Κορωνοϊός: Έρχονται ειδικές συσκευές απολύμανσης αέρα σε μετρό – λεωφορεία

Θεωρούνται αποτελεσματικές κατά 93%

Η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου / Κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Ειδικές συσκευές απολύμανσης του αέρα, που προσφέρουν προστασία έως και 93% από τον κορωνοϊό αναμένεται να εγκατασταθούν σύντομα στο μετρό και στα λεωφορεία, με τις ευλογίες της επιτροπής λοιμωξιολόγων. 

Όπως είπε στο iatropedia.gr ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης η κυβέρνηση εξετάζει να εξοπλίσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς με συσκευές απολύμανσης του αέρα. 

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα - Σε lockdown τρεις περιοχές

Με τη μετάλλαξη Δέλτα να έχει πλέον κυριαρχήσει και να αυξάνει κατά 18 φορές τον κίνδυνο υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, εξετάζονται τρόποι που θα συμβάλουν στη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου σε δημόσιους χώρους, όπου συνωστίζονται πολλά άτομα, ειδικά όσο ο καιρός κρυώνει. 

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη η διοίκηση του ΟΑΣΑ έχει ζητήσει από το τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, να καταρτίσει τις προδιαγραφές για την προμήθεια των συγκεκριμένων μηχανημάτων. 

Μαγιορκίνης: «Η πανδημία του κορωνοϊού συρρικνώνεται στην Ελλάδα»

Ήδη σε πιλοτική λειτουργία βρίσκονται τέτοιες συσκευές στις γραμμές λεωφορείων του ΚΤΕΛ στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. 

Το θέμα έχει συζητηθεί και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία έχει γνωμοδοτήσει θετικά για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ ζητήθηκε από τον κ. Σαρηγιάννη να ορίσει τις προδιαγραφές για να προχωρήσει η προμήθεια των συσκευών. 

Σαρηγιάννης: «Παιδιά 1 στα 2 κρούσματα μέχρι το τέλος του έτους»

Ήδη από τον περασμένο Μάιο -και μετά την ολοκλήρωση σχετικών μελετών που εκπόνησε το ΑΠΘ- η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία, με την οποία εντάχθηκε στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο, η δυνατότητα χρησιμοποίησης συσκευών απολύμανσης του αέρα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Κορωνοϊός: Πώς τον εξουδετερώνουν οι συσκευές απολύμανσης του αέρα

Οι συσκευές απολύμανσης του αέρα λειτουργούν με δύο τρόπους: Είτε «δεσμεύουν», είτε «απενεργοποιούν» τα σωματίδια του κορωνοϊού. 
Υπάρχουν δύο ειδών τεχνολογίες:

  • Συσκευές που φιλτράρουν τον αέρα, που απορροφούν τον αέρα της ατμόσφαιρας και μέσα από τα ειδικά φίλτρα υψηλής πιστότητας HEPA που βρίσκονται εντός του μηχανήματος, δεσμεύουν τα πολύ μικρά σε μέγεθος σωματίδια του κορονοϊού.
  • Συσκευές υπεριώδους ακτινοβολίας, που χρησιμοποιούν την υπεριώδη ακτινοβολία, μέσω της οποίας καταφέρνουν να «αδρανοποιήσουν» το πρωτεϊνικό περίβλημα του ιού με ακτινοβόληση.

Τι φοβάται ο κορωνοϊός - Σε ποιες συνθήκες δεν μπορεί να επιβιώσει

«Τα μηχανήματα αυτά καταστρέφουν, όχι μόνο την πρωτεΐνη ακίδα, αλλά όλο το περίβλημα πρωτεΐνης του ιού, με το οποίο ο ιός συνδέεται με το επιθήλιο του πνεύμονα. Η υπεριώδης ακτινοβολία, όμως, έχει περίπου τον ίδιο μηχανισμό δράσης με αυτόν της ηλιοφάνειας, που ξέρουμε ότι είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο για καρκινογένεση. Γι’ αυτό πρέπει η ακτινοβόληση αυτή να μη γίνεται στο εξωτερικό περιβάλλον, έξω δηλαδή από τη συσκευή, αλλά να γίνεται μέσα στη συσκευή. Και για να γίνει σωστά, χρησιμοποιείται μια διαδικασία φωτοκατάλυσης, που χρησιμοποιεί νανοσωματίδια. Ένα νανο-υλικό, δηλαδή, που συνήθως είναι διοξείδιο του τιτανίου, το οποίο καταφέρνει να δημιουργεί ελεύθερες ρίζες και να απενεργοποιεί τον ιό», εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης.

Κορωνοϊός – Λύματα: Πτωτικές τάσεις σχεδόν σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με μελέτη του ΑΠΘ οι συσκευές καθαρισμού του αέρα εμφανίζουν αποτελεσματικότητα έναντι του κορωνοϊού που φτάνει το 93%.

Πού εφαρμόζεται η μέθοδος καθαρισμού του αέρα

Πολλά μηχανήματα καθαρισμού του αέρα έχουν τοποθετηθεί πλέον σε αίθουσες χειρουργείων και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ελληνικών νοσοκομείων, είτε μετά από πρωτοβουλία των διευθυντών, είτε των διοικητών των νοσοκομείων.

Στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Γαλλία χρησιμοποιούνται ευρέως σε δημόσιους χώρους, ενώ στις ΗΠΑ σε πολλές πολιτείες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τζανάκης: «Τα τεστ αντισωμάτων δε δείχνουν την πραγματική ανοσία»

Πολύ χρήσιμες μπορεί να αποδειχθούν οι συσκευές αυτές, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, σε σχολικές αίθουσες, αλλά και αμφιθέατρα Πανεπιστημίων, όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη τα μηχανήματα αυτά έχουν αυστηρές προδιαγραφές, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερο πρόβλημα, από όφελος.

Κορωνοϊός: Έξαρση κρουσμάτων στα παιδιά – Προ των πυλών το 4ο κύμα

Κομβικής σημασίας είναι, το μηχάνημα υπεριώδους ακτινοβολίας κατά τη χρήση του να μην παράγει όζον, το οποίο αποτελεί παραπροϊόν της διαδικασίας: 

«Το όζον κάνει, επίσης, κακό στην υγεία και δεν πρέπει να υπάρχει σε εσωτερικό χώρο. Άρα οι συσκευές αυτές, δεν πρέπει να παράγουν όζον και πρέπει να συνδυάζονται με τα φίλτρα HEPA. Δηλαδή καλό είναι να χρησιμοποιούμε συσκευές που κάνουν και τα δύο», κατέληξε ο κ. Σαρηγιάννης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top