Ψέκασαν με σπρέι ή του έριξαν θάλλιο στο ποτό – Τα δύο σενάρια για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα

Η κόρη του… παράπλευρη απώλεια

Σε γρίφο για γερούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ στη Βρετανία.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι βρετανικές αρχές είναι μήπως οι άγνωστοι δράστες έστησαν ενέδρας στον Σκρίπαλ και τον ψέκασαν με δηλητήριο μες στη μέση του δρόμου. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η κόρη του, Γιούλια, ήταν «παράπλευρη απώλεια», καθώς ήλθε σε επαφή με την άγνωστη ουσία στην προσπάθειά της να τον βοηθήσει.

Οι αρχές αναζητούν μια ξανθιά γυναίκα με κόκκινη τσάντα που εμφανίζεται στο βίντεο που κατέγραψαν κάμερες κλειστού κυκλώματος 20 λεπτά πριν εντοπιστούν αναίσθητοι ο Ρώσος πρώην πράκτορας και η κόρη του.

Αρχικά είχε αναφερθεί ότι η γυναίκα που εμφανιζόταν στο πλευρό του Σκρίπαλ ήταν η κόρη του, αλλά αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε στις αρχές ότι η κόρη του είχε κοκκινωπά μαλλιά και όχι ξανθά, όπως φαίνεται στο βίντεο.

Οι αρχές εξετάζουν όμως κι άλλο ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο άγνωστοι έριξαν θάλλιο, στο ποτό του Σκρίπαλ, στην παμπ που επισκέφθηκε με την κόρη του.

Το θάλλιο είναι μια άοσμη, άγευστη και άχρωμη ουσία που δρα αργά. Πάντως όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος, το δηλητήριο με το οποίο δηλητηρίασαν τον Ρώσο πρώην πράκτορα και την κόρη του είναι τόσο σπάνιο, που οι επιστήμονες των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων που διενεργούν ελέγχους, δεν έχουν μπορέσει ακόμα να το ταυτοποιήσουν.

Όπως έγινε γνωστό το θάλλιο έχει χρησιμοποιηθεί ως δολοφονικό όπλο σε αρκετές χώρες. Είναι ένα ασημόχρωμο μέταλλο, πολύ τοξικό και αρκεί μια ποσότητα πάνω από 8 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά κιλό σωματικού βάρους για να σκοτώσει έναν άνθρωπο.

 Μέσα στο σώμα δημιουργεί χλωριούχο θάλλιο και ο οργανισμός μπορεί να χρειαστεί έως και τρεις μήνες για να καθαρίσει από τη δηλητηρίαση. Το συγκεκριμένο δηλητήριο μάλιστα ήταν το αγαπημένο των πρακτόρων της KGB κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Την έρευνα για την περίεργη αυτή υπόθεση έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Βρετανίας, η οποία ερευνά τώρα και τους θανάτους της συζύγου του Σκρίπαλ από καρκίνο το 2012 και του γιου του πέρσι στην Αγία Πετρούπολη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top