Περνά στην αντεπίθεση το Κυπριακό ΥΠΕΞ και απαντά στην Τουρκία: «Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον λαό της»

«Οι οποιεσδήποτε τουρκικές αξιώσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου»

Το Κυπριακό ΥΠΕΞ απαντά στην Τουρκία

Κόντρα δίχως τέλος έχει ξεσπάσει μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου, μετά την έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, οι οποίες γίνονται υπο το βλέμμα των μεγάλων δυνάμεων.

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, οι εξελίξεις στην περιοχή είναι ραγδαίες, καθώς η Άγκυρα σε μια προσπάθεια να δείξει τα δόντια της, κλιμακώνει την ένταση.

Χαρακτηριστικό του αναβρασμού που υπάρχει, είναι το γεγονός ότι το ερευνητικό σκάφος Barbaros, ξαφνικά το βράδυ της Παρασκευής, ενώ παρέκαμπτε τον κόλπο της Μόρφου και είχε πάρει πορεία προς τα δυτικά, άλλαξε ρότα προς νότο και από τα ξημερώματα του Σαββάτου πλέει ανοιχτά της Πάφου, με κατεύθυνση προς τα Οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας mignatiou.com, που επικαλείται έγκυρες κυπριακές κυβερνητικές πηγές.

Με αυτόν τον τρόπο η Αγκυρα θέλει να δηλώσει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ, αρκετά μίλια μακριά από το σημείο στο οποίο έχει εγκατασταθεί το γεωτρύπανο West Capella, στο Οικόπεδο 11. Η Τουρκία έχει αμφισβητήσει ανοιχτά τα Οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, θεωρώντας ότι ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, είχε αναφέρει σε ανακοίνωση του, πως η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες φυσικού αερίου στην Μόρφου, προσθέτοντας ότι το επόμενο βήμα είναι να πάει και πλατφόρμα για να γίνει γεώτρηση.

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΠΕΡΝΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Απαντώντας στην ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών (το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ είχε ισχυριστεί πως όποια κοιτάσματα βρεθούν ανήκουν και στην Τουρκία), το Κυπριακό ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει πολλές φορές, ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον λαό της Κύπρου. 

Παράλληλα, τονίζει ότι αυτή τη στιγμή εξετάζεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, στο οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, «προς όφελος όλων των Κυπρίων», όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

Αναφέρει ακόμα, πως η γεώτρηση στο ερευνητικό τεμάχιο 11 είναι διερευνητικού χαρακτήρα και συνεπώς, το αποτέλεσμά της θα πρέπει να ενδιαφέρει και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, εφόσον το όφελος από τη μελλοντική αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας μας θα είναι κοινό.

«Οι οποιεσδήποτε τουρκικές αξιώσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου και η Τουρκία θα πρέπει να ενεργεί καλή τη πίστη και εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας. Το διεθνές δίκαιο αναφέρει τι είδους ενέργειες προνοούνται σε αυτές τις περιπτώσεις και ασφαλώς το να καταφεύγει ένα κράτος στην πολιτική της κανονιοφόρου για επιβολή των θέσεών του δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές», ανέφερε το Κυπριακό ΥΠΕΞ.

Τέλος, τονίζει ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο έμεινε χωρίς αποτέλεσμα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία είναι η διαρκής επιθυμία της Τουρκίας να ελέγχει πλήρως και να παρεμβαίνει στο νησί όποτε η ίδια θεωρεί σκόπιμο, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα δήθεν συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top