Ούτε... καλημέρα Χίλαρι και Τραμπ στην κηδεία του Τζορτζ Μπους

Με μια τυπική χειραψία τον χαιρέτισε ο Μπαράκ Ομπάμα

Τέσσερις εν ζωή πρόεδροι των ΗΠΑ «ενώθηκαν» για το τελευταίο αντίο στον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, αν και το κλίμα χαρακτηρίστηκε από τον αμερικανικό Τύπο αξιοπρεπές, αλλά ψυχρό. 

Για πρώτη φορά μετά από την… τελετή παράδοσης – παραλαβής του Λευκού Οίκου συναντήθηκαν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι αντάλλαξαν μια τυπική χειραψία χωρίς πολλά πολλά. 

Οι Τραμπ και οι Ομπάμα στην κηδεία Μπους

Ψυχρό το κλίμα ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ, τον Μπαράκ Ομπάμα και την Χίλαρι Κλίντον - φωτογραφία: AP Images

Από την άλλη, ούτε βλέμμα δεν αντάλλαξε με την αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του 2016, Χίλαρι Κλίντον, η οποία βρέθηκε στην κηδεία του Τζορτζ Μπους με τον σύζυγό της Μπιλ, αλλά ούτε και με τον πρώην πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ. 

Πάντως ο νυν Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να ένιωσε αρκετά άβολα, αφού αναγκάστηκε να καθίσει δίπλα στους πρώην προέδρους των Δημοκρατικών, με τους οποίους οι σχέσεις του είναι τεταμένες.

Ντόναλντ Τραμπ και Μπαράκ Ομπάμα

Με... μισό μάτι κοιτούσε τον Ντόναλντ Τραμπ η Χίλαρι Κλίντον - φωτογραφία: AP Images

Ενδεικτικό είναι ότι Τραμπ και Ομπάμα υπήρξαν αντίπαλοι εδώ και χρόνια. Είναι γνωστή η κριτική που ασκούσε  Αμερικανός Πρόεδρος στον Μπαράκ Ομπάμα όταν εκείνος βρισκόταν ακόμα στον Λευκό Οικό και η θεωρία συνωμοσίας που είχε εσκεμμένα διαιώνισε και είχε επικριθεί ως ρατσιστής για τον τόπο γέννησης του πρώην προέδρου. 

Ο Μπαράκ Ομπάμα από την άλλη τον τελευταίο καιρό και ειδικά τους μήνες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ είχε ασκήσει δριμύτατη κριτική εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, τόσο για τη μεταναστευτική του πολιτική, όσο και για τη νομοθεσία περί όπλων. 

Μπους Μισέλ Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα χαμογέλασε μόνο όταν ο Τζορτζ Μπους χαιρέτισε τη σύζυγό του Μισέλ - φωτογραφία: AP Images

Με τη Χίλαρι Κλίντον πάλι η έχθρα είναι γνωστή και κρατά από τις προηγούμενες εκλογές  για την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, η οποία ενδεχομένως να βοήθησε τον Τραμπ να εκλεγεί.

Ο πρίγκιπας Κάρολος, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα και η βασίλισσα Ράνια, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα με τη συνοδεία του Λεχ Βαλέσα, όπως και πολλοί άλλοι ξένοι ηγέτες παρέστησαν επίσης στην τελετή της κηδείας του Τζορτζ Μπους.

«Λύγισε» ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος

Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος ανέβηκε στο βήμα για να εκφωνήσει τον επικήδειο του πατέρα του. 

Ο ίδιος ήταν έντονα συναισθηματικά φορτισμένος με αποτέλεσμα να μην αντέξει και να ξεσπάσει σε κλάματα. 

Μπους κλάμα

Δεν άντεξε τη συγκίνηση ο Τζορτζ Μπους στην κηδεία του πατέρα του - φωτογραφία: AP Images

«Ήσουν ο καλύτερος πατέρας που ένας γιος ή μια κόρη θα μπορούσε να έχει», είπε, με τη φωνή του να «σπάει» από τους λυγμούς και αγγίζοντας για τελευταία φορά το φέρετρο του πατέρα του τον αποχαιρέτισε συγκινημένος. 

Κλάμα Τζορτζ Μπους

Με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτισε τον πατέρα του ο Τζορτζ Μπους - φωτογραφία: AP Images

Η Τετάρτη κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους στις ΗΠΑ και οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες, όπως και η Wall Street παρέμειναν κλειστές. 

Μετά την κηδεία στην Ουάσιγκτον, η σορός του Τζορτζ Χ. Ου. Μπους μεταφέρθηκε στο Τέξας, όπου κηδεύτηκε  πίσω από την προεδρική βιβλιοθήκη George-Bush, στο πλευρό της συζύγου του Μπάρμπαρα και του Ρόμπιν, του γιου τους που πέθανε από λευχαιμία όταν ήταν 3 ετών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top