«Μαύρη» Πρωτομαγιά στην Τουρκία κι ο Ερντογάν… περιοδεύει

Οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους με πανό "Ζητώ η Πρωτομαγιά- Κάτω ο δικτάτορας"

Επεισοδιακή ήταν η Πρωτομαγιά και στην Κωνσταντινούπολη με δακρυγόνα και συλλήψεις. Η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει με τη βία διαδηλωτές που κατευθύνονταν στην πλατεία Ταξίμ παρά την σχετική απαγόρευση των αρχών. Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, την ώρα που Ερντογάν βρίσκεται για επίσκεψη στην Ινδία.

Σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα εξαπέλυσαν οι αστυνομικοί κατά των διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ, πλατεία-σύμβολο της Πρωτομαγιάς από το 1977, όταν η συγκεκριμένη μέρα βάφτηκε με αίμα.

Σήμερα οι διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση των αρχών και κατέβηκαν στους δρόμους με πανό  "Ζητώ η Πρωτομαγιά- Κάτω ο δικτάτορας". Τα μέτρα ασφαλείας  δρακόντεια και το πλήθος βρέθηκε αντιμέτωπο με τείχος 30.000 πάνοπλων αστυνομικών.

Και αυτή τη φορά οι συλλήψεις μαζικές: Πάνω από 200 άτομα. Οι αρχές είπαν ότι κατέσχεσαν μολότοφ, χειροβομβίδες και πυροτεχνήματα. Δεκάδες προσαγωγές και χθες, μετά από πληροφορίες ότι τρομοκράτες σκόπευαν να αναμειχθούν στο πλήθος των διαδηλωτών.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και σε άλλες πόλεις, παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, η οποία έχει βάλει δικαιώματα και ελευθερίες στην μέγγενη. Ακόμη περισσότερο μετά την επικράτηση του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα.

Κι ενώ στην Τουρκία πέφτει ξύλο, ο Ερντογάν επισκέπτεται την Ινδία -σημαντικό εμπορικό εταίρο της Τουρκίας- όπου τον υποδέχτηκαν ως  μαχαραγιά με άλογα και παρελάσεις μπροστά από το προεδρικό μέγαρο. Ο Τούρκος πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Γκάντι στο Δελχί και φόρεσε τήβεννο για την ομιλία του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top