Xαμόγελο του Παιδιού: «Δεν έχουμε βαν που αρπάζουν παιδιά στην Ελλάδα»

Πώς μπορώ να προλάβω μία εξαφάνιση; Συμβουλές σε γονείς για τα παιδιά τους

Δείτε τι είπε στο star.gr ο πρόεδρος του Οργανισμού Το Χαμόγελο του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος

Κάθε χρόνο περίπου 350- 400 παιδιά εξαφανίζονται στην Ελλάδα, ανέφερε μιλώντας στο star.gr ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Όπως πρόσθεσε στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτές οι περιπτώσεις έχουν θετική κατάληξη, αν και πολλοί γονείς δεν γνωστοποιούν στις αρχές την επιστροφή των παιδιών στο σπίτι. 

«Μόνο το τελευταίο εξάμηνο στο Χαμόγελο του Παιδιού έφτασαν 39 περιπτώσεις παιδιών. Από αυτά όλα βρέθηκαν και επέστρεψαν στο σπίτι τους, εκτός από δύο.Το ένα περιστατικό αφορούσε μία διευρωπαϊκή ενημέρωση για ένα παιδί στην Ισπανία και το άλλο ένα προσφυγόπουλο», είπε.

Μαρκέλλα: Για σεξουαλική κακοποίηση κατηγορείται η 33χρονη

Κατηγορηματικός ότι στην Ελλάδα δεν καταγράφονται αρπαγές ανηλίκων από τρίτους, αγνώστους δηλαδή που αρπάζουν παιδιά από τη γειτονιά ή το σπίτι εμφανίστηκε την ίδια ώρα ο κ. Γιαννόπουλος.

«Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα» είπε και πρόσθεσε ότι παρόλα αυτά τέτοιου είδους αρπαγές υπάρχουν στο εξωτερικό.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες περιπτώσεις των δύο μικρών κοριτσιών που εξαφανίστηκαν στην Τούμπα και τις Αχαρνές τα χαρακτήρισε μεμονωμένα περιστατικά που όπως αποδείχθηκε έχουν να κάνουν με το κοντινό οικογενειακό περιβάλλον. 

Μαρκέλλα: Ποινική δίωξη στην 33χρονη - Ομολόγησε τις πράξεις της

«Δεν ήταν αρπαγές παιδιών από τρίτους, με βανάκια άσπρα- μαύρα κτλ. Αυτές οι φαντασιώσεις που έχουν δημιουργηθεί και τα fake news του διαδικτύου τρομοκρατούν τον κόσμο ότι υπάρχουν άνθρωποι που αρπάζουν παιδιά δήθεν για τα «όργανά τους» είπε και συνέστησε την προσοχή στα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

 «Υπήρχε μία περίπτωση μίας μητέρας η οποία μάλιστα παραμελούσε τα παιδιά της και έβαλε ένα από αυτά να πάει στο διπλανό διαμέρισμα όπου διέμενε ένας αλλοδαπός και να βγάλει φωτογραφία λέγοντας δήθεν ότι προσπάθησε να το αρπάξει. Τόσο πρόβλημα έχουν κάποιοι άνθρωποι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις προκειμένου να περάσουν μηνύματα για να τους συμπαθήσουν και να τους βοηθήσουν. Άρα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ τι κυκλοφορεί», ανέφερε.

Μαρκέλλα: Σε ρόφημα έδινε η 33χρονη τα ναρκωτικά στη μικρή

Υπάρχουν και οι γονικές αρπαγές συμπλήρωσε ο κ. Γιαννόπουλος αναφερόμενος στην επίδραση που έχουν αυτές στο παιδί. «Η ανωμαλία της σχέσης των γονιών μεταφέρεται στο παιδί το οποίο βρίσκεται ξαφνικά να είναι φυγάς. Σίγουρα περνάει δύσκολες στιγμές και «κακοποιείται» μέσα από αυτή τη διαδικασία και σίγουρα πρέπει να γίνονται οι ανάλογες ενέργειες, προκειμένου το παιδί να επιστρέψει στην κανονικότητα», είπε. 

Βίντεο: Η στιγμή που η «κοκκινομάλλα» γυναίκα αφήνει ελεύθερη τη Μαρκέλλα

Το προφίλ των παιδιών που φεύγουν από το σπίτι

Πρόκειται κυρίως για έφηβους, εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος. «Τις περισσότερες φορές είναι κορίτσια που φεύγουν από το σπίτι τους γιατί θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και φεύγουν να γλιτώσουν από αυτό».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Χαμόγελουτου Παιδιού είπε ότι επηρεάζονται ως επί το πλείστον από το διαδίκτυο και από τρίτους, κυρίως του άλλου φύλου ή και του ίδιου, οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

 «Κάποιες στιγμές αυτά τα παιδιά προσπαθείς να τα βρεις και να τα σώσεις από τον ίδιο τους τον εαυτό που πείθονται να φύγουν. Δεν έχουμε άλλες περιπτώσεις εκτός από παιδιά μικρά τα οποία χάνονται», είπε.

Υπόθεση 10χρονης Μαρκέλλας: Φίλη της μητέρας η κοκκινομάλλα που συνελήφθη

Μύθος ότι πρέπει να περάσουν 24 ώρες πριν δηλώσει ο γονιός την εξαφάνιση

«Δεν είναι απλά μύθος. Είναι καταστροφικό και απαράδεκτο να κωλυσιεργείς», είπε σχετικά με τη φήμη σύμφωνα με την οποία πρέπει να περιμένει κάποιος 24 ώρες πριν δηλώσει την εξαφάνιση του στενού του προσώπου.

 «Η πρώτη ώρα διεθνώς είναι εκείνη που παίζει σημαντικό ρόλο για να βρεθεί το παιδί που είναι ευάλωτο, πριν βρεθεί σε άλλη κατάσταση όπως πρόσφατα η μικρή», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.

Κορωνοϊός: Στους 188 οι νεκροί στη χώρα μας - 24 νέα κρούσματα

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει εντολή του Αρχηγείου της Αστυνομίας να μην καθυστερούν σε τέτοια περιστατικά ενώ και το Χαμόγελο του Παιδιού έχει δώσει οδηγίες που αναφέρουν στον αξιωματικό υπηρεσίας για τις κινήσεις που πρέπει να κάνει όταν αντιμετωπίσει περίπτωση εξαφάνισης.

Όπως πρόσθεσε, το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση εξαφάνισης ενηλίκων. «Όταν υπάρχει η γνώση των συγγενών ότι υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπό τους, πρέπει άμεσα να το δηλώνουν και να γίνονται ενέργειες. Γιατί όταν μετά τους βρίσκουμε σκοτωμένους και μισοπεθαμένους σε κάποιο χαντάκι, τότε λες αν το είχαμε κάνει πιο νωρίς θα είχε βρεθεί ο άνθρωπος», είπε.

 

Γίνονται αρπαγές στην Ελλάδα; Πως μπορώ να προλάβω μία εξαφάνιση; Τι πρέπει να κάνω αν χάσω το παιδί μου; Οι ψυχολόγοι του Χαμόγελου του Παιδιού απαντούν στις πιο έντονες ανησυχίες και αγωνίες των γονιών

Τι πρέπει να πω στο παιδί μου για να προλάβω μία εξαφάνιση

Πρακτικές συμβουλές και απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα αλλά και στο τι πρέπει να κάνουμε όταν έρθουμε αντιμέτωποι με μία εξαφάνιση, έδωσε μιλώντας στο star.gr ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού.

 «Το κυριότερο είναι να έχουμε καλή επικοινωνία με το παιδί μας», είπε ο κ. Γιαννόπουλος εξηγώντας πως αν ένας έφηβος κάνει κάποιο λάθος και φοβάται να μιλήσει στους γονείς του γι’ αυτό, τότε μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα.

Βιτριόλι: Πέμπτο χειρουργείο για την Ιωάννα- Για τρεις μήνες στο νοσοκομείο

Από εκεί και πέρα όπως πρόσθεσε, θα πρέπει να συμβουλέψουμε τα μικρά παιδιά όταν χαθούν από την προσοχή μας, να παραμείνουν χωρίς να κινούνται εκεί που βρίσκονται ή να επιστρέψουν στο σημείο όπου χάθηκαν αρχικά.«Σε διαφορετική περίπτωση όσο προχωρούν αυτά, τόσο θα απομακρύνονται από εμάς και θα κάνουμε κύκλο», σημείωσε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι θα πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας, να μην μιλούν με τρίτους και να μην τους ακολουθούν όταν τους λένε ότι δήθεν τους ζήτησε η μαμά τους να πάνε μαζί τους ή ότι θα τους δώσουν σοκολάτα. «Όταν υπάρχει κάποια απότομη ενέργεια θα πρέπει το παιδί να φωνάξει εκφράζοντας έκκληση για κάποιου είδους βοήθεια, ώστε να ακουστεί στον κόσμο ότι κάτι κακό του συμβαίνει», σημείωσε.

Μαρκέλλα: Τα σενάρια που εξετάζει η αστυνομία για το κίνητρο της αρπαγής

Αναφερόμενος στα μεγαλύτερα παιδιά, τόνισε τον κίνδυνο που ελλοχεύει γι’ αυτά στο διαδίκτυο.«Θα πρέπει να τα προφυλάξουμε από τους τρίτους και το διαδίκτυο και να τα μάθουμε να μην εμπιστεύονται εύκολα τον οποιοδήποτε διαδικτυακό φίλο, γιατί επηρεάζονται και μπορεί να βρεθούν σε καταστάσεις πάρα πολύ δύσκολες», είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, τόνισε ότι τα παιδιά οφείλουν να γνωρίζουν  πώς πρέπει να μιλούν και ποιον πρέπει να εμπιστεύονται, πχ έναν αστυνομικό με στολή ή έναν δάσκαλο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top