Προσοχή, σκληρές εικόνες: Σφυροκόπημα από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας στη Συρία

Φρικιαστική η κατάσταση στην ανατολική Γούτα – Μέσα σε 4 ημέρες έχουν σκοτωθεί 220 άμαχοι - Νέα ενημέρωση: 16:47

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Συρία, καθώς αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του καθεστώτος της Συρίας συνεχίζουν το ανελέητο «σφυροκόπημα» στην Ανατολική Γούτα, προπύργιο των ανταρτών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο χθες, Πέμπτη, 35 πολίτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ πάνω από 220 άμαχοι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 4 ημέρες αδιάκοπων βομβαρδισμών.

Οι βομβαρδισμοί στην Ανατολική Γούτα έπληξαν από τη Δευτέρα διάφορες κοινότητες σε αυτήν την αχανή έκταση, που πολιορκείται από το 2013, την ώρα που η διεθνής κοινότητα μοιάζει ανίσχυρη και διαιρεμένη μπροστά στη συνεχιζόμενη αιματοχυσία.

«Πρόκειται για τις χειρότερες τέσσερις ημέρες που έχει γνωρίσει ποτέ η Ανατολική Γούτα» από το ξέσπασμα του πολέμου τη 15η Μαρτίου 2011, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χάμζα, ένας γιατρός, καθώς φρόντιζε τραυματίες σε μια κλινική στην κοινότητα Αρμπίν. «Η Γούτα δεν είχε γίνει ποτέ στόχος τόσο εντατικών βομβαρδισμών», πρόσθεσε.

Επιβεβαιώνοντας τις διεθνείς διαιρέσεις, που εμποδίζουν οποιαδήποτε λύση της σύγκρουσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέληγε σε απόφαση για την κατάπαυση του πυρός, που ζητούσαν επειγόντως στελέχη υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για να προσφερθεί βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους, επί έναν μήνα.

Οι ΗΠΑ, που εχθρεύονται το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, ήθελαν να εγκριθεί μια απόφαση που θα «υποστήριζε» την έκκληση για εκεχειρία και θα τόνιζε πως οι επιθέσεις εναντίον αμάχων «πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

Η Ρωσία, που υποστηρίζει στρατιωτικά το συριακό καθεστώς, έκρινε ότι η πρόταση να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός δεν ήταν «ρεαλιστική».

«Τα παιδιά λιμοκτονούν, βομβαρδίζονται και ζουν παγιδευμένα. Η πολιορκία σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να ξεφύγουν», ανέφερε η Σόνια Κους, στέλεχος της οργάνωσης Σώστε τα Παιδιά (Save the Children), αρμόδια για τη Συρία. «Πρέπει να σταματήσουν επειγόντως οι μάχες και να αρθεί η πολιορκία» στη Γούτα, υποστήριξε η ίδια.

«Οι συνθήκες είναι φρικιαστικές» στην Ανατολική Γούτα, σχολίασε ο Μαρκ Λόουκοκ, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

«Η Ανατολική Γούτα υφίσταται μια πολιορκία βγαλμένη από τον Μεσαίωνα, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Επιστρέφουμε στην πιο σκοτεινή ώρα του πολέμου», δήλωσε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Φρανσουά Ντελάτρ.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top