Κατηγορείται για 29 κακουργήματα ο μακελάρης του Πίτσμπεργκ

11 νεκροί και 6 τραυματίες από την επίθεση στη συναγωγή

Κατηγορίες για 29 κακουργήματα απαγγέλθηκαν στον δράστη της επίθεσης σε συναγωγή του Πίτσμπεργκ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης, ανάμεσα στις κατηγορίες που βαρύνουν τον ένοπλο, Ρόμπερτ Μπάουερς είναι για οπλοχρησία με σκοπό τη διάπραξη φόνου και κατηγορίες για παρεμπόδιση της άσκησης του δικαιώματος του θρησκεύεσθαι με συνέπεια τον θάνατο των πιστών.

Ο Μπάουερς εισέβαλε στη συναγωγή Tree of Life («Το Δέντρο της Ζωής») στις 10:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) και φώναξε «όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν» προτού ανοίξει πυρ, εν μέσω μιας τελετής εορτασμού για τη γέννηση ενός παιδιού. 

Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι έξι, εκ των οποίων τέσσερις αστυνομικοί. 

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI), πιστεύεται ότι ο δράστης ενήργησε μόνος. Οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ στην επιχείρηση για τη σύλληψή του ενόπλου, που ήταν εφοδιασμένος με ένα τουφέκι εφόδου και τρία πιστόλια, σύμφωνα με τις αρχές. Τραυματισμένος, συνελήφθη και διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Ο ένοπλος έχει πλούσιο ιστορικό σε αναρτήσεις αντισημιτικού χαρακτήρα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Δύο ώρες πριν από την επίθεση ο Μπάουερς έκανε μια ανάρτηση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Gab.com σχετικά με την Hebrew Immigrant Aid Society (HIAS), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθά Εβραίους πρόσφυγες να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ. «Στη HIAS αρέσει να φέρνει εισβολείς για να σκοτώσουν τον λαό μας. Δεν μπορώ να κάθομαι άπραγος και να βλέπω τον λαό μου να σφαγιάζεται. Στα τσακίδια οι απόψεις σας, μπουκάρω» έγραψε.

Στο Πίτσμπεργκ ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στο Πίτσμπεργκ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε ακριβώς σχεδιάζει να επισκεφθεί τον τόπο του μακελειού. «Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά ανοχή για τον αντισημιτισμό, ή για οποιαδήποτε μορφή θρησκευτικού μίσους» δήλωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε το βράδυ του Σαββάτου οι σημαίες των ΗΠΑ να κυματίζουν μεσίστιες ως την Τετάρτη. Βάσει της διαταγής, όλες οι αμερικανικές σημαίες - στον Λευκό Οίκο, στα δημόσια κτήρια, στα στρατόπεδα, στις ναυτικές βάσεις και στα πολεμικά πλοία - θα κυματίζουν μεσίστιες ως την 31η Οκτωβρίου, αποτίωντας φόρο «τιμής» στα θύματα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top