Micromeria Acropolitana: Το αγριολούλουδο που φυτρώνει μόνο στον Παρθενώνα

Η Mικρομέρια αποτελεί ένα όμορφο μυστικό της ελληνικής βοτανολογίας

Στον βραχώδη λόφο της Ακρόπολης, εκτός από τον Παρθενώνα που αποτελεί ένα θαύμα της αρχιτεκτονικής, φύεται ένα άλλο πιο μικρό θαύμα, το οποίο δεν ξεπερνά τα 20 εκατ. σε ύψος και αποτελεί το μεγάλο μυστικό της ελληνικής βοτανολογίας.

 

Ο λόγος για τη Μικρομέρια της Ακρόπολης ή αλλιώς Micromeria Acropolitana, ένα σπάνιο είδος αγριολούδουδου που φυτρώνει και συναντάται μόνο στην Ακρόπολη! Η Μικρομέρια, η οποία βγάζει ροζ άνθη από τον Μάιο έως τον Ιούνιο και δεν συναντάται πουθενά αλλού στον πλανήτη και θεωρείται και είδος προς εξαφάνιση έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον αρχαιολόγων και ιστορικών, αφού για περίπου έναν αιώνα τα ίχνη της είχαν χαθεί, όμως χάρη σε δύο Έλληνες ερευνητές, εντοπίστηκε ξανά.

Το ύψος του λουλουδιού κυμαίνεται από 5 έως 20 εκατοστά και τα άνθη του έχουν ροζ χρώμα. Όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, ανθίζει και στη νότια κλίτυ της Ακρόπολης από τον Φεβρουάριο. 

Το καλοκαίρι, η μικρομέρια πέφτει σε αδράνεια, για να αντέξει την υπερβολική ζέστη. Με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου, τα φύλλα της ξαναβγαίνουν.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση των ερευνητών, τον Απρίλιο του 2019, ο πληθυσμός της μικρομέριας δεν ξεπερνούσε τα 400 φυτά.

 

Η ανακάλυψη της Micromeria Acropolitana

Η ιστορία έχει δείξει ότι η μικρομέρια προϋπήρχε της κατασκευής του Παρθενώνα, ωστόσο δεν υπήρχαν καταγραφές παρά μόνο για άλλα είδη φυτών, της οικογενείας Lamiaceae, στην οποία ανήκει και η μικρομέρια. Πριν από τους Έλληνες ερευνητές, το 1906, οι Γάλλοι βοτανολόγοι Ρενέ Μερ και Μαρσέλ Πετιμεγκέν, εντόπισαν το λουλούδι στον αρχαιολογικό χώρο, όμως το 1908, ο Αυστροούγγρος γιατρός και βοτανολόγος, Ευγένιος Φον Χάλαξι, συνέλλεξε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόταν και το περιέγραψε εκτενώς δίνοντάς του το όνομα «Micromeria Acropolitana», μία περιγραφή που υπάρχει εκτενώς στο έργο του «Supplementum conspectus florae Graecae».

Από το 1908 έως το 2004 και ειδικά την μεταπολεμική περίοδο, τα ίχνη της Micromeria Acropolitana χάθηκαν εντελώς.

Το 1998, ο καθηγητής Βοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αρτέμης Γιαννίτσαρος, κάνει λόγο για «εξαφανισθέν είδος από την ελληνική και γενικά την παγκόσμια χλωρίδα» ενώ το 2003 ο βοτανολόγος Θεοφάνης Κωνσταντινίδης σε άρθρο του αναφέρεται στη Mικρομέρια την οποία «εδώ και έναν αιώνα κανένας δεν έχει ξαναδεί ούτε στον βράχο της Ακρόπολης ούτε κάπου αλλού».

Το 2004 ανακαλύφθηκε ξανά τυχαία από τον βιολόγο Γρηγόρη Τσούνη κατά τις μελέτες του για το οικοσύστημα του Ιερού βράχου και ταυτοποιήθηκε το 2009 από τη βοτανολόγο δρ Κιτ Ταν από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top