Τα πρωτοβρόχια έφτασαν, ο Σεπτέμβριος προχωρά δυναμικά, φέρνοντας το φθινόπωρο όλο και πιο κοντά και σιγά σιγά ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή της ώρας από θερινή σε χειμερινή.
Συγκεκριμένα θα γυρίσουμε όλοι τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου και από 04:00 π.μ θα δείχνουν 03:00 π.μ.
Γιατί αλλάζει η ώρα
Η θερινή ώρα βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας. Στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η θερινή ώρα διαρκεί επτά μήνες, ενώ η χειμερινή (ή ηλιακή ώρα) αρχίζει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και εφαρμόζεται πέντε μήνες.
Γιατί η Ευρώπη δεν υιοθετεί τη θερινή ώρα-Τι γίνεται στην Ελλάδα
Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο σε γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε γαλλική εφημερίδα. Σε αυτό το γράμμα δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας, αλλά πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα.
Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί την εναλλαγή ώρας αποτελεί μειοψηφία, καθώς σχεδόν όλες οι ασιατικές και αφρικανικές χώρες δε συμμετέχουν. Άλλες την έχουν καταργήσει ή σχεδιάζουν την κατάργηση του μέτρου.
Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια πήγαν μία ώρα μπροστά. Η ιδέα, όμως, εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Ωστόσο, το 1973, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας. Το νέο μέτρο άρχισε ξανά να εφαρμόζεται στη χώρα μας το 1975 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.