία απελάθηκε μία Ολλανδή δημοσιογράφος από την Τουρκία.

Η 31χρονη Ανς Μπέρσμα, εργάζεται για την μεγαλύτερη καθημερινή οικονομική εφημερίδα της Ολλανδίας, την Het Financieele Dagblad.

Χθες Τετάρτη, είχε επισκεφτεί ένα γραφείο μετανάστευσης, προκειμένου να παρατείνει τη διάρκεια της βίζας της. Εκεί συνελήφθη και στη συνέχεια την απέλασαν.

Ο διευθυντής του εντύπου Γιαν Μπόνγιερ χαρακτήρισε την απέλασή της «κατάφωρη παραβίαση της ελευθεροτυπίας».

Αρχικά η Τουρκία είχε αναφέρει ως αιτία της απέλασης «αδιευκρίνιστους λόγους ανησυχίας που αφορούν την ασφάλεια».

Στη συνέχεια όμως, οι τουρκικές αρχές άρχισαν να διαρρέουν πληροφορίες ότι η απέλασή της δεν συνδέεται με τις δημοσιογραφικές της δραστηριότητες, καλύπτοντας θέματα από την Τουρκία.

Λίγο αργότερα, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας έγραψε στο Twitter ότι οι τουρκικές αρχές έλαβαν πρόσφατα πληροφορίες από την ολλανδική αστυνομία πως η συγκεκριμένη δημοσιογράφος έχει διασυνδέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση Μέτωπο αλ-Νόσρα, η οποία έχει διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα.

Ο Φαχρετίν Αλτούν πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν εξέτασε την αξιοπιστία της πληροφορίας των ολλανδικών αρχών αλλά έλαβε το προληπτικό μέτρο της απέλασης της Μπέρσμα.

Από την πλευρά της, η τοπική εφημερίδα της Ολλανδίας Het Parool επικαλούμενη μια εκπρόσωπο της εισαγγελίας, έγραψε ότι η απέλαση της δημοσιογράφου δεν έγινε έπειτα από αίτημα της ολλανδικής εισαγγελίας.

Το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών και αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών αναθέτουν τα ερωτήματα στους εισαγγελείς, που δεν έχουν απαντήσει στο αίτημα για σχόλιο του Reuters.

Πώς σχολίασε την απελασή της η 31χρονη δημοσιογράφος

«Και ξαφνικά βρίσκεσαι μέσα σε ένα αεροπλάνο επιστρέφοντας για την Ολλανδία. Κηρύχθηκα 'ανεπιθύμητο πρόσωπο' στην Τουρκία», ανέφερε σήμερα το πρωί στον λογαριασμό της στο Twitter η δημοσιογράφος.

Ο διευθυντής του εντύπου Γιαν Μπόνγιερ χαρακτήρισε την απέλασή της «κατάφωρη παραβίαση της ελευθεροτυπίας».

«Η Ανς έκανε τη δουλειά της με σύνεση και υπευθυνότητα...είναι εξαιρετικά θλιβερό οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους ειρηνικά», έγραψε ο διευθυντής στην εφημερίδα.

Η Τουρκία, η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε φυλακίσεις δημοσιογράφων, βρίσκεται στην 157η θέση από τις 180 χώρες στην λίστα της παγκόσμιας ελευθεροτυπίας για το 2018 των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Η Ολλανδία και η Τουρκία απεκατέστησαν πρόσφατα τις διπλωματικές τους σχέσεις έπειτα από ένα ταραχώδες έτος, το 2017, στη διάρκεια του οποίου η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε στους τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία με στόχο τους τουρκικής καταγωγής Ολλανδούς για το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα του Απριλίου 2017.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top