Τζανάκης: «Τα τεστ αντισωμάτων δε δείχνουν την πραγματική ανοσία»

Γιατί θεωρεί ότι δεν είναι έμπιστα - Τι είπε για την τρίτη δόση του εμβολίο

Όσα είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης για τα τεστ αντισωμάτων και την τρίτη δόση του εμβολίου - Πηγή/βίντεο: Σκάι

Προβληματισμό για τα τεστ αντισωμάτων εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του Σκάι, ο καθηγητής επεσήμανε πως τα τεστ αντισωμάτων δεν μπορούν να ανιχνεύσουν το εύρος της ανοσιακής απάντησης στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Φορητό τεστ αντισωμάτων δείχνει το αποτέλεσμα σε 5 λεπτά

«Τα αντισώματα και οι εξετάσεις που κάνουμε δεν ανιχνεύουν το σύνολο της ανοσιακής απάντησης στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ανιχνεύουν 1 ή 2 είδη αντισωμάτων από την πολυκλωνική απάντηση αντισωμάτων που κάνει ο οργανισμός μας. Κάθε εργαστήριο έχει επιλέξει ανιχνεύει μόνο κάποια είδη. Ένας με χαμηλό δείκτη δε σημαίνει ότι έχει χαμηλή άμυνα ή ανοσία έναντι στον ιό», είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε ακόμα ότι η κυτταρική ανοσία καθορίζει και τη χημική και σημείωσε πως τα κύτταρα μνήμης καθοδηγούν άλλα κύτταρα του οργανισμού, τα β λεμφοκύτταρα, να παράγουν αντισώματα: «Συνεπώς με την είσοδο του ιού στο σώμα μας η κυτταρική ανοσία έχει ακόμα τη μνήμη και καθοδηγεί άμεσα τα β λεμφοκύτταρα να παράγουν μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων και να καταστείλουν τον ιό εν τη γενέσει».

Κορωνοϊός: Τεστ αυτό-αντισωμάτων προβλέπει την πιθανότητα σοβαρής νόσησης

Τζανάκης: Τι είπε για την τρίτη δόση και την ανάμειξη εμβολίων

Σχετικά με την Τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε υγειονομικούς και πολίτες άνω των 60 ετών, ο κ. Τζανάκης υποστήριξε ότι πρόκειται για μια σωστή απόφαση. 

Ακόμα, επανέλαβε πως όσοι έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca θα κάνουν τρίτη δόση με mRNA, δηλαδή με Pfizer ή Moderna, ξεκαθαρίζοντας ότι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό είναι πολύ μικρά: «Έχει δοκιμαστεί η μίξη των εμβολίων και ξέρουμε ότι η ανοσιακή απάντηση μετά από έναν ολοκληρωμένο εμβολιασμό με AstraZenca και mRNA είναι πάρα πολύ καλή και ασφαλής. Οι πιθανότητες μυοκαρδίτιδας είναι 1-2 στις 500.000 και μάλιστα εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς έφηβους. Ξεπερνιέται εύκολα με μια μικρή θεραπεία εκτός νοσοκομείου». 

Τέλος, υπογράμμισε ότι αν είχαν εμβολιαστεί όλοι οι μεγάλοι, δε θα υπήρχε τέτοια πίεση για τον εμβολιασμό των παιδιών. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top