Τι αλλαγές φέρνει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς

Θετικά αντιδρούν οι φιλοζωικές- Ποιοι αντιδρούν στις στειρώσεις ζώων

Όλα όσα είπε η Σοφία Τζονίκη Γενική Γραμματέας της εταιρείας Zero Stray Pawject και πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου Stray.gr.

Την πραγματική ανάγκη των ζώων για την προστασία και την ευζωία τους, αναγνωρίζει το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα, το οποίο αποβλέπει στη θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημόνων και φιλοζωικών οργανώσεων. Από την πλευρά τους, θετικά φαίνεται να αντιμετωπίζουν για την ώρα οι φιλοζωικές οργανώσεις τα όσα έχουν γνωστοποιηθεί αναφορικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο. 

«Υπάρχει ικανοποίηση. Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε να δούμε τη μορφή του ν/σ όταν βγει στη διαβούλευση, για να διαβάσουμε τι προβλέπει άρθρο- άρθρο», σχολίασε στο star.gr η Σοφία Τζονίκη, Γενική Γραμματέας της εταιρείας Zero Stray Pawject και πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου Stray.gr.

Η Σοφία Τζονίκη Γενική Γραμματέας της εταιρείας Zero Stray Pawject και πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου Stray.gr.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα ζώα

Σύμφωνα με την ίδια, το βασικότερο όλων είναι ότι το νομοσχέδιο βασίζεται στις πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων.

«Αυτό ελπίζω να το δούμε και στα άρθρα διατυπωμένο. Ελευθερία από φόβο και αγωνία, ελευθερία από πείνα και δίψα, από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, καθώς και ελευθερία έκφρασης, δηλαδή να έχει το δικαίωμα το ζώο να ζήσει όπως πρέπει, σύμφωνα με τη φύση του», είπε η κ. Τζονίκη.

Στέλιος Ρόκκος: Η συγκινητική του δράση για τα αδέσποτα στη Λήμνο

Ο νέος νόμος, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά από το υπουργείο Εσωτερικών, αναμένεται να στηριχθεί σε 10 άξονες:

  1. Οι «Πέντε Ελευθερίες των Ζώων»
  2. Δημιουργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα, Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς
  3. Ηλεκτρονικό βιβλιάριο & ψηφιακό ιατρικό ιστορικό του ζώου, το οποίο θα περιλαμβάνει στοιχεία υγείας, ταυτότητας και αναπαραγωγής του ζώου, καθώς και του ιδιοκτήτη/ εκτροφέα/ αναδόχου
  4. Αναπαραγωγή με κανόνες, καθώς ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στον ανώτατο αριθμό γεννών ανά ζώο και την άδεια για αναπαραγωγή. Μεταξύ άλλων, απαγορεύονται η πώληση σκύλων και γατών από pet shop και οι αγγελίες για ζευγάρωμα
  5. Διεύρυνση της έννοιας της κακοποίησης ζώου και αυστηροποίηση των προστίμων. Ενδεικτικά: Επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ για αναπαραγωγή ενός ζώου >6 φορές.
  6. Πρόγραμμα «Άργος» - Το οποίο ορίζει τους πόρους και τις υποχρεώσεις των Δήμων για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων 
  7. Στήριξη και κίνητρα στους πολίτες- ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς προκειμένου να φροντίζουν καλύτερα τα κατοικίδιά τους
  8. Θέσπιση για πρώτη φορά ενός Πλαισίου Εποπτείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Φιλοζωικών Οργανώσεων, προκειμένου ο νέος νόμος για την προστασία των ζώων συντροφιάς να εφαρμοστεί στην πράξη
  9. Εκπαίδευση και Ενημέρωση, όσων συμμετέχουν στην προσπάθεια για προστασία των ζώων συντροφιάς
  10. Εθνική Γραμμή Καταγγελιών. Σε αυτό το πλαίσιο Αναπτύσσεται ψηφιακή εφαρμογή, καθώς και 5ψήφιος αριθμός για τη διευκόλυνση αναφοράς περιστατικών κακοποίησης ζώων και κάθε παράβασης του νομικού πλαισίου για την προστασία των ζώων συντροφιάς

Οι νέες δράσεις του Δήμου Ηλιούπολης για την προστασία των αδέσποτων

«Αντιδρούν οι εκτροφείς στο κομμάτι που αφορά στην αναπαραγωγή των ζώων»

Αναφερόμενη στο κομμάτι του νομοσχεδίου που αφορά στη στείρωση, η κ. Τζονίκη, σημείωσε ότι έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στην κοινότητα των εκτροφέων. 

«Δεν εννοούμε τους νόμιμους εκτροφείς, οι οποίοι πληρούν όλες τις προδιαγραφές και κάνουν μία γέννα το χρόνο. Πληγή στην αναπαραγωγή των ζώων αποτελούν οι λεγόμενοι backyard breeders, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν πάρα πολλοί κυνηγοί. Αυτοί αναπαράγουν τα ζώα τους με απίστευτο ρυθμό. Γεγονός είναι ότι τα περισσότερα ζώα που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή κακοποιημένα ή φιλοξενούνται στα φιλοζωικά καταφύγια, είναι κυρίως κυνηγόσκυλα», είπε.

Αδέσποτος σκύλος (φωτογραφία eurokinissi)

Όπως πρόσθεσε, από την πλευρά τους οι φιλοζωικές οργανώσεις τάσσονται υπέρ της στείρωσης.

«Μακάρι να γινόταν υποχρεωτική για τα επόμενα πέντε χρόνια για όλα τα ζώα, σε μία χώρα με τέτοιο πληθυσμό αδέσποτων ζώων και τόσο μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο για τα ζώα αλλά και για τους ανθρώπους που διαχειρίζονται αυτή την κατάσταση καθημερινά, είτε ψυχολογικά, είτε οικονομικά», εξήγησε.

Ζώαα συντροφιάς: Εθνικό μητρώο, ηλεκτρονικό βιβλιάριο και άλλα μέτρα

Τουλάχιστον 2 εκ. αδέσποτοι σκύλοι στη χώρα

Αναφερόμενη στα αδέσποτα ζώα στη χώρα μας, η κ. Τζονίκη σημείωσε ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένος ο αριθμός. Παρόλα αυτά η ίδια εκτίμησε ότι μόνο τα σκυλιά ξεπερνούν τα 2 εκ., ενώ μεγάλο είναι όπως είπε, το πρόβλημα του πληθυσμού των γατών.

«Οι γάτες δεν περιλαμβάνονται σχεδόν ποτέ, στα προγράμματα στειρώσεων των δήμων. Πρόκειται για ένα ζώο το οποίο γεννάει δύο και τρεις φορές το χρόνο. Στον ένα χρόνο που ήταν όλα κλειστά λόγω της πανδημίας, δεν έγιναν bazaar για να υπάρξουν έσοδα και να κάνουν οι φιλοζωικές τη στείρωση των γάτων. Αυτή τη στιγμή, έχουμε πνιγεί στα γατιά», τόνισε.

 Αυτή είναι η νέα βεβαίωση κυκλοφορίας για όσους φροντίζουν αδέσποτα ζώα

Αν και όπως είπε, εν μέρει τη φοβίζει η παράδοση της αρμοδιότητας της διαχείρισης των αδέσποτων στους δήμους, η ίδια εκτίμησε ότι αν αυτή πλαισιωθεί βάσει νόμου με πολύ καλές συνεργασίες και με ανοιχτά καταφύγια, τότε όλα θα λειτουργήσουν σωστά.

«Μέχρι στιγμής πάντως, μόνο κολαστήρια- καταφύγια έχουν οι δήμοι και ό,τι γίνεται για τα αδέσποτα, γίνεται από αυτούς τους αφανείς ήρωες των φιλοζωικών οργανώσεων που το έχουν πάρει στην πλάτη τους όλα αυτά τα χρόνια», σχολίασε.

Έρευνα: Αυτά είναι τα ζώα που μεταδίδουν ιούς στους ανθρώπους

Γιατί αυξήθηκαν οι υιοθεσίες ζώων μέσα στην καραντίνα 

Με την επιβολή του πρώτου lockdown και την επιβολή αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, παρατηρήθηκε μια αύξηση στις υιοθεσίες ζώων

«Aυτό είχε δύο εξηγήσεις. Η πρώτη είναι πως κάποιοι άνθρωποι το είδαν σαν μια ευκαιρία να πάρουν ένα ζώο που πάντα ήθελαν και τώρα που θα έμεναν περισσότερο στο σπίτι θα είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν μαζί του και να εκπαιδευτούν και οι δύο. Η δεύτερη αφορά όλους όσοι ήθελαν ένα σκύλο για να έχουν μια δικαιολογία να στέλνουν SMS 6, προκειμένου να μπορούν να βγαίνουν βόλτες», είπε στο star.gr η Σεραφίνα Αβραμίδου, εντεταλμένη Σύμβουλος, Υπεύθυνη για τα ζώα, στο τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων.

Αρκούδες βγήκαν βόλτα στην Καστοριά όσο «Εμείς Μένουμε Σπίτι»

Σε κάθε περίπτωση, όπως πρόσθεσε, η υπηρεσία του Δήμου ήταν πολύ προσεκτική ώστε να μην δώσει ζώα μόνο για βόλτα.

«Ευτυχώς, δεν είχαμε επιστροφές. Βρήκαμε όμως πολλά ζώα εγκαταλελειμμένα που, προφανώς, είχαν υιοθετηθεί από αλλού με αυτό το σκοπό», συμπλήρωσε.

Θεσσαλονίκη: Ζητούν να υιοθετήσουν σκυλιά με fast track διαδικασίες

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τον Οκτώβριο του 2019 το τμήμα της Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων έχει περιθάλψει περισσότερους από 600 σκύλους και 1.400 γάτες, ενώ έχει στειρώσει περίπου το 60% αυτών (τα υπόλοιπα ζώα ήταν ήδη στειρωμένα ή μωρά). Το ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν και περισσότερες από 350 υιοθεσίες συνολικά, συμπεριλαμβανομένων κουνελιών και παπαγάλων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top