Έλλη Μαλακουνίδου: Μαμά, σύζυγος και γιατρός στη μάχη κατά του κορωνοϊού

«Θα ήταν πραγματική γιορτή η Ημέρα της Γυναίκας αν είχαμε ίσα δικαιώματα»

Όλα όσα είπε η Έλλη Μαλακουνίδου, Πνευμονολόγος Επικουρική Επιμελήτρια στην Covid 2 κλινική στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίο

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας φέρνει αυτόματα στο μυαλό όλων, τις γυναίκες εκείνες που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα, με έκθεση της Ε.Ε την περίοδο της πανδημίας, το 76% των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας και το 86% των εργαζομένων στον τομέα της προσωπικής φροντίδας και τον κλάδο των υπηρεσιών υγείας, είναι γυναίκες.

Παγκόσμια Ημέρα Της Γυναίκας 2021: Πού είναι αφιερωμένη αυτή τη φορά

Ο ρόλος που καλούνται να επιτελέσουν είναι τις περισσότερες φορές πολλαπλός, αφού εκτός από επιστήμονες μπορεί να είναι σύζυγοι και μητέρες. Γίνεται, μάλιστα, ακόμα πιο δύσκολος, σε περιόδους υγειονομικής κρίσης, που το σύστημα Υγείας πιέζεται ασφυκτικά.

«Η γυναίκα μητέρα και επιστήμονας πιέζεται πάρα πολύ για να φέρει εις πέρας τον διπλό αυτόν ρόλο, που είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και στα δύο πεδία. Εγώ έχω ένα παιδάκι τεσσάρων ετών, το οποίο είναι μονίμως με τον μπαμπά και την νταντά του. Από την πλευρά μας, προσπαθούμε να προσφέρουμε τις μέγιστες υπηρεσίες στο νοσοκομείο το διάστημα αυτό που μας έχει ανάγκη», είπε στο star.gr η Έλλη Μαλακουνίδου, Πνευμονολόγος Επικουρική Επιμελήτρια στην Covid 2 κλινική στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίο.

Η Έλλη Μαλακουνίδου, Πνευμονολόγος Επικουρική Επιμελήτρια στην Covid 2 κλινική στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίο

Η ίδια είναι μία από τις χιλιάδες γιατρούς του ΕΣΥ, που εδώ και ένα χρόνο αγωνίζονται με σθένος απέναντι στον κορωνοϊό, θυσιάζοντας τις προσωπικές στιγμές με τα οικεία τους πρόσωπα. 

Λείπουμε πάρα πολλές ώρες από το σπίτι, περισσότερο από ποτέ. Τελευταία, το παιδί μου λέει “μαμά μόνο εσύ λείπεις από το σπίτι…”. Στεναχωριέται φυσικά… Βέβαια, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες συνάδελφοι στερούμαστε εξίσου την οικογένειά μας.

«Κάποιοι κλαίνε πριν διασωληνωθούν»

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της πανδημίας, αυτό που θυμάται η κ. Μαλακουνίδου έντονα είναι ο πανικός στα μάτια των ασθενών πίσω από τις μάσκες όταν κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Μητσοτάκης για Ημέρα Γυναίκας: Η σκέψη μας με τις ηρωίδες της πανδημίας

«Είναι φοβισμένοι, μακριά από τις οικογένειές τους, χωρίς τους δικούς τους ανθρώπους μέσα στους θαλάμους. Είναι αγχωμένοι για την έκβαση της νόσου τους, γιατί όλο αυτό το διάστημα έχουν δει πολλά τα μάτια τους. 

Υπάρχει και το άλλο κομμάτι της εικόνας, βέβαια, που είναι τα μάτια των ανθρώπων που παίρνουν εξιτήριο. Αυτά είναι γεμάτα χαρά και αισιοδοξία», εξήγησε.

Το προσωπικό της Covid 2 κλινικής, με τα νέα μηχανήματα High Flow, μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού. «Κρατάμε όσο μπορούμε με τέτοιους τρόπους τους ασθενείς, ώστε να μη φτάσουν στη διασωλήνωση», είπε η κ. Μαλακουνίδου.

Σύμφωνα με την ίδια, καθημερινά τα συναισθήματα για τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο είναι ανάμεικτα, χαράς και λύπης. 

«Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι τα καταφέρνουν και φεύγουν χαρούμενοι και άνθρωποι που δεν τα καταφέρνουν και διασωληνώνονται. Κάποιοι κλαίνε πριν να διασωληνωθούν. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε ένα τέτοιο περιστατικό. Ένας συνάνθρωπός μας, μετά από πολύμηνη νοσηλεία χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Ήταν ένας άνθρωπος σε πανικό και απόγνωση», σημείωσε.

Διαδικτυακή συζήτηση με επίκεντρο τις γυναίκες στην εποχή της πανδημίας

Όπως πρόσθεσε, το άγχος είναι μεγάλο και για τους συγγενείς όσων εισάγονται στο νοσοκομείο με κορωνοϊό, οι οποίοι το βιώνουν μέσα από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν με τους δικούς τους ανθρώπους.

Ειδικά όταν επιδεινώνονται αναπνευστικά και οι συγγενείς τους δεν έχουν τρόπο να επικοινωνήσουν μαζί τους, εκεί πραγματικά η κατάσταση είναι πιο δύσκολη.

«Εμψυχώνουμε τους ασθενείς όσο μπορούμε»

Όπως ανέφερε η κ. Μαλακουνίδου, σε κάθε περίπτωση ο κορωνοϊός είναι μια πολύ μοναχική ασθένεια που κρατά μακριά τους νοσούντες από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, γεγονός που είναι λυπηρό και στενάχωρο.

Ημέρα της Γυναίκας: Οι γυναίκες - ηρωίδες στη μάχη κατά του κορωνοϊού

«Από την πλευρά μας και οι γιατροί και οι νοσηλευτές, προσπαθούμε να είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους. Τους χαϊδεύουμε, τους υποστηρίζουμε ψυχολογικά, τους εμψυχώνουμε όσο περισσότερο μπορούμε, γιατί οι περισσότεροι νοσηλεύονται βαριά. Είμαστε δίπλα τους. όσο μπορούμε, και σίγουρα το ψυχολογικό κομμάτι του ασθενούς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την έκβαση της νόσου τους», είπε.

Με το χαμόγελο πίσω από τις μάσκες, το υγειονομικό προσωπικό στέκεται στους ασθενείς που περνούν μόνοι τους τον κορωνοϊό 

«Άνδρες και γυναίκες δίνουν την ίδια μάχη απέναντι στον κορωνοϊό»

Σύμφωνα με την κ. Μαλακουνίδου το διάστημα αυτό είναι ιδιαίτερα απαιτητικό για το ΕΣΥ, ενώ απέναντι στον κορωνοϊό άντρες και γυναίκες είναι όλοι ίσοι.

Δίνουμε την ίδια μάχη με τον covid νυχθημερόν, με extra ωράρια, χωρίς να πληρωνόμαστε ή να παίρνουμε τα ρεπό μας, μόνο και μόνο για να προσφέρουμε.

Κοινός στόχος όλων, όπως πρόσθεσε, είναι να δώσουν το μέγιστο δυνατό, για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.

«Να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους γίνεται από τον κορωνοϊό και να παράσχουμε τα μέγιστα σε ποιότητα και ποσότητα σε αυτούς που είναι άρρωστοι και μας έχουν ανάγκη», είπε.

Επί τω έργω με συναδέλφους της στην Covid 2 κλινική. «Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών και οι τρεις κλινικές Covid είναι γεμάτες με ασθενείς. Η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες είναι πάρα πολύ δύσκολη»

«Η γυναίκα υπολείπεται του άνδρα στα εργασιακά στο κομμάτι της εγκυμοσύνης»

Σύμφωνα με την κ. Μαλακουνίδου, θα ήταν μία πραγματική γιορτή για τη γυναίκα σήμερα, αν αυτή είχε ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους άντρες, γεγονός όμως που δε συμβαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όπως συμπλήρωσε, υπάρχουν πράγματα, τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να βελτιωθούν, ωστόσο αυτή είναι μία συζήτηση που δεν μπορεί να γίνει σε μία φάση πανδημίας, που το σύστημα πιέζεται αφόρητα από όλες τις πλευρές. 

«Αυτά πρέπει να τα δούμε σε δεύτερο χρόνο, μετά το πέρας όλου αυτού του προβλήματος. Ωστόσο, πιστεύω ότι η γυναίκα υπολείπεται του άνδρα στα εργασιακά, στο κομμάτι της εγκυμοσύνης. Σε πολλές εργασίες δέχεται πίεση από εργοδότες ή μένει πίσω εργασιακά, επειδή γεννάει και μεγαλώνει τα παιδιά της. Σε αυτό το κομμάτι ίσως να επιδέχεται βελτίωση η θέση της γυναίκας», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top