Στην Ελλάδα βρίσκεται η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης! Και δεν είναι η Αθήνα

Τι έδειξαν οι ανασκαφές

Άνδρος: Το νησί-κόσμημα των Κυκλάδων / βίντεο ΕΡΤ

Θεωρείται ως ένα από τα πιο όμορφα νησιά των Κυκλάδων, με μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα κάθε χρόνο, ενώ τα πεζοπορικά του μονοπάτια συγκαταλέγονται στα κορυφαία της Ευρώπης. Ο λόγος για το νησί της Άνδρου, το οποίο κρύβει και ακόμα ένα μυστικό: Στο δυτικό της τμήμα υπάρχει η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης και φέρει το όνομα Στρόφιλας.

Άνδρος: Μία βουτιά στις καλύτερες παραλίες του νησιού

Στρόφιλας: Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης βρίσκεται στην Άνδρο

Πριν από 25 χρόνια οι αρχαιολόγοι ήρθαν σε επαφή με τον οικισμό του Στρόφιλα, ο οποίος αποκαλύφθηκε σχεδόν ανέπαφος, ανατρέποντας ό,τι γνώριζαν ως τότε για την εξέλιξη αλλά και την παλαιότητα του κυκλαδικού πολιτισμού. Επιπρόσθετα, τα ευρήματα που έρχονται διαρκώς στο φως με τις συνεχιζόμενες ανασκαφές καταδεικνύουν ότι ήταν πολύ πιο εξελιγμένος από όσο μέχρι τώρα θεωρούσαν. 

Για την ακρίβεια, οι αρχαιολογικές έρευνες σταδιακά κατέδειξαν ότι ο Στρόφιλας ήταν ένας εύρωστος, ανεπτυγμένος ναυτικού αλλά και γεωργικού τύπου πρωτοαστικός οικισμός της τελικής νεολιθικής περιόδου, κάτι που ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τις πρόσφατες συγκρίσεις με άλλα ευρήματα από άλλες ανασκαφές. 

Τελικά, όπως όλα δείχουν, οι Κυκλάδες ήταν πολύ πιο ανεπτυγμένες από ο,τι γνωρίζαμε αρχικά.

Το Κυκλαδονήσι που βρίσκεται στα top «μυστικά» νησιά της Μεσογείου

Η Άνδρος, το κέντρο της εποχής του Χαλκού

Ο Στρόφιλας, η «αρχαιοτέρα πόλη της Ευρώπης», όπως την έχουν αποκαλέσει, χρονολογείται στο 4.500 - 3.300 π.Χ και είναι σημαντική επειδή αποκάλυψε έναν πυκνοκατοικημένο οικισμό που βρέθηκε σχεδόν ανέπαφος.

Όπως υποστήριξε η υπεύθυνη αρχαιολόγος της ανασκαφής, δρ Χριστίνας Τελεβάντου: «Εντοπίσαμε τον Στρόφιλα στις αρχές της δεκαετίας του '90 σε ένα οδοιπορικό στην ευρύτερη περιοχή της Σταυροπέδας, μια ενδιαφέρουσα θέση της δυτικής ακτής του νησιού με ορατότητα στο Αιγαίο».

Φωτογραφία: Facebook: Excavations - STROFILAS / AGIOS ANDREAS

«Η περιοχή είχε ήδη υποστεί τεράστια βλάβη από λατομική δραστηριότητα και τη λειτουργία χωματερής... Στα όρια της, αλώβητο, ωστόσο, δέσποζε ακόμη το οροπέδιο του Στρόφιλα, αντίστοιχο σε μορφολογία με το πλησίον της Αγοράς, ένα στοιχείο αρκετό για να τραβήξει το ενδιαφέρον μας ώστε να το διερευνήσουμε και στη συνέχεια να διαπιστώσουμε εκτεταμένα λείψανα προιστορικής εγκατάστασης. Η σχεδόν 25ης ανασκαφή και μελέτη αποκάλυψε ένα μεγάλο τμήμα οχυρωμένου οικισμού με πληθώρα στοιχείων ανατρεπτικών για πολλούς τομείς του Αιγαίου», εξηγεί χαρακτηριστικά η κ. Τελεβάντου.

Αυτό σημαίνει ότι το σημείο ήταν ιδιαίτερα προνομιακό, αφού διέθετε όσα χρειάζονταν οι κάτοικοι εκείνων των πρώτων κοινοτήτων ώστε να μπορέσουν να μακροημερεύσουν, αφού «Η Άνδρος ήταν κόμβος και ενδιάμεσος σταθμός στους θαλάσσιους δρόμους της νεολιθικής ναυσιπλοίας για τη διακίνηση αγαθών, αλλά και κόμβος για τη μετάδοση της τεχνολογίας και ιδεών ανάμεσα στην Άνδρο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου».

Επίκρουστες και σκαλιστές βραχογραφίες

Ένα επίσης αξιοσημείωτο εύρημα του οικισμού αποτελούν οι εκτεταμένες επίκρουστες ή σκαλιστές βραχογραφίες που κοσμούν το τείχος. Οι παραστάσεις φυσιοκρατικές, (ζώα, ψάρια και πάνω από 60 πλοία) και συμβολικές (σπείρες, δακτυλιόσχημα θέματα στο σχήμα των νεολιθικών ειδωλίων).

Οι βραχογραφίες του Στρόφιλα είναι ανάγλυφες ή επίκρουστες. Ως εκ τούτου, ο Στρόφιλας αναδεικνύεται σε έναν υψηλού ενδιαφέροντος αρχαιολογικό χώρο. Είναι επίσης πρωτοφανής σε μέγεθος και διατήρηση για την εποχή του!

Αξίζει τέλος, να σημειωθεί ότι ο Στρόφιλας, όπως και ο σύγχρονός του μεγάλος οικισμός που επισημάνθηκε στον Άγιο Γεώργιο Φαλατάδου στην Τήνο, καταδεικνύουν ότι ήδη από την 4η χιλιετία π.X. αναπτύχθηκαν στις βορειοανατολικές Κυκλάδες, οργανωμένες κοινωνίες.

Πηγή: greekreporter

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top