Την ώρα που η επιτροπή συζητά περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό με ορίζοντα το Πάσχα και στόχο να το γιορτάσουμε φέτος στο χωριό, αρκετοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Ένας από αυτούς, ο καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κ. Τριανταφυλλίδης, ο οποίος σημείωσε πως δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα ακόμα.
Κορωνοϊός: Χαλάρωση μέτρων από Δευτέρα – Τι θα γίνει με τις Απόκριες
Όπως είπε στο Open, υπάρχει μια πολύ ανησυχητική πληροφορία από τη Μεγάλη Βρετανία, που μπορεί να οδηγήσει σε νέο πισωγύρισμα της πανδημίας.
«Βιαζόμαστε πάλι. Θα έπρεπε να κάνουμε ευχέλαιο για την πληροφορία που κυκλοφορεί από την Τρίτη και προέρχεται από την Αγγλία, χώρα που έχει από τα καλύτερα συστήματα επιτήρησης. Το βρετανικό σύστημα διαπίστωσε ότι στην Αγγλία υπάρχει ήδη η μετάλλαξη Deltacron. Είναι δηλαδή ο συνδυασμός της μετάλλαξης Δέλτα και της Όμικρον. Αυτόν δηλαδή που είχαν πει ότι βρήκαν στην Κύπρο και ήταν επιστημονικό λάθος», είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Κορωνοϊός - Λύματα: Σε ποια πόλη αυξήθηκε το ιικό φορτίο κατά 454%
Η παραλλαγή αυτή έχει χαρακτηριστικά και της Δέλτα και της Όμικρον και προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί αν είναι πιο επικίνδυνη από τις άλλες δύο μεταλλάξεις.
«Δεν ξέρουμε ακόμα ποιο μέρος της Δέλτα και ποιο μέρος της Όμικρον πήρε ο ιός, αλλά ανάλογα με το μέρος που πήρε θα εξαρτηθεί η επικινδυνότητα του. Το πιο επικίνδυνο σενάριο είναι να έχει την ταχύτητα διασπορά της Όμιρκον και τη νοσηρότητα της Δέλτα», εξήγησε ο καθηγητής.
Delmicron: Πιθανόν να προστατεύονται όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση
Παρ’ όλ’ αυτά ο καθηγητής θέλησε να μεταφέρει και το αισιόδοξο κομμάτι της είδησης, καθώς, όπως είπε, Βρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση φαίνεται ότι προστατεύονται από τη νέα μετάλλαξη.
Τα μωρά των εγκύων που εμβολιάστηκαν έχουν αντισώματα έως 6 μηνών
«Είναι κρίμα που στη χώρα μας μόλις έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο εμβολιασμών με τρίτη δόση, αντίστοιχο με τον μέσο όρο της Ευρώπης ενώ θα έπρεπε να έχουνε πολύ υψηλότερα ποσοστά. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που αρκετοί από όσους έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση», σημείωσε ο καθηγητής και επεσήμανε ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη ασπίδα για να είμαστε ασφαλείς ακόμα και αν υπάρξουν και νέες παραλλαγές του ιού.
Κορωνοϊός: Επικίνδυνος και ο ενδημικός ιός
Αναφερόμενος στη συζήτηση που γίνεται τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας για το αν ο κορωνοϊός έχει μετατραπεί ή αναμένεται να μετατραπεί από πανδημία σε ενδημικό ιό, εξήγησε πως ακόμα κι αν συμβεί αυτό το σενάριο, δε σημαίνει ότι θα φύγει από τη ζωή μας.
Κορωνοϊός: Μικρές παρέες, μεγάλοι λογαριασμοί και ghost kitchens
«Δεν σημαίνει ότι ο ενδημικός δε θα δημιουργεί προβλήματα. Θα πρέπει πάλι να προσέχουμε και να εμβολιαζόμαστε. Η λέξη ενδημικός μάλλον έχει κακοχρησιμοποιηθεί», τόνισε ο καθηγητής.
«Πριν από τρεις ημέρες μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Lasset, μελέτησε κρούσματα σε 177 χώρες και διαπίστωσε ότι δεν τα έχουν πάει καλά, όσον αφορά στους θανάτους, χώρες με γηρασμένο πληθυσμό και με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως είναι δηλαδή και η Ελλάδα. Ένας δεύτερος αρνητικός παράγοντας είναι η παχυσαρκία και ένας τρίτος παράγοντας είναι τα στοιχεία που παρουσιάζουν κυβέρνηση και ειδικοί και η εμπιστοσύνη που έχουν οι πολίτες στην κυβέρνηση», κατέληξε ο καθηγητής.