Μίκης Θεοδωράκης: Η Ελλάδα θρηνεί - Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του

Η χώρα υποκλίνεται στον «παγκόσμιο Ελληνα»

Σε τριήμερο εθνικό πένθος η χώρα για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη. Πού θα γίνει η κηδεία του - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Θρηνεί από χθες η Ελλάδα. Ο άνθρωπος που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, ο αστείρευτος μουσικοσυνθέτης και ακατάβλητος αγωνιστής, δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Ο Μίκης Θεοδωράκης «έφυγε» σε ηλικία 96 ετών, αφήνοντας πίσω του ανεκτίμητη παρακαταθήκη.

Μίκης Θεοδωράκης: Το Star στο ωδείο που έκανε τα πρώτα του μαθήματα 

Ο Μίκης Θεοδωράκης άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 8:35' από καρδιοαναπνευστική ανακοπή, στο σπίτι του στην περιοχή Μακρυγιάννη.

Μίκης Θεοδωράκης: Η γυναίκα της ζωής του και τα δύο του παιδιά

Σε ένδειξη τιμής η Πολιτεία κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στην Ακρόπολη και σε όλα τα δημόσια κτίρια, ενώ από την Τρίτη και για τρεις μέρες η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών.

Μίκης Θεοδωράκης: Το Star στο πατρικό του στα Χανιά, όπου ζήτησε να ταφεί

Μίκης Θεοδωράκης

Η κηδεία του θα τελεστεί την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, ωστόσο οι λεπτομέρειες για τον τόπο της ταφής δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί. Ο ίδιος είχε ζητήσει να ταφεί στον Γαλατά Χανίων. Η κόρη του Μαργαρίτα από την πλευρά της σκέφτεται να πραγματοποιήσει την κηδεία στο Βραχάτι Κορινθίας, μετά από πομπή, προκειμένου να είναι κοντά και να τον επισκέπτεται η ίδια και η μητέρα της, η 94χρονη Μυρτώ Αλτίνογλου. 

Μίκης Θεοδωράκης: «Υπέφερε πολύ - Να τον αγαπάτε πάντα!» δήλωσε η κόρη του

Μίκης Θεοδωράκης σύζυγος

Ο Μίκης Θεοδωράκης με τη σύζυγό του Μυρτώ - Eurokinissi

Μίκης Θεοδωράκης: Εθνικό πένθος για τον μεγάλο Έλληνα

Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει όλων των ειδών μουσικής, από όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα και χορωδιακή εκκλησιαστική, έως μουσική για αρχαίο δράμα, θέατρο, κινηματογράφο, έντεχνο λαϊκό τραγούδι και μετασυμφωνικά έργα.

Το έργο του μπορεί να διακριθεί σε τρεις κύριες περιόδους: Στην πρώτη περίοδο (1937-1960) συνθέτει έργα συμφωνικά και μουσικής δωματίου σύμφωνα με δυτικοευρωπαϊκές μορφές και σύγχρονες τεχνικές. Στη δεύτερη περίοδο (1960-1980) επιχειρεί σύζευξη της συμφωνικής ορχήστρας με λαϊκά όργανα και δημιουργεί νέες φόρμες με βάση τη φωνή, ενώ από το 1981 επιστρέφει στις συμφωνικές μορφές και ασχολείται με την όπερα.

Η μελοποίηση ποιημάτων έχει θεωρηθεί ως ο «κεντρικός πυλώνας της δημιουργικότητάς του», όπως έχει πει η ερμηνεύτρια Νένα Βενετσάνου. Εκεί οι ποιητές παρελαύνουν: Άγγελος Σικελιανός, Ανδρέας Κάλβος, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Μανόλης Αναγνωστάκης, αλλά και Πάμπλο Νερούδα, Λόρκα, Μπέρναρντ Μπίαμ. Οι στίχοι τους γίνονται έτσι προσιτοί στο ευρύ κοινό, πλαισιώνοντας λαϊκά τραγούδια που θέτουν θεμελιώδεις αξίες και σταθερές στη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία. Ο ίδιος εξάλλου, όταν ήταν κρατούμενος στις φυλακές Ωρωπού, έγραφε: «Εν αρχή ήν ο λόγος....η μεγαλύτερή μου φιλοδοξία είναι να υπηρετήσω πιστά τη νεοελληνική κυρίως ποίηση. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε ακούγοντας ένα τραγούδι, να μη μπορείς να φανταστείς τη μουσική σε άλλο κείμενο, ούτε όμως και το ποίημα με διαφορετική μουσική». Ο Μίκης Θεοδωράκης ουσιαστικά δημιούργησε το κίνημα της Μελοποιημένης Ποίησης, συμβάλλοντας στην ανάδυση μιας πλειάδας ποιητών και στην αναβάθμιση του τραγουδιού. Συγχρόνως, βοήθησε μια ολόκληρη γενιά να αποκτήσει τον δικό της λόγο.

Μίκης Θεοδωράκης: Η συνεργασία με διεθνή ονόματα

Η φήμη του ξεπέρασε από νωρίς τα σύνορα της χώρας. Συνέθεσε τον πιο αναγνωρίσιμο, ίσως, ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι από την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» (1964), ενώ τραγούδια του ερμηνεύτηκαν από διάσημους καλλιτέχνες, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ και η Εντίθ Πιάφ.

Μίκης Θεοδωράκης: Τα παγκόσμια αριστουργήματα του μυθικού Έλληνα!

Επένδυσε μουσικά γνωστές ταινίες, όπως το «Ζ» (1969), που τιμήθηκε με το βραβείο BAFTA πρωτότυπης μουσικής, η «Φαίδρα» (1962), με τραγούδια σε στίχους Νίκου Γκάτσου και «Σέρπικο» (1973), για τη μουσική της οποίας ήταν υποψήφιος για Grammy το 1975 (το ίδιο βραβείο διεκδίκησε και για τη μουσική του «Αλέξη Ζορμπά» το 1966).

Παράλληλα, από πολύ νέος ανέπτυξε πλούσια αντιστασιακή και πολιτική δράση, ενώ με ποικίλες παρεμβάσεις, βιβλία και συνεντεύξεις παρέμεινε ενεργός ως το τέλος της ζωής του.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top