Φοιτητικά σπίτια 2021: Αναλυτικά οι τιμές σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Μπάκας στο star.gr: Σε ποιες περιοχές ανέβηκαν οι τιμές και πού έπεσαν

Όλα όσα είπε ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Ε- Real Estates

Πονοκέφαλος έχει γίνει για τους γονείς η εύρεση ενός φοιτητικού σπιτιού σε λογική τιμή. Κύρια αιτία, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι η πάρα πολύ υψηλή ζήτηση, σε συνδυασμό με τη χαμηλή διαθεσιμότητα ακινήτων στην αγορά.

«Τη φετινή χρονιά έχουμε να αντιμετωπίσουμε την αναζήτηση κατοικίας από πρωτοετείς φοιτητές δύο ακαδημαϊκών ετών. Του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους 2021- 2022, καθώς και της περσινής ακαδημαϊκής χρονιάς, όπου πολλοί φοιτητές πρωτοετείς μπήκαν στη διαδικασία να εγκαταλείψουν τη φοιτητική στέγη λόγω του lockdown», σημείωσε στο star.gr ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Ε- Real Estates.

ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Ε- Real Estates

O Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Ε- Real Estates

Αυτή τη στιγμή παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με το 2020, στο σύνολο της χώρας και ιδιαίτερα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Καλαμάτα και την Πάτρα, όπου ενώ στο παρελθόν οι τιμές των μισθωμάτων κατέγραφαν μείωση, φέτος έχουν αυξηθεί αισθητά.

Κάποιος φοιτητής, ο οποίος κρατά στάση αναμονής για να βρει ένα σπίτι σε τιμή ευκαιρίας, τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχει αυτή τη δυνατότητα και δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξει.

Ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων είναι περιορισμένος, ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, τα καινούρια ακίνητα που μπήκαν στην αγορά και στο παρελθόν ήταν εγγεγραμμένα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (ανακαινισμένα, επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσυσκευών), σε πολλές περιπτώσεις ενοικιάζονται σε τιμές απαγορευτικές.

ενοικιαστήριο έξω από πανεπιστήμιο

Αυξημένες οι τιμές των ενοικίων για τα φοιτητικά σπίτια (φωτογραφία eurokinissi)

Φοιτητικά σπίτια 2021: Πόσο ενοικιάζεται μια γκαρσονιέρα

Πού κινούνται οι τιμές των φοιτητικών ακινήτων στην Αττική

Η περιοχή του Ζωγράφου είναι παραδοσιακά στις top προτιμήσεις των φοιτητών. Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, η αρχική τιμή για μία γκαρσονιέρα έως 30 τμ το 2021 ξεκινά από τα 290 ευρώ και φτάνει έως και 360 ευρώ. Στην ίδια περιοχή, για ένα δυάρι 40- 50 τμ κοστίζει από 370 έως και 500 ευρώ.

«Στο Παγκράτι, μία περιοχή που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ανέβει πάρα πολύ, βλέπουμε τις γκαρσονιέρες 35 τμ να ξεκινούν από τα 320 ευρώ και να φτάνουν έως και τα 370 ευρώ. Ένα δυαράκι εκεί, ξεκινά από τα 350 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 550 ευρώ», είπε.

Αυξητικές τάσεις καταγράφονται και στα Εξάρχεια, όπου μία γκαρσονιέρα έως 35τμ κυμαίνεται από τα 350 έως τα 450 ευρώ, ενώ ένα δυάρι 40- 50τμ ξεκίνα από τα 400 ευρώ.

«Στην Καλλιθέα, μία περιοχή που αναζητούν σπίτι πλέον πάρα πολλοί φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου, αλλά και όσοι μπαίνουν στη διαδικασία να σπουδάσουν σε ιδιωτικές σχολές μαγειρικής, οι τιμές ξεκινούν από τα 380 ευρώ για μία γκαρσονιέρα 35 τμ, ενώ το δυαράκι μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 550 ευρώ», σημείωσε.

φοιτητικό κρεβάτι

Μία γκαρσονιέρα στο Γουδί κοστίζει από 300 έως 380 ευρώ, με την τιμή του ανώτατου μισθώματος να παρουσιάζει αύξηση κατά 30 ευρώ το μήνα σε σχέση με πέρυσι (φωτογραφία unsplash)

Χαρακτηριστικά, συμπλήρωσε, ότι στην Καλλιθέα, την πρώτη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι συνεργάτες του Δικτύου E- Real Estates της περιοχής, νοίκιασαν σε μία ημέρα περίπου το 75% των διαθέσιμων ακινήτων προς ενοικίαση, που είναι κατάλληλα για φοιτητές.

Πωλητήριο βάζουν εκατοντάδες ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα

«Λογικές αλλά αυξημένες οι τιμές των φοιτητικών ενοικίων σε Κορυδαλλό και Νίκαια»

Παράλληλα με τις περιοχές που παραδοσιακά αποτελούν πόλο έλξης για τους φοιτητές στην Αττική, φέτος, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, καταγράφεται μια κινητικότητα και σε άλλες περιοχές. 

«Σε περιοχές, οι οποίες δεν υπήρχαν στο χάρτη της φοιτητικής κατοικίας, αλλά έχουν αποκτήσει μετρό το 2020, όπως είναι ο Κορυδαλλός και η Νίκαια, σημειώνεται αυξημένη κινητικότητα».

Χαρακτηριστικό αυτών των περιοχών είναι, ότι οι φοιτητές επιλέγουν μεγαλύτερα ακίνητα, άνω των 60τμ, με δύο υπνοδωμάτια, με στόχο τη συγκατοίκηση, καθώς το Μετρό διευκολύνει τη μετακίνηση προς τις σχολές τους. 

κορίτσια συγκάτοικοι ξαπλώνουν στο ίδιο κρεβάτι

Τη συγκατοίκηση φαίνεται να επιλέγουν φοιτητές που νοικιάζουν μεγαλύτερα σπίτια σε Κορυδαλλό και Νίκαια (φωτογραφία unsplash)

«Σε αυτές τις περιοχές οι τιμές είναι πιο λογικές, αλλά αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν. Στον Κορυδαλλό το 2020 ένα σπίτι 100 τμ με 2 υπνοδωμάτια κόστιζε 350- 450 ευρώ το μήνα και πλέον ξεκινά από τα 450 ευρώ. Στη Νίκαια το μίσθωμα εκκινούσε από τα 340 ευρώ και έφτανε έως τα 400 ευρώ το 2020, ενώ φέτος ξεκινά από τα 450 ευρώ», είπε.

Έρχεται δεύτερη ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Πόσο κοστίζουν τα φοιτητικά σπίτια στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη οι τιμές είναι αυξητικές. Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, στην Καμάρα το ενοίκιο για ένα σπίτι από 30 έως 40 τμ κυμαίνεται από 280 ευρώ έως και 450 ευρώ, ενώ ένα ακίνητο 50 με 60 τμ κινείται από 320 ευρώ έως 580 ευρώ.

η Καμάρα στη Θεσσαλονίκη

Στην περιοχή της Καμάρας, η οποία είναι δίπλα στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης αναζητούν σπίτι πολλοί φοιτητές (φωτογραφία αρχείου eurokinissi)

«Παρόμοιες είναι οι τιμές και στην περιοχή της Ροτόντας, ενώ πιο φθηνές είναι οι τιμές στις περιοχές Εύοσμος, Σίνδος και παλαιών ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης. Οι τιμές για ένα ακίνητο 30- 40 τμ κυμαίνονται από 260 έως 300 ευρώ και αγγίζουν ακόμα και τα 330 ευρώ για τα ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας, έως 60 τμ

πίνακας με τις τιμές των ενοικίων στη Θεσσαλονίκη

Φυσιολογικές είναι οι τιμές των μισθωμάτων στην περιοχή της Άνω Πόλης. Ένα ακίνητο 30τμ ξεκινά από τα 300 ευρώ, ενώ ένα σπίτι 50- 60τμ νοικιάζεται από τα 320 ευρώ έως τα 440.

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ: Πότε θα έρθουν τα ειδοποιητήρια

Πόσο κοστίζει ένα φοιτητικό σπίτι στην Πάτρα

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, στην Πάτρα, μία πόλη που έχει περίπου 30.000 προπτυχιακούς φοιτητές, είναι η πρώτη χρονιά μετά το 2019 που παρατηρείται πολύ μεγάλη κινητικότητα και αυξητικές τάσεις στις τιμές.

«Στην περιοχή Αγία Σοφία- Πυροσβεστείο- Ελ.Στρατιώτου, σε αυτό το τρίγωνο που επιλέγουν οι φοιτητές του πανεπιστημίου των Πατρών, η ζητούμενη τιμή για ένα ακίνητο 30- 45 τμ ξεκινά από τα 220 ευρώ και φτάνει έως τα 350 ευρώ. Την ίδια στιγμή ένα διαμέρισμα 50- 60 τμ ξεκινά από τα 300 ευρώ και φτάνει έως τα 380 ευρώ, όταν το 2020 η ανώτερη τιμή ήταν 250 ευρώ», είπε.

Πίνακας που δείχνει πόσο κοστίζει ένα σπίτι στην Πάτρα

Στο κέντρο της Πάτρας, στην περιοχή Ψηλά Αλώνια, το κόστος μίσθωσης μιας γκαρσονιέρας 35 τμ ξεκινά από τα 170 ευρώ και μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 350 ευρώ, ενώ ένα διαμέρισμα 50- 60 τμ αγγίζει ακόμα και τα 380 ευρώ.

Πιο φθηνές, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, είναι οι τιμές στις περιοχές Ταμπουρά- Ζαρουχλέικα-Ψαροφάι- Πλ. Παπανδρέου

Εκεί οι τιμές για ακίνητα 30- 40 τμ ξεκινούν από τα 150 ευρώ και φτάνουν έως τα 220 ευρώ, ενώ τα σπίτια από 50- 60 τμ ενοικιάζονται από τα 220 ευρώ έως τα 250 ευρώ.

Πίνακας που δείχνει πόσο κοστίζει ένα σπίτι σε διάφορες πόλης της Ελλάδας

Σε ποιες περιοχές έπεσαν τα ενοίκια

Η περιοχή που καταγράφει μία σταθερότητα των τιμών ή ακόμα και πτωτικές τάσεις είναι η Κομοτηνή. 

«Εκεί ένα ακίνητο 35- 40 τετραγωνικά ξεκίνα από τα 160 ευρώ και φτάνει τα 250 ευρώ, ενώ ένα σπίτι 50- 60 τετραγωνικών μέτρων ξεκινά από τα 200 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 350 ευρώ», είπε ο κ. Μπάκας. 

ΕΝΦΙΑ: Πιθανή η πληρωμή διπλής δόσης τον Οκτώβριο

Όπως εξήγησε, φέτος στην Κομοτηνή υπάρχουν πολλές σχολές στις οποίες έχουν εισαχθεί λιγότεροι φοιτητές σχέση πέρυσι.  

Γι’ αυτό υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα στην Κομοτηνή, κάτι που δίνει και τη δυνατότητα στους γονείς να κάνουν μία μεγαλύτερη διαπραγματευτική συνομιλία με τους ιδιοκτήτες.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Δίκτυο E- Real Estates, στα Γιάννενα υπάρχει μία σταθερότητα των τιμών σε σχέση με το 2020.

«Οι τιμές για ένα ακίνητο έως 25 τμ κυμαίνονται από 180 έως 250 ευρώ, κινούμενες στα περσινά επίπεδα. Ένα σπίτι 30- 45 τμ ενοικιάζεται στα 270 ευρώ, όταν πέρυσι η ανώτατη τιμή ήταν τα 300 ευρώ. Ετσι καταγράφεται μία μείωση στο μίσθωμα κατά 30 ευρώ το μήνα», σημείωσε.

φοιτητικό δωμάτιο

«Η περιοχή που καταγράφει μία σταθερότητα των τιμών ή ακόμα και πτωτικές τάσεις είναι η Κομοτηνή» (φωτογραφία unsplash)

«Στην Καλαμάτα θα δυσκολευτούν να βρουν σπίτι οι φοιτητές»

Όπως ανέφερε, ο κ. Μπάκας, στην Καλαμάτα καταγράφεται στα μικρότερα ακίνητα μία αύξηση της ζητούμενης τιμής από 13,3% έως και 20%, ενώ στα μεγαλύτερα σπίτια ακόμη και 11,11%. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η διαθεσιμότητα σπιτιών προς ενοικίαση στην πόλη είναι πάρα πολύ μικρή. 

Γενικά στην Καλαμάτα θεωρούμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα οι φοιτητές θα δυσκολευτούν πραγματικά να βρουν ένα κινητό σε φυσιολογικές τιμές.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στα Χανιά όπου εάν κάποιος αυτή τη στιγμή καταφέρει και βρει ένα ακίνητο έως 45 τμ είναι αναγκασμένος να πληρώσει από 330 ευρώ έως και 420 ευρώ το μήνα, ενώ για ένα σπίτι 50- 60 τμ η τιμή του μισθώματος θα αγγίξει ακόμα και τα 550 ευρώ. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, τα ελάχιστα ακίνητα έως 25 τμ ξεκινούν από τα 280 ευρώ.

Πού οφείλεται η αύξηση της τιμής των ενοικίων

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, για τις αυξημένες τιμές των μισθωμάτων δε φέρουν ευθύνη ούτε οι ιδιοκτήτες, ούτε οι μεσίτες, αλλά η δεκαετής οικονομική κρίση στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν υπήρξε ζήτηση για την αγορά κατοικίας

«Λόγω των 10 χρόνων των μνημονίων, ο κόσμος δεν μπήκε στη διαδικασία να αγοράσει σπίτια και στράφηκαν όλοι, ταυτόχρονα στην αναζήτηση κατοικίας προς ενοικίαση. Η κτηματαγορά δε διαθέτει τόσα πολλά ακίνητα και λόγω αυτής της ζήτησης είδαμε την αύξηση των τιμών», εξήγησε.

Χιλιάδες γονείς, έχουν βγει στο «κυνήγι» για το ιδανικό φοιτητικό σπίτι στην Αθήνα (φωτογραφία αρχείου eurokinissi)

Από το 2018 έως το 2021 το Δίκτυο Ε- Real Estates κατέγραψε μάλιστα μία αύξηση στην τιμή των μισθωμάτων που αγγίζει ακόμη και το 25 με 30%, ενώ την ίδια ώρα σε κάποιες περιοχές η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη. 

«Περιμετρικά του κέντρου της Αθήνας υπάρχουν περιοχές που μέσα σε μία τριετία είδαμε αυξήσεις από 10% έως 15% στις τιμές των μισθωμάτων. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα μισθώματα εντοπίζονται στην περιοχή του Πειραιά, που αγγίζουν ακόμα και το 40%.

Το 2020, εν μέσω lockdown, νοικιάστηκε μία γκαρσονιέρα στον Πειραιά 35 τμ 4ου- 5ου  ορόφου στα 280 ευρώ. Το συγκεκριμένο ακίνητο ξενοικιάστηκε και πλέον ο ιδιοκτήτης ζητά 350 ευρώ. Μιλάμε για μία αύξηση 70 ευρώ το μήνα μέσα σε ενάμιση χρόνο», είπε στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top