Ιστορική χειραψία Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζε-Iν: Σε «νέα εποχή» οδεύει η Κορέα

Θεαματική αναθέρμανση των σχέσεων στη Χερσόνησο της Κορέας

Στο νότιο τμήμα της Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο συναντήθηκαν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, με τον ηγέτη της Νότιας Κορέας.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που συναντώνται δυο ηγέτες στο Σπίτι της Ειρήνης, μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-1953).

Κιμ Γιονγκ Ουν (Β.Κορέα) και Μουν Τζε-ιν (Ν.Κορέα), «σήμαναν» την έναρξη της ιστορικής συνόδου κορυφής, ανταλλάσσοντας μια χειραψία με υψηλό συμβολισμό, πάνω στην στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει στα δυο την κορεατική χερσόνησο.

«Είμαι ευτυχής που σας συναντώ», είπε ο Μουν στον ομόλογό του, που πέρασε τα σιδηρόφρακτα σύνορα κι έγινε ο πρώτος βορειοκορεάτης ηγέτης που πάτησε το νοτιοκορεάτικο χώμα μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-1953).

Κατόπιν πρόσκλησης του Κιμ, οι δύο ηγέτες βάδισαν επίσης για λίγο και στη βορειοκορεάτικη πλευρά των συνόρων, πριν πάνε πεζή στο Σπίτι της Ειρήνης, ένα κτίριο από γυαλί και μπετόν στο νότιο τμήμα του χωριού Πανμουντζόμ, όπου υπεγράφη η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την οποία ανεστάλησαν οι εχθροπραξίες.

«Ήρθα εδώ αποφασισμένος να δώσω το σήμα για την εκκίνηση, στο όριο μιας νέας ιστορίας» στις σχέσεις των δύο χωρών, είπε ο Κιμ κατά την έναρξη των συνομιλιών, υποσχόμενος να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις «με ειλικρινές, σοβαρό και έντιμο πνεύμα».

Στην κορυφή του μενού της συνόδου βρίσκεται το ζήτημα του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας με τον Μουν να τονίζει στον ομόλογό του ότι ελπίζει πως θα καταλήξουν σε «μια τολμηρή συμφωνία ώστε να προσφέρουμε στο σύνολο του κορεατικού λαού και στον κόσμο που θέλει την ειρήνη ένα μεγάλο δώρο».

Τον Κιμ συνοδεύει η Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή και έμπιστη σύμβουλός του, καθώς κι ο βορειοκορεάτης αξιωματούχος που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Μουν ήταν πλαισιωμένος από τον επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης υπηρεσίας πληροφοριών και τον διευθυντή της προεδρίας.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top