Με αφορμή το σκοτεινό παιχνίδι με τον Γκούφι Jonathan Galindo, που παγιδεύει παιδιά και τα οδηγεί σταδιακά προς την αυτοκτονία, το star.gr επικοινώνησε με την Πηνελόπη Μελίδου, Ψυχολόγο Υγείας, προκειμένου να καταγράψει τις αλλαγές στη συμπεριφορά, αλλά και το προφίλ των παιδιών που πέφτουν θύματα στο διαδίκτυο.
«Κάθε παιδί που αφιερώνει χρόνο στο διαδίκτυο μπορεί να εμφανίσει διαφορετικές συμπεριφορές. Κάποιες φορές είναι έντονες και θορυβώδεις που θα κινητοποιήσουν τους γονείς και κάποιες άλλες το παιδί μπορεί να μηχανευτεί τρόπους και συμπεριφορές που μπορεί να φανούν «φυσιολογικές» και να μη κινήσουν υποψία», σημείωσε.
Τα ανησυχητικά σημάδια που πρέπει να προσέξει ο γονιός
Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθάρισε η κ. Μελίδου, υπάρχουν κάποια σημάδια που όλοι οι γονείς θα πρέπει να έχουν στο νου τους και να ανησυχούν αν τα εντοπίσουν, προκειμένου να είναι σε εγρήγορση και να προλάβουν γεγονότα και καταστάσεις.
- Τα έντονα ξεσπάσματα, όπως είναι η εναντίωση και η επιθετικότητα στο άκουσμα ορίων στην πλοήγηση στο διαδίκτυο, αποτελεί ένα αρκετά ανησυχητικό σημάδι.
- Οι έντονες αντιδράσεις σε συζητήσεις που αφορούν στο διαδίκτυο και τους κινδύνους που αυτό κρύβει, αλλά και η έντονη αμφισβήτηση τους, πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς.
Jonathan Galindo: Τι γνωρίζουμε για τον «Γκούφι» που προσεγγίζει παιδιά
- Ο φόβος, το απότομο τίναγμα και η έντονη ανάγκη για ιδιωτικότητα του παιδιού, τις στιγμές που περνά στο διαδίκτυο, αποτελούν άλλο ένα σημάδι.
- Οι αλλαγές στη ρουτίνα του παιδιού. Για παράδειγμα, πρέπει να προσέξουν εάν παραμελεί τις σχολικές υποχρεώσεις ή παρουσιάζει αλλαγές στον υπνο και τη διατροφή, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζει ανησυχητικά αυξημένο ενδιαφέρον για το διαδίκτυο.
Μπορεί το παιδί να θυσιάζει ώρες ύπνου ή ακόμη και το μπάνιο του, για να μη χάσει χρόνο από το διαδίκτυο.
- Οι αλλαγές στη συναισθηματική διάθεση του παιδιού.
«Οι γονείς θα πρέπει να «έχουν τις κεραίες τους ανοιχτές». Χρειάζεται να παρατηρούν τις διακυμάνσεις στη διάθεσή του, καθώς παιδιά τα οποία ασχολούνται με τέτοιου είδους παιχνίδια, τείνουν να βιώνουν έντονο άγχος και φόβο, μήπως τους ανακαλύψουν, έντονο στρες αλλά και πίεση από τα όσα τους ζητούνται (από τους υπεύθυνους του παιχνιδιού) να κάνουν», σημείωσε.
- Αιχμηρά αντικείμενα που τυχόν κρύβουν στο χώρο τους.
«Είναι αναγκαίο οι γονείς να έχουν στο νου τους και να παρατηρήσουν εάν τα παιδιά τους παίρνουν μαζί στο δωμάτιο αιχμηρά αντικείμενα ή ό,τι άλλο, το οποίο παλαιότερα δε θα έπαιρναν», είπε.
Jonathan Galindo: Πώς θα προστατεύσετε τα παιδιά από το σκοτεινό παιχνίδι
Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με την κ. Μελίδου, θα πρέπει οι γονείς να παρατηρούν όλες τις νέες συμπεριφορές που υιοθετεί ξαφνικά το παιδί.
Οι γονείς να συγκρίνουν τι έκανε και τι δεν έκανε το παιδί, πριν τη διαρκή ενασχόλησή του με το διαδίκτυο.
«Συγκεκριμένο το προφίλ των παιδιών που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους παιχνίδια»
Όπως εξήγησε η κ. Μελίδου, τα παιδιά που εμπλέκονται με τέτοιου είδους σκοτεινά παιχνίδια στο διαδίκτυο, παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά.
«Πρόκειται για παιδιά με συγκεκριμένο προφίλ, που αποζητούν κατανόηση, αποδοχή, στοργή, προσοχή. Χρειάζονται χώρο και χρόνο, τα οποία παίρνουν μέσα από αυτό το παιχνίδι. Επιπλέον, παρουσίαζουν δυσκολίες στις διαπροσωπικές επαφές και έχουν μεγάλη ανάγκη να νιώσουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα. Γενικότερα, χαρακτηρίζονται από χαμηλή αυτοεκτίμηση αλλά και αυτοπεποίθηση», σημείωσε.
Λεκτική και ψυχολογική βία: Πού αρχίζει και ποιες είναι οι επιπτώσεις της
Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι γονείς όταν αντιληφθούν ότι το παιδί τους παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στο διαδίκτυο;
Σύμφωνα με τον κ. Μελίδου, καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή της εμπλοκής ενός παιδιού σε ένα τέτοιου είδους σκοτεινό παιχνίδι, όπως ο Γκούφι Galindo, είναι η επικοινωνία και η ποιότητα αυτής με το παιδί.
«Οι γονείς θα πρέπει να συζητήσουν με το παιδί και να το ενημερώσουν σχετικά με την ύπαρξη αυτών των παιχνιδιών. Η ενημέρωση πρέπει να γίνει σε ένα πλαίσιο συζήτησης και διαλόγου και με έναν τρόπο που να εμπλέκει το παιδί. Θα πρέπει να δίνεται το αίσθημα εμπιστοσύνης ως προς την ικανότητα του παιδιού να ξεχωρίζει τους κινδύνους. Κάτι τέτοιο βοηθά σημαντικά στην αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση του», είπε.
Σφακιανάκης: Ο Γκούφι - Jonathan Galindo οδηγεί τα παιδιά στην αυτοκτονία
Σύμφωνα με την ίδια, κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα πρέπει ο γονιός να κάνει φανερές τις προσδοκίες του και να αναφέρει δηλαδή ότι περιμένει από το παιδί να του πει ό,τι υποπέσει στην αντίληψη του ή ό,τι μπορεί να συμβαίνει ακόμη και τώρα.
«Στο πλαίσιο της συζήτησης, θα πρέπει ακόμη να γίνει ξεκάθαρη οριοθέτηση από το γονιό, σχετικά με το χρόνο που θα αφιερώνεται στο διαδίκτυο. Να γίνει σαφές πχ. ότι η πρόσβαση θα αποκλείεται, ενώ θα ελέγχεται και το ιστορικό. Μπορούν οι γονείς να συμφωνήσουν μαζί με τα παιδιά, τις ώρες και ημέρες που θα αφιερώνουν χρόνο στον υπολογιστή. Έτσι δίνεται η αίσθηση στα παιδιά ότι λαμβάνονται υπόψιν οι δικές τους απόψεις», συμπλήρωσε.
Αυτοκτονία 15χρονου στο Κερατσίνι: Ερευνούν αν οφείλεται σε βιντεοπαιχνίδι
Σε κάθε περίπτωση, όπως πρόσθεσε η κ. Μελίδου, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε σε ένα παιδί για το διαδίκτυο και ό,τι υπάρχει γύρω από αυτό, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα εμείς οι ενήλικοι, να είμαστε κατάλληλα ενημερωμένοι.
Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί να κατανοήσει και να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο αποτελεσματικά, όταν εμείς δεν κάνουμε σωστή χρήση.
Τέλος, εάν οι γονείς διακρίνουν ανησυχητικά σημάδια, οφείλουν σύμφωνα με την ίδια, να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό, ψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο, ώστε να λάβουν εξατομικευμένη βοήθεια.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.