Συνεπιμέλεια: Εξετάζεται η εναλλασσόμενη κατοικία για τα παιδιά

Υποστηρικτές και πολέμιοι μιλούν στο star.gr με επιχειρήματα

Όλα όσα είπε η Νίκη Ρουμπάνη πρ. του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ελλάδος

Στην τελική ευθεία βαίνουν οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για το Οικογενειακό Δίκαιο, καθώς σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση. Μεταξύ άλλων θα ρυθμίζεται το ζήτημα της συνεπιμέλειας των παιδιών των χωρισμένων γονιών, το οποίο φαίνεται ότι έχει ήδη διχάσει την κοινωνία. Τις αντιρρήσεις τους εκφράζουν γυναικείες Οργανώσεις και Σύλλογοι στη χώρα μας, ζητώντας βελτιώσεις στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, ενώ σύλλογοι όπως η «Συνεπιμέλεια», τάσσονται υπέρ των αλλαγών. Το star.gr επικοινώνησε και με τις δύο πλευρές και κατέγραψε τις απόψεις τους.

Επιστολή μπαμπάδων σε Μητσοτάκη και Τσιάρα για συνεπιμέλεια

«Ο υπάρχων νόμος είναι πολύ καλός και δίνει ίσα δικαιώματα στον άνδρα και τη γυναίκα να διεκδικήσουν την επιμέλεια του παιδιού. Εκεί που εντοπίζουμε το μεγάλο πρόβλημα εμείς είναι στην εφαρμογή του», είπε στο star.gr η Νίκη Ρουμπάνη πρ. του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης και υπεύθυνη για τη γραμμή SOS απέναντι στην ενδοοικογενειακή βία.

Σύμφωνα με την ίδια, οι δικαστές πολλές φορές «δίνουν» το παιδί στη γυναίκα, είτε γιατί είναι πολύ μικρό και έχει την ανάγκη της λόγω θηλασμού, είτε γιατί βρίσκεται σε μία κατάσταση περισσότερης εξάρτησης από ένα σταθερό περιβάλλον.

Οι Έλληνες μπαμπάδες εκπέμπουν SOS: Προστατέψτε τα παιδιά μας!

«Τα παιδιά εκτός γάμου τα μεγαλώνει ακόμα και αν αναγνωριστούν, μόνο η μητέρα. Ο πατέρας σχεδόν πάντα αποκλείεται πρακτικά από την ανατροφή του παιδιού», ανέφερε ο Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος πρ. του συλλόγου «Συνεπιμέλεια».

Το 10% των γυναικών που χωρίζουν χάνουν την επιμέλεια, ενώ τόσο αυτές όσο και οι 9 στους 10 άνδρες βλέπουν το παιδί τους το Σαββατοκύριακο.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί αναγνώρισε και ο ίδιος την έλλειψη κοινωνικής υπηρεσίας, τονίζοντας ότι οι γονείς που χωρίζουν υποχρεώνονται να παρελαύνουν από τις δικαστικές αίθουσες.

Τι είπε ο Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος πρ. του συλλόγου «Συνεπιμέλεια».

Τι είναι η συνεπιμέλεια

Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι δικαστικές αποφάσεις που μιλούν για ίσο χρόνο ανατροφής των παιδιών στη χώρα μας. Η υπάρχουσα νομοθεσία δίνει την επιμέλεια του παιδιού στον έναν από τους δύο γονείς, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο των «γονέων του σαββατοκύριακου». Αυτό σημαίνει ότι το παιδί μένει με τον ένα γονιό και ο άλλος το «βλέπει» δυο- τρεις φορές την εβδομάδα, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και μέσα στο Καλοκαίρι. 

Εξηγώντας πώς εφαρμόζεται η συνεπιμέλεια στο εξωτερικό, ο κ. Παπαρρηγόπουλος ανέφερε ότι κατά κανόνα και οι δύο γονείς αποφασίζουν για την ανατροφή του παιδιού. 

«Έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις και κοινή φροντίδα για το παιδί, ενώ ο χρόνος που περνούν μαζί του χωρίζεται στα δύο», είπε.

«Μαζί για το Παιδί»: Αύξηση 100% των κλήσεων για διαζύγια στην καραντίνα

Από την πλευρά της η κ. Ρουμπάνη αν και αναγνώρισε ότι πολλές φορές υπάρχουν προβλήματα στα χωρισμένα ζευγάρια, επέμεινε ότι η συνεπιμέλεια δεν είναι η λύση σε αυτά. 

«Υπάρχουν γονείς οι οποίοι δεν επιδεικνύουν σωστή συμπεριφορά και δεν επιτρέπουν στον/ην τέως σύζυγο να δει το παιδί και άλλοι πάλι οι οποίοι δεν πληρώνουν τη διατροφή τους. Αυτό όμως τώρα είναι σαν να λέμε πονάει κεφάλι- κόψει κεφάλι», είπε.

Σύμφωνα με την ίδια, εάν υπάρξει μία κοινωνική υπηρεσία και ένα οικογενειακό δικαστήριο, όλα τα παραπάνω μπορούν να λυθούν.

Η κοινή ανατροφή θα καταπολεμήσει τη γονική αποξένωση προς όφελος των παιδιών, υποστηρίζει ο σύλλογος «Συνεπιμέλεια»

Την ίδια ώρα, όπως υποστήριξε ο κ. Παπαρρηγόπουλος η εφαρμογή της συνεπιμέλειας, όπου όλοι θα έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις θα αποτρέψει τις προσφυγές στα δικαστήρια.

«Οι γονείς θα οδηγούνται γύρω από μία διαμεσολάβηση στη συνεννόηση, για τον τρόπο που θα μεγαλώσουν στο παιδί τους. Στα δικαστήρια θα πηγαίνουν οι γονείς μόνο για περιπτώσεις κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, όπου ο δικαστής πράγματι θα κρίνει όλα αυτά που έρχονται υπόψιν του», είπε.

Θοδωρής Μαραντίνης: Στο πλευρό όλων των χωρισμένων μπαμπάδων

Τι είναι η εναλλασσόμενη κατοικία

Εξηγώντας τι ισχύει με την εναλλασόμενη κατοικία στην πράξη, ο κ. Παπαρρηγόπουλος ανέφερε ότι υφίσταται όταν οι γονείς οι οποίοι δε ζουν μαζί, συνεχίζουν να συναποφασίζουν από δύο σπίτια για το παιδί, το οποίο μένει και στους δύο.

«Κατά κανόνα συμφωνείται να γίνεται αυτό και κατά ίσο χρόνο. Το σωστό είναι να είναι πενήντα-πενήντα, αλλά θα μπορούσε να είναι και λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο, όταν συμφωνήσουν οι γονείς, όπως δηλαδή ισχύει και τώρα», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εναλλασσόμενη κατοικία εφαρμόζεται ήδη στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Σουηδία, την Αυστραλία τη Νότιο Αφρική, τη Βραζιλία, το Μεξικό και τις περίπου μισές πολιτείες της Αμερικής.

Χριστίνα Σάλτη: «Η μαμά δεν ήθελε να μιλάω για την ενδοοικογενειακή βία»

Την αντίθεσή της εξέφρασε από την πλευρά της η κ. Ρουμπάνη η οποία τάσσεται υπέρ της υπάρχουσας νομοθεσίας εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη χώρα μας. Όπως ανέφερε, στις χώρες όπου εφαρμόζεται η εναλλασσόμενη κατοικία υπάρχουν εκτός από προηγμένες κοινωνικές υπηρεσίες που διευκολύνουν το ζευγάρι και μία κουλτούρα στήριξης του μονογονιού είτε του άνδρα, είτε της γυναίκας. 

«Αυτή εξασφαλίζει παιδικούς σταθμούς, δυνατότητα εναλλασσόμενων ωραρίων εργασίας, οικονομική και κοινωνική στήριξη δηλαδή, πράγματα που είναι ζητούμενα στην Ελλάδα», είπε.

Πώς βιώνει ένα παιδί το διαζύγιο των γονιών του;

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την ίδια, στη χώρα μας υπάρχουν και πάρα πολλοί πατέρες οι οποίοι δεν αναλαμβάνουν την πρακτική φροντίδα του παιδιού και αν την αναλάβουν την αναθέτουν στη συνέχεια στη μητέρα τους ή το κοντινό τους περιβάλλον. 

«Στο εξωτερικό ο πατέρας έχει συνηθίσει να αλλάζει και καμία πάνα και όχι μόνο να πηγαίνει βόλτα το παιδάκι, πράγματα τα οποία εδώ είναι ακόμα για πολλούς ψιλά γράμματα», σημείωσε.

Όπως υποστήριξε η κ. Ρουμπάνη, η αλλαγή του νομικού πλαισίου θα διαταράξει περισσότερο τη σχέση του παιδιού με τους γονείς και θα δημιουργήσει στους ίδιους οικονομικά προβλήματα. 

«Σήμερα το παιδί έχει μία σταθερή κατοικία, ξέρει πού βρίσκεται, έχει το δωμάτιο, το σχολείο, το περιβάλλον του. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν και οι δύο γονείς τη δυνατότητα να έχουν ένα σπίτι κατάλληλο να υποδεχτεί παιδιά. Σε αυτή την περίπτωση και πάλι το παιδί από το νόμο θα υποχρεώνεται να περνάει Χ χρόνο και με τους δύο γονείς, ό,τι αποφασίσει το δικαστήριο δηλαδή», είπε.

Ρύθμιση για τη συνεπιμέλεια παιδιών διαζευγμένων γονέων από τον Τσιάρα

Τι εκτιμούν για τη διατροφή

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη διατροφή τα ελληνικά δικαστήρια ορίζουν το ύψος της ανάλογα με τα εισοδήματα και τις ανάγκες του γονιού, όπως αν νοικιάζει ή έχει δικό του σπίτι. 

Από την πλευρά της η κ. Ρουμπάνη υποστήριξε ότι ο υπάρχων νόμος είναι πολύ καλός, ενώ η εφαρμογή της συνεπιμέλειας και της εναλλασσόμενης κατοικίας θα αποτελέσει αφορμή για τη διακοπή της διατροφής. 

«Όταν λέμε ότι θα σηκώσει το μισό βάρος ένας γονιός και το άλλο μισό ο άλλος, θα είναι μία αιτία για να πει ο ένας ότι εγώ δε θα πληρώνω διατροφή, θέλω το μισό χρόνο το παιδί», είπε.

 Πατέρας πήρε την επιμέλεια του γιου του - Η μητέρα πρέπει να δίνει διατροφή

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ίδια, η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει εάν δεν υπάρχει εισόδημα να μην καταβάλλεται η διατροφή.

Είναι πάρα πολλές οι διατροφές που δεν πληρώνονται με την απλή απάντηση «δεν έχω».

Αντίθετη, είναι η εκτίμηση που εξέφρασε ο κ. Παπαρρηγόπουλος. 

«Το ίδιο ακριβώς που γίνεται τώρα θα γίνεται και τότε. Σύμφωνα με το νόμο και οι δύο γονείς συμμετέχουν ανάλογα με τις δυνάμεις τους στην ανατροφή του παιδιού. Ανάλογα με τις δυνάμεις τους λοιπόν θα μοιράσουν τις δαπάνες, όπως θα ορίσει ο δικαστής», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top