Η Ελλάδα έκανε εισαγωγές 42 εκ. δολαρίων για τουρκικές τσιπούρες το 2020...

Iχθυοπαραγωγοί στο star.gr: «Δεν ελληνοποιούνται, ούτε καταναλώνονται εδώ»

Όλα όσα είπε ο Γιάννης Πελεκανάκης από το Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών.

Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι το περασμένο έτος η Ελλάδα φέρεται να εισήγαγε τουρκικές τσιπούρες ιχθυοτροφείου αξίας 42 εκ. δολαρίων. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η τουρκική Ένωση Εξαγωγέων Αλιείας και Ζωικών Προϊόντων Αιγαίου, η χώρας μας έρχεται δεύτερη στις εισαγωγές τουρκικής τσιπούρας, πίσω μόνο από την Ιταλία.

«Δεν ελληνοποιούνται, ούτε καταναλώνονται στην Ελλάδα αυτά τα ψάρια», ξεκαθάρισε μιλώντας στο star.gr o Γιάννης Πελεκανάκης από το Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ).

Ο Γιάννης Πελεκανάκης από το Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών

Όπως πρόσθεσε, όσον αφορά στις εισαγωγές τουρκικών προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, το 2019 εισήχθησαν περίπου 13.000 τόνοι, χωρίς όμως να καταναλωθούν αυτές οι ποσότητες στην Ελλάδα.

«Ουσιαστικά τα ψάρια αυτά εισάγονται στην Ελλάδα, εκτελωνίζονται, τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία και μετά επαναπροωθούνται ως τουρκικά σε άλλες αγορές της ΕΕ. Στην πραγματικότητα υπάρχει μία τουρκική εταιρεία τουρκικών συμφερόντων στη χώρα μας, η οποία κάνει αυτή τη δουλειά», εξήγησε.

Αραμπατζή: Ψηφιακό «διαβατήριο» για ελληνικό γάλα, κρέας, μέλι και ψάρια 

«Παραμένει στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς η ελληνική παραγωγή τσιπούρας και λαβρακίου»

Oι ελληνικές υδατοκαλλιέργειες είναι ένας κατεξοχήν εξαγωγικός κλάδος, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΣΕΘ, η Ελλάδα παραμένει ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

«Είναι πρώτη χώρα και σε όγκο και σε αξία παραγωγής, τόσο σε τσιπούρα και λαβράκι, όσο και σε άλλα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας. Περίπου το 62% της ευρωπαϊκής παραγωγής προέρχεται από τη χώρα μας», ανέφερε ο κ. Πελεκανάκης.

Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια

Το 2019 η ελληνική παραγωγή τσιπούρας και λαβρακίου κυμάνθηκε στους 120.000 τόνους, με τη συνολική αξία της να αποτιμάται σχεδόν στα 550 εκ. ευρώ.

Περίπου το 80% της παραγωγής μας, δηλαδή συνολικά 87- 88 χιλιάδες τόνοι, εξήχθησαν το 2019 στην ΕΕ (82.000 τόνοι) και σε 17 τρίτες χώρες, εκτός EU (5.000 τόνοι). Σχεδόν το 40% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται στην Ιταλία, που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη σε όλη την επικράτεια, υπάρχουν 310 φάρμες- μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές οι μονάδες γλυκού νερού, που καλλιεργούν πέστροφα, ούτε οι οστρακοκαλλιέργειες. Παράλληλα, στον κλάδο δραστηριοποιούνται και 62 εταιρείες, στην πλειοψηφία τους μικρές και μικρομεσαίες, οι οποίες είναι κυρίως εξαγωγικές.

Brexit: Τι άλλαξε στις online παραγγελίες από τo Ηνωμένο Βασίλειο

Πόσο επηρέασε η πανδημία την ελληνική παραγωγή τσιπούρας και λαβρακίου 

Σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη, η πορεία των ελληνικών εξαγωγών ήταν συνακόλουθη της πορείας τόσο των lockdown, όσο και της λειτουργείας των χώρων εστίασης και των ξενοδοχείων στο εξωτερικό και κυρίως στην Ιταλία

«Αν και τα τελικά στοιχεία αναμένονται τις προσεχείς ημέρες, εκτιμάται ότι η ζημιά στον κλάδο μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 15%», είπε.

Σε ποια ελληνικά προϊόντα εκτινάχθηκαν οι εξαγωγές λόγω κορωνοϊού

Όπως εξήγησε, οι φυσικές καταστροφές στις αρχές του έτους στην Ισπανία, κατέστρεψαν το 40% της ισπανικής παραγωγής, γεγονός που λειτούργησε θετικά για τις ελληνικές εξαγωγές.

«Ελλείψει ισπανικού ψαριού, απορροφήθηκαν μεγάλες ποσότητες ελληνικών προϊόντων κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα η πτώση στις πωλήσεις μας να μπορεί να θεωρηθεί σχετικά ανεκτή.

Το σίγουρο είναι το 2021 αναμένεται να έχουμε οριακή πτώση της παραγωγής κατά 3% ως απόρροια του κορωνοϊού», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top