Τραμπ για Ιερουσαλήμ: «Η απόφαση θα έπρεπε να έχει ληφθεί εδώ και καιρό»

«Πολλοί πρόεδροι είχαν πει ότι ήθελαν να κάνουν κάτι και δεν το έκαναν», δήλωσε»

Τραμπ: Καθυστέρησε η απόφαση για την Ιερουσαλήμ

Μία ώρα πριν από την ομιλία του, στην οποία αναμένεται να ανακοινώσει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η απόφασή του αυτή έχει ήδη καθυστερήσει πολύ.

«Έχουμε να κάνουμε μια σημαντική ανακοίνωση (...) και πιστεύω ότι έχει καθυστερήσει πολύ. Πολλοί πρόεδροι είχαν πει ότι ήθελαν να κάνουν κάτι και δεν το έκαναν», δήλωσε, σε μια συνάντηση που είχε με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του, αναφερόμενος στην υπόσχεση που είχαν δώσει προκάτοχοι του να μεταφέρουν την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ-Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Τραμπ βάζει φωτιά στη Μέση Ανατολή – Θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Ιστορικά, η διαμάχη γύρω από το καθεστώς των Ιεροσολύμων ταυτίζεται με την ισραηλο-παλαιστινιακή διένεξη.

Μια πρωτεύουσα για δύο

 

Το Ισραήλ θεωρούσε την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του από την ίδρυσή του, το 1948, ελέγχοντας όμως πρακτικά μόνον το δυτικό τμήμα της πόλης. Κατέλαβε από τους Παλαιστίνιους το ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ στον πόλεμο του 1967, ωστόσο οι τελευταίοι θεωρούν το τμήμα αυτό μελλοντική πρωτεύουσα του κράτους τους.

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμια πρώτη για οποιαδήποτε χώρα, από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους, στα τέλη της δεκαετίας του '40.

Το ζήτημα της Ιερουσαλήμ βρίσκεται στην καρδιά της διαμάχης Ισραηλινών και Παλαιστινίων για δεκαετίες, με τους δεύτερους να έχουν την υποστήριξη των Αράβων και ευρύτερα του ισλαμικού κόσμου.

Η πόλη αποτελεί ιερό τόπο με πάμπολλα θρησκευτικά μνημεία εβραϊκού, χριστιανικού και ισλαμικού ενδιαφέροντος,

Με βάση την ειρηνευτική συμφωνία του Όσλο του 1993 μεταξύ Γιτζάκ Ράμπιν και Γιάσερ Αραφάτ, ο τελικός συμβιβασμός γύρω από το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα αποφασιστεί στην τελευταία φάση των ειρηνευτικών συνομιλιών των δύο πλευρών.

Η κυριαρχία του Ισραήλ επί του συνόλου της πόλης δεν έχει ποτέ αναγνωριστεί διεθνώς και όλες οι χώρες οι οποίες διατηρούν πρεσβείες στο εβραϊκό κράτος έχουν ορίσει ως έδρα τους το Τελ Αβίβ.

Οι έποικοι

 

Τις πέντε δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει από το 1967, το Ισραήλ έχει δημιουργήσει περί τους 12 οικισμούς εβραίων εποίκων στην ανατολική Ιερουσαλήμ, με συνολικό πληθυσμό περί τις 200.000. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι οικισμοί αυτοί είναι παράνομοι, ωστόσο το Ισραήλ αμφισβητεί αυτή τη θέση.

Η αναγνώριση από τις ΗΠΑ του συνόλου της πόλης ως πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτους αναμένεται να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του Τελ Αβίβ έναντι των διεθνών επικριτών του για τον εποικισμό των Κατεχομένων.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top