Φοιτητικά σπίτια 2021: Πόσο ενοικιάζεται μια γκαρσονιέρα

Ποταμιάνος στο star.gr: Ποιες είναι οι πιο ακριβές περιοχές

Όλα όσα είπε ο Ελευθέριος Ποταμιάνος πρόεδρος των Μεσιτών Αθηνών- Αττικής

Υψηλές, στα επίπεδα του 2019, παραμένουν οι τιμές των φοιτητικών σπιτιών μέσα στην πανδημία, ενώ ήδη στο «κυνήγι» για την αναζήτηση της ιδανικής φοιτητικής κατοικίας έχουν βγει χιλιάδες γονείς και τα παιδιά τους, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. 

«Σε σχέση με πέρυσι, παρόλο που δεν είχαμε ιδιαίτερη ζήτηση, οι τιμές σε περιοχές που υπάρχουν μικρά σπίτια είναι περίπου 3- 4% πιο πάνω.Τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση την περσινή χρονιά, η φοιτητική στέγη ακριβοπληρώνεται», σημείωσε μιλώντας στο star.gr ο Ελευθέριος Ποταμιάνος, πρόεδρος των Μεσιτών Αθηνών- Αττικής.

ενοικιαστήρια φοιτητικής κατοικίας, έξω από σχολή

Αυξημένες οι τιμές των ενοικίων για τα φοιτητικά σπίτια έως και 4%, σύμφωνα με τον πρ. των Μεσιτών Αθηνών- Αττικής (φωτογραφία eurokinissi)

Πού θα κυμανθούν φέτος οι τιμές των ενοικίων για φοιτητικά σπίτια

«Υψηλότερη η ζήτηση από το 2020 για τα φοιτητικά σπίτια»

Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, η δέσμευση ότι φέτος θα γίνουν δια ζώσης τα μαθήματα στα πανεπιστήμια, έχει αυξήσει, σε σχέση με το 2020, τη ζήτηση για τα φοιτητικά σπίτια.

«Υπάρχει ζήτηση, έχουν αρχίσει και πυκνώνουν τα τηλέφωνα, δεν είναι όμως σαν αυτή του 2019 που ήταν στο τοπ. Παρόλα αυτά είναι μία χρονιά καλύτερη από το 2020», είπε. 

εικόνα των κατοικιών της Αθήνας

Χιλιάδες γονείς, έχουν βγει στο «κυνήγι» για το ιδανικό φοιτητικό σπίτι στην Αθήνα (φωτογραφία αρχείου eurokinissi)

Όπως πρόσθεσε, παρότι δεν υπάρχει ακριβής αριθμός για τα διαθέσιμα φοιτητικά σπίτια στην Αττική, σίγουρα υπάρχουν περισσότερα από άλλες χρονιές, αν και αυτά δεν επαρκούν για να καλύψουν πλήρως την αυξημένη ζήτηση.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 υπήρχαν ελάχιστα ακίνητα. Αυτό δεν το συναντάμε τώρα. Υπάρχουν κάποιες διαθέσιμες κατοικίες, όχι τόσες πολλές ώστε να καλύψουν όλο το ενδιαφέρον, αλλά υπάρχουν.

Ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν το 2021 τις τιμές των φοιτητικών σπιτιών

Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, και φέτος το φοιτητικό σπίτι επιβαρύνει αρκετά τον οικογενειακό προϋπολογισμό του περιβάλλοντος του φοιτητή. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε στους παράγοντες που αναμένεται να κρατήσουν υψηλές τις τιμές των μισθωμάτων:

  • Οι υψηλές τιμές των προηγούμενων ετών

«Παρόλη την περσινή απραξία οι τιμές δεν έπεσαν, άρα ξεκινάμε με αυτό το δεδομένο. Σε σχέση με πρόπερσι, οι τιμές είναι ίσως και λίγο αυξημένες», σημείωσε.

  • Το γεγονός ότι έχουν βγει στην αγορά κάποιες από τις κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι οποίες είναι επιπλωμένες, σε ακριβά πάντα επίπεδα
  • Το γεγονός ότι παρά την όποια ανησυχία, δε διαφαίνεται η ύπαρξη ενός νέου lockdown

Υπ. Παιδείας: Voucher 200 ευρώ σε πυρόπληκτους μαθητές και εκπαιδευτικούς

«Ακριβά και δυσεύρετα τα διαθέσιμα μικρά σπίτια στα μεγάλα αστικά κέντρα»

Αναφερόμενος στις διαθέσιμες φοιτητικές κατοικίες, ο κ. Ποταμιάνος σημείωσε ότι αν και η αγορά έχει διαθέσιμα κάποια ακίνητα, αυτά είναι ακριβά.

«Όσο πιο μικρές είναι οι κατοικίες, τόσο πιο ακριβά είναι ανά τετραγωνικό μέτρο τα μισθώματα και αυτό γιατί είναι πιο δυσεύρετες. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα», συμπλήρωσε.

Νεαρός φοιτητής, διαβάζει αφίσες με ενοικιάζεται κολλήμενες σε κολώνα

Υψηλές, στα επίπεδα του 2019, παραμένουν οι τιμές των φοιτητικών σπιτιών μέσα στην πανδημία (φωτογραφία αρχείου eurokinissi)

Όπως εξήγησε, η εικόνα είναι καλύτερη σε κάποιες περιφερειακές πόλεις εκτός Αττικής, που λόγω και της διαφοροποίησης των βάσεων δεν πέρασαν φέτος πολλοί φοιτητές σε πολλά τμήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα σπίτια. 

Φοιτητικά σπίτια: Πόσο νοικιάζεται μια γκαρσονιέρα- Οι πιο hot περιοχές

Πόσο κοστίζει μία γκαρσονιέρα

Παραδοσιακά, οι γκαρσονιέρες αποτελούν τις πιο περιζήτητες κατοικίες για τους φοιτητές, γεγονός που εκτοξεύει τις τιμές τους. 

«Όσο πιο κοντά είναι το ακίνητο και δεν χρειάζονται συγκοινωνιακά μέσα για να προσεγγίσει το ίδρυμα ο φοιτητής, τόσο πιο ακριβή είναι η κατοικία. Πτώση στα μισθώματα δεν έχουμε σχεδόν σε καμία περιοχή. Οι τιμές στις γκαρσονιέρες μέχρι και τα δυάρια, κυμαίνονται από 8 έως 10 ευρώ το τμ και αν είναι επιπλωμένες ενοικιάζονται από 11- 12 ευρώ το τμ», σημείωσε ο κ. Ποταμιάνος.

φοιτητικό υπνοδωμάτιο με κρεβάτι

Όσο πιο μικρές είναι οι κατοικίες, τόσο πιο ακριβά είναι ανά τμ τα μισθώματα, σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο (φωτογραφία unsplash)

Όπως πρόσθεσε, δύσκολα θα βρει κάποιος μία γκαρσονιέρα κάτω από τα 300 ευρώ στην Αθήνα.

«Μία γκαρσονιέρα έως 50 τετραγωνικά κυμαίνεται από τα 300 έως τα 350 ευρώ. Η τιμή μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 500 ευρώ, εάν το ακίνητο είναι επιπλωμένο ή προήλθε από βραχυχρόνια μίσθωση, είναι ανακαινισμένο και ο ιδιοκτήτης θέλει να πάρει υψηλά πόσα», είπε.

Σε κάθε περίπτωση όπως διευκρίνισε ο κ. Ποταμιάνος, το ύψος της τιμής του ενοικίου εξαρτάται από τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το διαμέρισμα, αν είναι ανακαινισμένο ή επιπλωμένο, καθώς και από την εγγύτητά του στον κοντινότερο σταθμό του μετρό και τη σχολή.

κομοδίνο δίπλα σε κρεβάτι

Μία γκαρσονιέρα έως 50 τμ στην Αθήνα, κυμαίνεται από τα 300 έως τα 350 ευρώ (φωτογραφία unsplash)

Πόσο κοστίζουν τα φοιτητικά σπίτια σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο

Αρκετά υψηλές σε σχέση με τα εισοδήματα του Έλληνα και μόλις λίγο πιο χαμηλές σε σχέση με την Αθήνα, είναι σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, οι τιμές των μισθωμάτων για μία φοιτητική κατοικία στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και το Ηράκλειο.

«Στη Θεσσαλονίκη οι τιμές δε διαφέρουν πολύ από αυτές της Αθήνας. Μιλάμε για σπίτια από 300 έως 400 ευρώ, το ίδιο και στην Πάτρα. Πιο χαμηλές είναι οι τιμές σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Ξάνθη, η Καβάλα», είπε.

Χωρίς δικαιολογητικά έως τον Σεπτέμβριο οι μεταβιβάσεις ακινήτων

«Συστήνουμε την επαναφορά του μοντέλου της συγκατοίκησης»

Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο οι γονείς ψάχνοντας σπίτι για τα παιδιά τους, επιζητούν κυρίως την αυτονομία του φοιτητή, γεγονός που εξηγεί γιατί έχει ατονίσει το μοντέλο της συγκατοίκησης.

«Σε αντίθεση με τα πολύ παλιά χρόνια που υπήρχε το μοντέλο της συγκατοίκησης, ζητούν πλέον κυρίως σπίτια από 30 έως 50 τετραγωνικά. Αυτό είναι το πιο περιζήτητο διαμέρισμα. Για αυτό και λείπουν από την αγορά τέτοιου είδους κατοικίες. Το μεγαλύτερο σπίτι το ζητούν οι γονείς προκειμένου να καλύψουν μία επίσκεψη στο παιδί τους κάποιο Σαββατοκύριακο, για να το δουν», σημείωσε.

τρεις κοπέλες ξαπλωμένες δίπλα- δίπλα με τα πόδια στον αέρα

Την επαναφορά του μοντέλου της συγκατοίκησης, συστήνουν οι Μεσίτες για να μειωθούν τα έξοδα των φοιτητών (φωτογραφία unsplash)

Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος της τιμής ανά τμ πέφτει σε χαμηλότερα επίπεδα, όσο μεγαλώνει η επιφάνεια των ακινήτων, τα οποία όμως δεν αποτελούν την πρώτη επιλογή για τους φοιτητές.

Εμείς συστήνουμε την επαναφορά του μοντέλου της συγκατοίκησης για να μειωθούν τα έξοδα του φοιτητή

Φοιτητικά σπίτια: Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση

Παραδοσιακά οι περιοχές οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι όσες έχουν πολύ κοντά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

«Συγκεκριμένα στην Αττική μεγαλύτερη είναι η ζήτηση για φοιτητικό σπίτι στου Ζωγράφου, στην περιοχή πίσω από την Πάντειο, στην Καλλιθέα, στον Πειραιά στο ΠΑ.ΠΕΙ, στην περιοχή δίπλα στα ΤΕΙ στο Αιγάλεω, καθώς και στις γύρω περιοχές τους», ανέφερε ο κ. Ποταμιάνος.

Έρχεται δεύτερη ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς που αναζητούν φοιτητικό σπίτι

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Μεσιτών Αθηνών- Αττικής οι γονείς που αναζητούν σπίτι για τα παιδιά τους πρέπει να προσέξουν τα εξής: 

  • Η εύρεση του ακινήτου που τους ενδιαφέρει να είναι της απολύτου αρεσκείας τους.
  • Να κοιτάξουν πάρα πολύ καλά την περιοχή στην οποία σκοπεύουν να εγκατασταθούν, εξετάζοντας τα θέματα της απόστασης από το πανεπιστήμιο και την ασφάλεια του φοιτητή.
  • Να ελέγξουν την κατάσταση εσωτερικά του ακινήτου πριν αυτό περιέλθει στα χέρια τους.
  • Αν αποταθούν σε επαγγελματία μεσίτη, αυτός να είναι νόμιμος, προκειμένου να μην μπλέξουν σε περιπέτειες.

«Να μην τους αρπάξει κάποια προκαταβολή και βρεθούν εκτεθειμένοι να κυνηγούν τα χρήματά τους, γιατί είχαμε τέτοια παραδείγματα στο παρελθόν. Άρα πρέπει να απευθυνθούν σε νόμιμους επαγγελματίες, οι οποίοι ανήκουν σε συλλόγους και ελέγχονται πειθαρχικά», σημείωσε.

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ: Πότε θα έρθουν τα ειδοποιητήρια

Ιδιοκτήτες νοικιάζουν τα ακίνητά τους, μέχρι την έναρξη της τουριστικής σεζόν

Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, το μοντέλο με all inclusive τα έξοδα των λογαριασμών στην τιμή του ενοικίου, αποφεύγεται πλέον από τους ιδιοκτήτες, υπό το φόβο να πέσει έξω ο προϋπολογισμός της απόδοσης του ακινήτου τους. 

Αντίθετα, μία τάση που υπήρξε πέρυσι και καταγράφεται και φέτος, αφορά στην ενοικίαση σπιτιών σε φοιτητές μέχρι την έναρξη της τουριστικής σεζόν. 

«Πρόκειται για μία συμφωνία ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές, η οποία έχει να κάνει με την περίοδο διαμονής του φοιτητή κυρίως μέχρι το Μάιο. Κατόπιν υπάρχει μία διακοπή μέχρι τον Σεπτέμβριο, κατά την οποία υπάρχει μία βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου και μετά μία εκ νέου μίσθωση για το υπόλοιπο διάστημα μέχρι τον Μάιο», εξήγησε στο star.gr ο κ. Ποταμιάνος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top