Ένα βήμα πριν το lockdown Μύκονος και Ίος – «Κλειδώνουν» νέα μέτρα

Αυξημένα τα κρούσματα και σε Λευκάδα, Τήνο, Πάρο

Τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας stiw 29/7 - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Μία ανάσα πριν από το lockdown βρίσκεται ξανά η Μύκονος, αλλά και η Ίος, καθώς η χαλάρωση των μέτρων έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. 

Χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποίησε πως τα δύο νησιά βρίσκονται «ένα βήμα πριν υιοθετηθούν τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, όπως αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 μέρες στη Μύκονο», δηλαδή καθολική απαγόρευση μουσικής και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα. 

Lockdown προ των πυλών για πέντε νησιά - Συνεδριάζει η Επιτροπή

«Ζητούμε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας, ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και ξεκαθάρισε πως στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Ήδη έχει δοθεί εντολή να μεταβούν εκεί δεκάδες άνδρες της ΟΠΚΕ και της Ασφάλειας, ώστε να ενισχύσουν το έργο των τοπικών αρχών. 

Κορωνοϊός: «Ορατός ο κίνδυνος να "κλείσει" η Ίος λόγω κρουσμάτων»

χάρτης ecdc

O επιδημιολογικόα χάρτης του ECDC

Εκτός από τη Μύκονο και την Ίο αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου καταγράφεται τις τελευταίες δέκα μέρες στα εξής νησιά:

  • Ζάκυνθο
  • Τήνο
  • Λευκάδα
  • Σαντορίνη
  • Πάρο 
  • Ρόδο

Κορωνοϊός: Υπερμεταδότες οι νέοι που επιστρέφουν από τα νησιά 

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε πως ένας βασικός υπερμεταδότης είναι οι νέοι που επιστρέφουν από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα μετά τις διακοπές. 

Θεοχάρης: Τοπικά lockdowns όπου και για όσο χρειάζεται

Επιπλέον, στα αστικά κέντρα παρατηρείται ενδοοικογενειακή μετάδοση ή μετάδοση στους χώρους εργασίας. Επίσης μεγάλη είναι η διασπορά του ιού μεταξύ νεαρών ατόμων σε χώρους νυχτερινής διασκέδασης, ενώ τα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό είναι κάτω του 1%.

Κορωνοϊός: Τα χαρακτηριστικά του τέταρτου κύματος της πανδημίας

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου στη Βόρεια Ελλάδα, και κυρίως στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική παρατηρούνται τα εξής χαρακτηριστικά του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Πελώνη: 1 στα 2 κρούσματα συνδέεται με χώρους ψυχαγωγίας

  • Πολλά κρούσματα στις ηλικίες 10-19 ετών (κάτω του εθνικού μέσου όρου των 25 ετών)
  • Σημαντική αύξηση της μετάλλαξης Δ.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κ. Παπαευαγγέλου συνέστησε στους ενήλικες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, και ιδιαίτερα στους ανεμβολίαστους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κάνουν χρήση των γνωστών μέτρων ατομικής προστασίας όταν έρχονται επαφή με εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Διαφορετική αντιμετώπιση χρήζουν και οι ορεινές περιοχές της χώρας με μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να αποτελείται από άτομα τρίτης ηλικίας, αφού εκεί ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι υψηλότερος ηλικιακά, οπότε οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα πρέπει να τηρούν αυξημένα μέτρα προστασίας σε κάθε περίπτωση, ιδίως όταν οι περιοχές αυτές υπολείπονται σε εμβολιαστική κάλυψη. 

Κρούσματα σήμερα: 905 στην Αττική - Υψηλός αριθμός σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη

επιδημιολογικος χάρτης Ελλαδα

Ο επιδημιολογικός χάρτης της Ελλαδας

Με αυτά τα δεδομένα, ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας έχει αλλάξει προς το χειρότερο, καθώς έχουν ανέβει επίπεδο (και άρα βαθμό επιτήρησης) αρκετές γεωγραφικές ενότητες. Συγκεκριμένα:

Επίπεδο 3 (πορτοκαλί):

  • Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου.
  • Δήμοι Σπετσών, Παξών και Χίου.

Επίπεδο 2 (κίτρινο):

 

  • Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας.
  • Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης.
  • Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου (με καθοδική τάση).
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών (με καθοδική τάση).

Επίπεδο 1 (πράσινο):

  • Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου.

Κορωνοϊός: Αρνητικό ρεκόρ ο δείκτης θετικότητας

Αυξημένος είναι και ο δείκτης θετικότητας Rt την εβδομάδα 19 – 25 Ιουλίου. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ αρνητικό ρεκορ καταγράφηκε στις εξής περιοχές:

  • Πάρος (5,5%)
  • Μύκονος (4,27%)
  • Τήνος (4,2%)
  • Ρέθυμνο (3,76%)
  • Θήρα (3,40%), λόγω της θετικότητας της Ίου.

Κορωνοϊός: Σενάρια για επιστροφή της μάσκας παντού

Στόχος κυβέρνησης και ειδικών είναι να ανακοπεί το τέταρτο επιδημικό κύμα καθώς οδεύουμε προς τον Δεκαπενταύγουστο. Γι’ αυτό ένα από τα μέτρα που επεξεργάζεται η επιτροπή είναι η επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους για την Μύκονο και την Ίο.

Χάρτης ECDC: «Κοκκίνισε» η Ελλάδα - Στο «βαθύ κόκκινο» Κρήτη και νησιά

Την επόμενη εβδομάδα επίσης η κυβέρνηση θα αποσαφηνίσει το ακριβές πλαίσιο επιστροφής των εκπαιδευτικών στα σχολεία ως προς τον εμβολιασμό, αν και ο πρωθυπουργός δήλωσε πως προς το παρόν ο εμβολιασμός δε θα είναι υποχρεωτικός γι’ αυτούς. Ωστόσο οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει υποβάλλονται σε συχνά εργαστηριακά τεστ. 

Το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία θα είναι υποχρεωτική η προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού τεστ για τους εκπαιδευτικούς, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται αναστολή των καθηκόντων τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top